POSTED IN Midt-Østen

Libanon i krise.

Hisbollah hindrer landet i å falle fra hverandre.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Borgerkrigen i Libanon.

Jan Hårstad

Den som følger Debka og andre israelske webber har sett at USA og Israel har sittet i årevis og diskutert hvordan de skal knuse Iran og da særskilt deres atomanlegg i Natanz og Fordo. Underveis har mangfoldige iranske atomfysikere blitt drept og økonomisk krigføring har pågått i årevis. Dette har skapt dype turbulenser innad i Iran.

Israel har jobbet kraftig for å få med seg USA på en krig mot Iran for – noe som sies daglig – Israel kan ikke tillate at Iran blir en atommakt. Men ut fra erfaringene USA har gjort i krigene mot Irak og Afghanistan, vil de ikke på noe vis involvere seg i en direkte konfrontasjon med Iran. Forskjellige dataspill som Pentagon har utført, har vist at dette kan ende i en katastrofe.

How did Qatar back the Houthis in Yemen? - EgyptToday
Houthiene, Irans allierte i Jemen, er i ferd med å slå saudiene på slagmarken.

Men som vi vet har Iran alliansepartnere i Jemen. houhtiene, i Gaza Hamas og Islamic Jihad, i Syria og først og fremst i Libanon ved mektige Hizballah som er en militær makt å regne med. Skulle det bryte ut en ny krig mellom Israel og Hizballah mener Israel at det kan regne med mellom 1500-2500 raketter over Israel hver dag. Og på Gaza finnes det også raketter.

Israel er ikke interessert i noen ny krig mot Hizballah. Hizballah er heller ikke interessert i noen ny krig mot Israel da Libanon i mange år har vært utsatt for økonomisk krigføring ledet av det Internasjonale Pengefondet og World Bank. Den sosio-økonomiske situasjonen inni Libanon er katastrofal og en ny krig ville føre til sult og elendighet.

Men det kan se ut slik: Alliansen smidd gjennom Abraham Accords mellom Israel og Gulfstatene, har gjort disse til partnere for Israel-USA alliansen. Nå har man da gjort en avtale som ser omtrent slik ut: USA-Israel væpner opp MOTKREFTENE til Hizballah og Sunnistatene betaler krigsutgiftene. Det ser absolutt ut som om denne alliansen har blitt enige om at en borgerkrig rettet mot Hizballah/Amal er det riktige steg å ta.

Victoria Nuland - Wikipedia
Victoria Nuland. Handelsreisende i krig og konflikter.

Victorie Nuland var på farten i Ukraina når det smalt der i 2014. Nå er hun i Beirut og deler ut penger til den Libanesiske Armeen. Til sammen 187 millioner dollar dette året.

Israel har satt av 1,5 milliarder dollar til å knekke Iran.

Den store nitrat bombeeksplosjonen som fant sted i kristne Beirut-region 4 august 2020 med 215 drepte er utgangspunktet. Hvem som er ansvarlig er et stridsspørsmål og Shia-folk ville demonstrere mot JustisPalassets håndtering av rettssaken. Torsdag 14 oktober ble det da fra takene i dette kristne området skutt mot hodene til shia-demonstrantene. 7 døde og 30 såret.

Dette er ikke lokalorientert Libanesisk politikk, men verdenspolitikk. USA-Israel-Saudi bygger opp yttre høyre av kristne, Lebanese Forces, for å starte en ny borgerkrig som skal knekke Hizballah.

Meningen med dette massakren var at Hizballah skulle koke over av raseri og gå til motangrep på Lebanse Forces. Den fellen går ikke Hizballah i. Taktikken om borgerkrig.

De påpeker nå at uten Hizballahs anstrengelser hadde Libanon også vært ramponert av  de gale i IS og påpeker at deres relasjoner moderate kristne i Free Patriotic Movementm er meget gode.

Under Syriakrigen ble Hizballah takket av sunni-islamske ledere fordi de klarte å beskytte Libanon mot gale Jihadister.

Det USA tror er at de kan få mobilisert den Libanesiske Armeen til å gå mot Hizballah. Jeg sitter ikke på etnisk-religiøse tall om Armeen, men i den finnes det både Shiaer og Sunnier. Det er slett ikke sikkert finansieringen av den vil hjelpe i den kommende nye libanesiske borgerkrigen som ikke er noen regional foreteelse, men en internasjonal krig beslektet med Syriakrigen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tvangen eksisterte i to uker

Hviterussland droppet obligatorisk ansiktsmasker dagen etter at Lukashenko offentlig overhøvlet helseministeren

Forrige innlegg

Klimapolitikkens virkelighet:

Løftene senkes i olje!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.