POSTED IN Frankrike, Krig-fred

Le Pen vil stanse våpenhjelpen til Ukraina.

Mange på venstresiden foretrekker likevel Macron.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Vi kjenner ikke Nasjonal Samling (dårlig navn for mange i Norge) sine politiske standpunkt til en rekke viktige spørsmål for befolkningen, men jeg må si at jeg reagerer på den retorikken som brukes i norske og vestlige medier om partiet.

De «glemmer» alt hva den franske befolkningen har måttet finne seg under «lille Napoleon» som Macron også kalles. Når mange på venstresiden fortsatt vil støtte Macron fremfor Le Pen forteller det at de ikke har fått med seg hva f.eks «De gule vestene» dreide seg om, altså de befinner seg ikke der en stor del av befolkningen er.

For oss er imidlertid det viktigste i dag spørsmålet om krig eller fred og som det fremgår av artikkelen under er Le Pen her helt klar: Ingen franske soldater eller våpen til Ukraina. Det standpunktet er mer verdt enn alle de andre til sammen. Blir det krig blir verden ødelagt. Da er alt for intet å regne. Alle saker er underordnet spørsmålet om atomkrig eller ikke.

Krig-fred-spørsmålet har vært venstresidens mest sentrale sak siden arbeiderklassen begynte å organisere seg politisk. Fredsbevegelsene i vår tid springer i stor grad ut fra den organiserte arbeiderbevegelsen. Når store deler av venstresiden forlater dette standpunktet forlater de seg selv og blir politisk fremmedgjort. De havner på krigskreftenes område.

Det er ikke Le Pen som er problemet i Frankrike, men den franske venstresiden. Macron har utspilt sin rolle for kapitalkreftene, men nå foretrekker altså store deler av venstresiden denne krigshisseren i 2. valgomgang fremfor den som de utslåtte og mest undertrykte setter sin lit til. Dette er i virkeligheten et klasseforrederi.

Knut Lindtner
Redaktør

Le Pen lover å stoppe planen om å sende franske tropper til Ukraina.

Av Niamh Harris.

Frankrikes høyreorienterte National Rally (RN)-parti har lovet å stoppe troppeutplasseringer til Ukraina, og hindre Kiev-regimet i å bruke våpen levert av Frankrike for å angripe russisk jord.

Marine Le Pen lovet å stoppe hjelpen til Ukraina dersom partiet gikk seirende ut av parlamentsvalget og sikret seg statsministerembetet i landet. Le Pen kom med uttalelsene torsdag i et intervju med CNN, i forkant av den andre valgomgangen som er planlagt til søndag.

RT rapporterer: Det siste ordet om den eventuelle utplasseringen av franske tropper til Ukraina tilhører statsministeren, og meningen til president Emmanuel Macron spiller ingen rolle i slike tilfeller, sa hun. I løpet av de siste månedene har Macron gjentatte ganger luftet ideen ved å bruke stadig mer krigersk retorikk om den ukrainske konflikten.

«Hvis Emmanuel Macron ønsker å sende tropper til Ukraina og statsministeren er imot det, så blir det ingen tropper sendt til Ukraina. Statsministeren har det siste ordet,» sa Le Pen.

Hennes parti ved makten vil også hindre Kiev i å bruke fransk-leverte våpen for å gjennomføre angrep på russisk jord, sa Le Pen, og hevdet at hvis de gjør det, vil Frankrike bli en krigførende part i konflikten.

National Rallys holdning skiller seg kraftig fra holdningen til de fleste vestlige ledere, som lar våpnene deres brukes til slike angrep, og gjentatte ganger hevdet at det ikke hadde gjort landene deres til en part i fiendtlighetene. Moskva har gjentatte ganger advart det kollektive Vesten mot å levere stadig mer sofistikerte våpen til Kiev, og uttalt at Ukrainas støttespillere lenge har vært involvert i fiendtlighetene, som de ser på som en «stedfortreder-krig» mot Russland.

Le Pens retorikk så ut til å være ganske moderat, for partiet hennes kan ta drastiske tiltak, inkludert å slutte med all støtte til Ukraina, eller til og med ta Frankrike helt ut av den USA-ledede NATO-blokken. Slike bekymringer har vært økende i EU i det siste, har Euractiv rapportert, og siterer flere anonyme diplomater.

RN-partiet kom ut på topp i første runde av Frankrikes valg, og sikret 33 % av stemmene. Valget ble utlyst av Macron etter at partiet hans led et knusende nederlag til RN i valget til Europaparlamentet forrige måned.

Fra The People’s Voice, publisert 6 juli 2024.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Le Pen Vows To Block French Troop Deployment To Ukraine.

Forsidebilde: KI-generert

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • » Le Pen vil stanse våpenhjelpen til Ukraina.
  Mange på venstresiden foretrekker likevel Macron.»

  Dette er nok ikke den eneste grunnen til ( ‘venstresida’ ) og media sin negativitet til ‘de høyreekstreme’.
  Nasjonal lov over EU sine lover! For en frekkhet. Ja dama er farlig og må stoppes, ja! :

  ‘ EU er en organisasjon der medlemslandene på noen områder har gitt fra seg sin suverenitet. Det betyr at EU kan lage lover og at denne lovgivingen har fortrinn over nasjonal lovgiving.
  Dette er Le Pen sterkt imot, og ønsker å gjennomføre en folkeavstemning over å sette nasjonal lov over EU. ‘
  e24.no/internasjonal-oekonomi/i/8Q886d/le-pen-seier-kan-ryste-europa-konsekvensene-kan-ikke-overdrives

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  8 juli 2024 21:51

  NRK framstiller den krigerske Macron som ein moderat sentrumsfigur. Det er han ikkje. Macron er fleire hakk meir ekstrem enn det NRK kallar ytre høgre og ytre venstre i fransk politikk.

  Vanlege folk i Frankrike har lite å takka Macron for.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Etter Kiev dro Orban til Moskva.

En profetisk reise?

Forrige innlegg

Ny tidsregning for Europa?

Orbans besøk til Moskva bryter opp politisk dypfryste Europa.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.