POSTED IN Krig-fred

Leiesoldater, med retten til tortur og drap

Privatisering av krig når nye høyder

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Niccolo Machiavelli, den norditalienske politikeren og forfatteren av klassikeren «Fyrsten», advarte mot bruken av leiesoldater i boken sin. Men det ser ut til at tidligere erfaring preller helt av på ledelsen i USA siden de gjenopptar og forsterker en politisk praksis som historien har vist er uhensiktsmessig.

Niccolo Machiavelli

Men privatisering er den nye «hellige» ideologien – også privatisering av retten til å drepe, torturere og krige. Alt kan det tjenes penger på. Da får vi slike tilstander som denne artikkelen forteller om. Vi skal legge merket til ordet «kontraktører» som virker rent og ryddig. Med språket endres opplevelsen av hva det dreier seg opp. Men i virkeligheten er dette mennesker som staten betaler for å drepe for seg – altså betalte drapspersoner eller mordere. Bruker en slikt språk blir virkeligheten avskyelig.

Og virksomheten fortsetter derfor sender vi denne artikkelen på nytt – enda en gang.

Knut Lindtner
Redaktør

Private kontraktører gjør alt det skitne arbeidet for USA.

Washington kjemper i flere konflikter enn det amerikanske folket aner – og det blir gjort med «svarte» budsjetter og private hærer.

Av Valery Kulikov

Det er ingen hemmelighet at vi i løpet av de par siste tiårene har sett en kraftig økning i antallet private militære selskaper eller private sikkerhets-entreprenører (de såkalte PMCer).  Totalbudsjettene for disse kan lett overstige militærbudsjettene i noen av de suverene statene.

Første gang vi virkelig fikk se disse «selskapene» var i 1995 under de militære operasjonene som ble utført av våre væpnede styrker i Kroatia, Bosnia og Herzegovina mot serbiske tropper.  Retten til å utføre fiendtligheter ble overlatt til et antall private sikkerhetsfirmaer.

Det kan ikke være noen tvil om at Washington er av de mest villige til å ta i bruk PMC-konseptet.  Siden USA har engasjert seg i flere kriger mot andre land, så trenger Pentagon ekstra hender til å utføre det skitne arbeidet, slik at Washingtons offisielle tapstall kan holdes på et minimum.    Amerikanske etterretnings-kontorer var midt på 1990-tallet raske til å innse at de ville trenge en mengde private kontraktører om de skulle kunne holde på med sine tvilsomme operasjoner rundt omkring i verden i de neste tiårene.

Derfor begynte Pentagon å motivere forskjellige selskaper til å sette i gang med utstrakt militær virksomhet.  Og som et resultat har USAs militære departement nå undertegnet mer enn 3000 kontrakter med PMCer.

I dag opererer PMCer mer enn 90 % av alle droner som USAs luftstyrker og marine har sammen.  De deltar også i rekognoserings-oppdrag, data-analyser, de er med på å utvikle lovende teknologier og materiale, i tillegg til at de kan gi rutinemessig militær opptrening, konvoi-eskorter og støtte til lufttransport.

I mai 2007 avslørte USAs regjering for første gang  hva PMCer koster for amerikanske sikkerhetskontorer.  Det totale  beløpet var 33,6 milliarder dollar.

I januar 2015 ga USAs Central Command ut en statistikk over kontraktør-arbeidere fra PMCene.  Det ble spesifisert at CENTCOM alene gir arbeid til mer enn 43 000 personer som har alle slags kontrakter.  Men ikke mer enn 17 000 av disse er amerikanske borgere.  Resten kommer fra Storbritannia og Australia.

Ifølge røffe overslag er verdien av dette PMC-markedet mer enn 150 milliarder dollar.  Og siden de fortsatt øker både i antall og verdi, kan man regne med en stadig økning av den andelen med «hemmelige operasjoner»  som Washington fortsetter å undertegne.

Selv om det finnes en eksisterende USA-lov som slår fast prinsippet om at «de mest komplekse og  følsomme oppgaver ikke skal kunne utføres av private organisasjoner», er vi vitne til at det motsatte skjer.

