POSTED IN Historie

Lei historieomskrivingen vest:

Russland åpner historisk arkiver.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Deler av den polske politiske eliten ønsker en omskriving av historien. De er ikke fornøyd med at det var Den Røde Arme som frigjorde landet og Auschwitz. Derfor ble heller ikke Putin invitert til å delta i markering av disse begivenhetene i år.

Jan Matejko, Rejtan – the Fall of Poland, 1866

Når historiske fakta ikke passer blir de omskrevet. Dette er altså polsk politikk. Resultatet er at Russland nå åpner sine historiske arkiver. Og det var på høyt tid. Andre land skulle også gjort noe lignende. For historien påvirker våre handlinger i dag. Ligger historien i mørke risikerer vi å gjenta den og ikke å lære av den.

Men noen er åpenbart tjent med å skjule fortiden fordi de har politiske gevinster av det – i dag. Slike folk er politisk farlige og de trenger virkelig å kikkes i kortene. Hvilke motiver har de? Hvilken skjult agenda driver dem?

Historiske sannheter og fakta er en av våre viktigste kilder til valg og handling i dag. Det er derfor all grunn for alle til å hilse åpne historisk arkiver velkommen.

Knut Lindtner

«Vi skal stanse den skitne praten deres»:

Putin sier Russland vil kjempe mot forsøk på omskriving av historien om andre verdenskrig med et nytt åpent arkivsenter, fritt for alle.

Moskva vil nå opprette den mest omfattende samling dokumenter om andre verdenskrig. Det skal være et arkiv åpent for alle, uansett hvor de kommer fra. Og det skal en gang for alle »stanse den skitne praten» til de som prøver å omskrive historien til sin egen kort-tenkte fordel, sier den russiske presidenten.

Fortid, nåtid og fremtid henger sammen.

Alle vil få adgang til dette arkivet, russere og ikke-russere. Det skal ha internett-ressurser. Og hensikten skal være å avkrefte enhver desinformasjon rundt den mest ødeleggende konflikten i menneskelig historie.

President Putin lovet dette på et møte med veteraner fra Den Store Fedrelandskrigen i St.Peterburg på lørdag.

Opprettelsen av dette senteret vil ikke gi de som holder på å forvrenge sannheten om krigen en sjanse, altså de som vil omskrive historien for sine egne politiske hensikter, argumenterte han med. 

Vi vil stanse den skitne praten til noen offentlige figurer i utlandet – de som kun åpner sine arkiver til kortsiktige politiske mål. Vi vil få dem til å tie med pålitelige og fundamentale fakta. 

Senteret er ventet å innlemme den største og mest utbredte samlingen dokumenter – og også fotografier og videoer fra den andre verdenskrigen.

Presidenten kom med denne ideen første gang under den årlige Rikets tilstand-talen tidligere denne uken, der han sa at Russland skal bekjempe «skamløse løgner og forsøk på å forvrenge historien».

I St.Petersburg sa Putin også at Moskva vil følge Tel Avivs eksempel, de som har et arkiv som ikke tillater noen i verden å glemme den hele og fulle sannheten om den forferdelige Holocaust.

«Blant Holocausts ofre var også et stort antall sovjetiske jøder», sa han. Og la til «Vi må heller ikke glemme ofrene til andre folk fra Sovjet, den russiske befolkningen», som forsvarte «hjemlandet og hele verden mot nazismens brune pest».

Vi bruker mye ressurser på av avdekke vår egen historie fordi det viktig å kjenne oss sjøl gjennom vår fortid. Når noen bevisst prøver å endre den til egen fordel er det et svik mot alle. Bildet: (Vikinghuset, Borg på Vestvågøy).

Putins ord kommer midt i en krangel mellom Moskva og Warszawa om hendelsene som førte til den andre verdenskrigen. Polen har holdt på en stund å omskrive historien om den ødeleggende konflikten. De prøver å skyve unna ethvert ansvar de selv hadde i denne perioden. De vil at Polen kun skal se på seg selv som et offer både for nazistisk og sovjetisk aggresjon og okkupasjon.

Warszawa har fjernet monumenter over sovjetiske soldater som døde mens de frigjorde byen fra Nazi-Tysklands okkupasjon. Og i september ba de  EU-parlamentet vedta en resolusjon som påstår at ikke-angrepspakten mellom Moskva og Berlin i 1939 «banet veien for utbruddet av den andre verdenskrigen».

Dette siste trekket ble ikke godt mottatt i Moskva. De betegner det som forfalskning av historien. Putin selv kastet seg inn i den opphetete debatten mellom de to nasjonene da han kalte Jozef Lipski, den polske ambassadøren i Berlin fra 1934 til 1939 «en bastard og et anti-semittisk svin»

Den russiske presidenten refererer til det faktum at Polens utsending hadde lovet Adolf Hitler at polakkene ville «reise et vakkert monument i Warszawa» dersom han utviste alle europeiske jøder til Afrika.

Warszawa ble fornærmet over Putins bemerkning, selv om ingen bestridte Lipskis ord som har vært offentlig kjent lenge.

Disputten har fått internasjonal oppmerksomhet siden ambassadørene både i USA  – og Tyskland, av alle land – har tatt Polens side i debatten, og argumenterer med at «Hitler og Stalin konspirerte sammen for å starte den andre verdenskrigen».

Polens reviderte politikk er ikke begrenset til å krangle bare med Russland. Warszawa er ute etter å kreve opp til «en billion» i erstatning fra Tyskland etter forbrytelsene nazistene begikk på deres område – samtidig som de nekter for at de også hadde et ansvar for deres rolle i forbrytelsene utført mot polske jøder under nazi-okkupasjonen.

Dette er en sak som har ført til en opphetet krangel mellom Warszawa og Israel. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: San Augustin og djevelen av Michael Pacher (1471-75)

https://www.rt.com/news/478610-russia-fight-history-distortion-putin/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Denne diskusjonen blir aldri ferdig, men la oss likevel gjøre alt for å få sannheten (og bare sannheten) opp på bordet. Den svir mer enn noe annet.
  For annen verdenskrigs del kan det være en ide å starte sin tankerekke ut fra det uomtvistelige faktum at:

  De som ville ha krigen fikk det som de ville.

  Det krigen gjorde mer enn noe annet var å svekke og nærmest ødelegge Europa. Og det visste de som ville ha den. Overnevnte faktum bør være utgangspunkt for all diskusjon om denne perioden. Alt annet gjør diskusjonen bare naiv.

  Åpning av arkiv er et riktig steg. Men det kan også manipuleres. Ut fra erfaring kan man gå ut fra at den ene parten blandt seierherrene er misfornøyd med at deres versjon av halvsannheter ikke har fått nok omtale.

  Gad vite om Viktor Sukorovs oppdagelser i arkivene i Moskva vil få noen oppmerksomhet i denne prosessen? Jeg tviler på det.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Politikus:

Hvilket ansvar har den norske staten for norske forbrytere i utlandet?

Forrige innlegg

Trump med ny forklaring på drapet av Suleimani:

«Det var skitpratet hans som fikk han drept!»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.