POSTED IN Libya

Libya:

Vil general Haftar overta makten i landet?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Libya, som Norge var med å ødelegge, var den fremst velferdstaten i Afrika før USA/Nato med Norge på slep bestemte seg for å ødelegge denne oljerike velferdstaten med en ikke-valgt leder. Men han klarte gjennom mange år å holde i sjakk regionale og stamme-konflikter mens staten ble bygget opp ved hjelp av store oljeinntekter. 

Slike konflikter har vært Afrikas svøpe. Det er en som følge av koloni-systemet som europeiske imperialister skapte. De etablerte kolonier og disse ble seinere er omgjort til stater, uten at det ble tatt hensyn til at det afrikanske kontinentet var kjennetegnet av stammer og klaner som ikke fulgte de koloniale grensene.

Libya har etter Ghadaffi vært et fristed for jihadister. Egentlig er jihadister i stor grad leiesoldater som ulike parter i Midt-Østen kan bruke til å fremme egne politiske agendaer. Det viktige er å se på aktørene bak jihadistene og de økonomiske interessene som driver disse.

Det er en konflikt blant muslimske stater om hegemoniet blant muslimene. Motparter er her Tyrkia som støtter Det Muslimske Brorskapet på den ene siden og Egypt og Saudi-Arabia på den andre. Men også andre interesser spiller en stor rolle, bl.a stormaktsinteresser.

Det spekuleres dessuten om Middelhavet skjuler store verdier i olje og gass og da blir Kypros og alle grensestatene til havet i det indre Middelhavet også viktige parter i konflikten. Libya har krav på store havområder og øya Kypros er en konfliktsone mellom Hellas og Tyrkia. Øya er nå delt i en gresk og tyrkisk del, men grekerne hevder at øya er en egen stat og at Tyrkia derfor okkuperer en del av den ulovlig.

Hele området er et politisk vepsebol og de kreftene som støtter opprørsgeneralen Haftar (ikke minst Egypt) har fremgang nå. Landet går svanger med en større militær konflikt. Det er store økonomiske verdier som står på spill både på land (Libya) og i havet.

Fra å være en stabiliserende faktor i regionen og et av Afrikas beste land å leve i er Libya nå et fristed for jihadister og en frihavn for eksport av billig arbeidskraft til EU over Middelhavet. Det ser ut til at elendigheten vil fortsette.

Knut Lindtner

Libyas Haftar avviser russisk-tyrkisk våpenhvile-plan etter stor framgang.

Av Alex Christoforou

Pro-Haftar styrker tok Sirte denne uken, og nå skryter de av at de kun er få kilometer fra sentrum av Tripoli.  Da Russlands president  Putin deltok i åpnings-seremonien for Turkstream naturgass rørledningen denne uken, var det sammen med Tyrkias Erdogan at de uttalte seg om vanskelige geopolitiske kriser, og om den raske framgangen i Libyakrigen.

Dette kartet gir nok ikke oversikt over den aktuelle situasjonen for den endrer seg hele tiden.

 Noen analytikere sier at den nye Libya-konflikten, og krigen om kontrollen over olje og gass i det rike nord-afrikanske landet mellom den Benghazi-baserte general Khalifa Haftar og den FN-godkjente regjeringen i Tripoli kommer til å dominere overskriftene i 2020., sammen med konfrontasjonen mellom USA og Iran.

General Haftar

 Forståsegpåere ble overrasket på onsdag da de tyrkiske og russiske presidentene ble enige om å be om en øyeblikkelig våpenhvile i Libya – en våpenhvile som ble forslått å starte ved midnatt lørdag 12. januar.

Det overraskende samstemte forslaget (siden Russland og Tyrkia støtter hver sin side i krigen) om å møtes ved forhandlingsbordet ble raskt avslått på torsdag av Haftar og hans Libyan National Army (LNA). Dette selv om dødstallene fortsetter å stige etter hvert som Haftar påstår å beleire Trilpoli i en «siste offensiv» for å få kontroll over byen.

Haftar gikk så langt at det han kalte det sin offensive krig mot «terrorister» ikke kan ta slutt uten en endelig seier.

 

Den libyske nasjonale armeen til general Haftar viser seg frem.

I en video-uttalelse sa Haftars militære talsmann «Vi ønsker velkommen Putins bønn om en våpenhvile. Men vår kamp mot terrorist-organisasjoner som har tatt Tripoli og som får støtte fra noen land vil fortsette til den bitre slutt», ifølge Al Jazeera.

Minst 1000 mennesker har blitt drept siden LNAs militære offensiv begynte for måneder siden. Men kampene har foregått sporadisk i flere år. Minst 5000 andre er såret – alt ifølge FNs beregninger.

I mellomtiden sies det at tyrkiske tropper har landet i den libyske hovedstaden tidligere denne uken. Dette skjer etter at det tyrkiske parlamentet stemte for en plan om å gi militær assistanse til den beleirede FN-regjeringen. Ankara har faktisk sendt tyrkisk-støttede syriske militante med som leiesoldater for å hjelpe til i kampanjen.

I øyeblikket påstår pro-Haftar-styrker at de kun er få kilometer fra sentrum av Tripoli. «Den Libyske Arme er nå i Tripoli, og de befinner seg kun få kilometer fra byens senter» sier en talsmann for LNA i et arabisk uttalelse på torsdag.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  12 januar 2020 9:15

  «Libya har etter Ghadaffi vært et fristed for jihadister. Egentlig er jihadister i stor grad leiesoldater som ulike parter i Midt-Østen kan bruke til å fremme egne politiske agendaer. Det viktige er å se på aktørene bak jihadistene og de økonomiske interessene som driver disse.»

  Dette er en viktig observasjon. NRK ser dessverre annerledes på det. Når Syria støttet av russerne forsøker å drive ut terroristene fra Idlib heter det: «18 sivile drept av det syriske regimet» (tekst-TV i dag) – ikke 18 terrorister. Når israelere dreper palestinske ungdommer heter det «militante palestiere drept», ikke sivile. NRK er blitt en eneste stor vits.

  Svar
 • Wasan Totland
  12 januar 2020 11:10

  Det var Frankrike som gikk ut med at de ønsket oljen i Libya straks bombingen Norge var med på startet. Hva er deres fordekte rolle her?

  Svar
  • Reidar Kaarbø
   12 januar 2020 11:59

   RIktig det, både Frankrike og Italia har spilt en rolle i denne saken sammen med Storbritannia under USA sin djevelske planlegging. Og terroristen Jens Stoltenberg bidro til et ulovlig regimeskifte og olje og gull-røveri på åpenbart falsk grunnlag. Det er ganske motbydelig.
   http://hvamenerpartiene.com/vedlegg/Terrorens_ansikt.pdf

   Svar
   • Wasan Totland
    12 januar 2020 23:43

    Mye bra stoff du har her. White helmets ble vel opprettet i Storbritannia? Jeg har sett en bra teoretisk forklaring på spregningene av tvillingtårnene der det blir antatt at man brukte en liten kjernefysisk ladning som fikk utløp gjennom heisesjakten. Skal se om jeg finner den i mitt rotete arkiv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Falken:

Første vurdering av Irans missil-angrep på US-basene i Irak.

Forrige innlegg

Kilde i «The Deep State»:

Trump vil ut av Irak.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.