Dette faktum har nylig blitt bekreftet av Daily Mail da de rapporterte om aktivitetene til Det Akademiske PMC, som tidligere var kjent under det skandalerammede navnet Blackwater. Ifølge disse avsløringene var kontraktører i akademiet engasjert i tortur og psykisk mishandling av medlemmer av den saudiske kongefamilien og de forretningsfolkene som var «arrestert» i Saudi-Arabia tidlig i november.

De skriver at kronprins Mohhamed bin Salman personlig deltok i den såkalte etterforskningen takket være den tvilsomme hjelpen han fikk fra Akademiet.

Her er de på skarpt oppdrag

Som et resultat av disse etterforskningene fikk kronprinsen totalt 194 milliarder dollar i «frivillige gaver» fra dem han spurte ut.

Vi må huske at saudiske myndigheter arresterte i alt 11 saudiske prinser, 4 ministre og flere dusin tidligere ministre og framstående forretningsmenn med anklager om korrupsjon.  Blant de arresterte kunne man finne verdens rikeste mann – Al-Waleed bin Talal.  Tidligere hadde medier i Midt-Østen og Vesten lekket detaljer om den barske behandlingen de arresterte var utsatt for, uansett sosial status eller tidligere prestasjoner.

Avisen The New York Times har allerede rapportert om at minst 17 fanger blant de som var arrestert for mistanke om å ha deltatt i korrupte planer ble brutalt slått.

Et annet eksempel på Washingtons privatisering av «retten til vold» er organiseringen av dødelige våpen til begge sider i væpnede konflikter. Dette er forbudt av internasjonale lover, også i områder der ekstremister og terroristgrupper ennå ikke har satt i gang med voldelige hendelser.

Slik har dødelige våpen blitt levert til Ukraina, til tross for Washingtons stadige påstander om at det ikke på noen måte har blitt sendt dit. Vestlige PMCer har levert dem til Ukraina i mer enn to år nå.  For eksempel har AirTronic PMC levert amerikansk-produserte  granater til Kiev.  Dette har blitt bekreftet av deres administerende direktør Richard Vandiver i et intervju med Voice of America.  Han spesifiserte at selskapene det gjaldt hadde stått for slike leveranser hele fjoråret, og hadde fortsatt fram til i dag.

Han la til at slike leveranser hadde skjedd i samarbeid med USAs ambassade i Kiev, og i nært samarbeid med USAs utenriksdepartement, Pentagon og den ukrainske regjeringen.

Siden andre amerikanske PMCer har inngått liknende kontrakter andre steder i verden, må vi ikke bli overrasket om vi får se et bilde av en radikal terrorist som er bevæpnet med våpensystemer av høyeste kvalitet som kommer fra USA.  Spesielt når de opererer i Syria og Irak.

Nesten ett og et halvt tusen lastebiler med våpen har blitt levert til terroristene i IS. Det fortalte det syriske forsvarsdepartementet tidligere i år.  Automatiske våpen og granatkastere produsert i USA er svært alminnelige blant radikalere som Pentagon helt uoffisielt har støttet. Dette har allerede blitt bevist, siden tonnevis av slike våpen er konfiskert fra radikale militante.

Hva som skiller dem fra IS som også er sponset av ulike stater? Ideologien, kanskje? De er ikke ruset på wahabisme, men drives bare av penger.

Til tross for at det eksisterer en lang rekke internasjonale aktører, er en slik moderne geopolitikk langt fra offisiell. Deltakere fra lignende «bak-scenen-aktører» og hemmelige avtaler finnes bakom alle slags PMCer. Følgelig befinner vi oss i en tid da private selskaper er i stand til å få innflytelse i et land, og kanskje i hele områder.  Spesielt bekreftes dette ved at amerikanske PMCer har vært involvert i tortur av den saudiske eliten og den pågående leveringen av USA-våpen til Midt-Østen, Ukraina og Afghanistan.

I 2008 ble statusen til disse PMCer gjort kjent i det såkalte Montreux-dokumentet som var undertegnet av 17 land. Dokumentet inneholder regler for når man kan engasjere disse selskapene, og også for hvordan de skal operere i konfliktsoner.  Ifølge dette dokumentet vil statene som står for slike private militære styrker ha det fulle ansvaret for hva disse gjør i de forskjellige steder i verden.

Dette betyr i virkeligheten at Washington ikke vil være i stand til å komme unna ansvaret for forbrytelser deres kontraktører har begått «bak-scenen» rundt i verden.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Bilder/tekst: Knut Lindtner

http://russia-insider.com/en/private-contractors-are-doing-all-americas-dirty-work/ri21790

Innlegget er hentet fra derimot.no sitt rikholdige arkiv

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • «Men i virkeligheten er dette mennesker som staten betaler for å drepe for seg – altså betalte drapspersoner eller mordere.»

  Om det var norske private, eller offentlige, drapsmenn som bombet Libya , – og drepte 500 ganger så mange ungdommer som (private) ABB, – hadde det spilt noen rolle for de som ble drept?
  Det viktige er at de om dreper eller beordrer andre til drap blir stilt for retten, hvis det ikke er i angrep/forsvar.
  Hvis det er private som forsvarer og dreper i forsvar er det bra. Da er det forsvar, uansett.
  Hvis det er det offentlige som dreper, og det ikke er i forsvar, er det en forbrytelse og må dømmes.
  Annet er dobbeltmoral.

  Svar
  • Tor Larsen
   14 mars 2021 8:53

   Jeg tror ikke du riktig har gjennomtenkt problematikken, du Frikar. Leiesoldater opptrer der en pengesterk elite uten fundering i folket vil tvinge sine økonomiske interesser igjennom. Slik kan én vinne over titusen eller millioner i et totalt udemokratisk og urettferdig spill om penger og makt. Slik virksomhet er på frammarsj for Vestens økonomiske eliter som ikke lenger kan stole på at mediene som de kontrollerer klarer å desinformere folket nok til å kunne lure soldater av folket. Pengeelitens ultimate våte drøm er forlengelsen av leiesoldaten inn i maskinen eller roboten som er nok intelligent til å kunne vinne deres kriger for dem, men som samtidig og totalt amoralsk utfører enhver ordre. Slik vil de gripe enhver sjanse til å nøytralisere alle som tenker på å yte motstand.

   Svar
   • T.L. :
    » ..men som samtidig og totalt amoralsk utfører enhver ordre. »

    Er det Stoltenberg du gir en beskrivelse av her?

    Og fra artikkelen:

    «Dette betyr i virkeligheten at Washington ikke vil være i stand til å komme unna ansvaret for forbrytelser deres kontraktører har begått «bak-scenen» rundt i verden.»

    Så burde Norge ( også) sperre inne krigsforbryteren Stoltenberg sammen med ABB før han får gjort flere forbrytelser. (Oljeformuen vår går vel med til å bygge opp etter bombingen, så det er ‘straff’ (nok?) for den norske befolkningen som lot barabas gå fri?)
    Og vi bør forby partiet hans som støttet ham . Og partiene som diltet med i grunnlovsbruddet, uten egenvilje, bør fratas statsstøtte.

 • «Kontraktør»er et ord jeg aldri har hørt før,; det klinger litt som ingeniør, entreprenør, bygg og anlegg, en eller annen slags profesjonell som jobber på kontrakt, og det gjør de jo, leiesoldatene, disse som gjerne banker opp saudiske prinser for en neve dollar.
  Hunter Biden har ikke bare Burisma og Rosemont å svare for; han har hatt forbindelser til menneskehandel, porno og prostitusjon. Mye ondt har fått foregå i Ukraina, som salg av nyfødte, salg av organer, salg av mindreårige og voksne, biovåpenproduksjon, pogromer mot ungarsktalende sigøynere, nazister i hæren, etc..
  Uten regimeskifte vil neppe noen stilles til ansvar; kanskje noen småfisk vil ofres for syns skyld. Til oppmuntring finnes policeforfreedom.org som er politifolk som sverger troskap til folket og sier nei til å tyrannisere borgerne. Mottoet deres er: «vi er mennesker som tjener og beskytter andre mennesker».

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Joe Biden sønn Hunter i ny skandale.

Har han vært involvert i utviklingen av biovåpen i Ukraina?

Forrige innlegg

Man bør være forsiktig med hva en ønsker seg

The Great Reset kan bli ett skrekk-kabinett for oss alle

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.