POSTED IN Intervju, Russland

Lavrov om det som skjer nå:

Den vestlige dominansen er over.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det er nesten ingen sammenhengende intervjuer av president Biden. Årsaken er helt enkelt at han ikke lenger klarer å snakke sammenhengende. Årsaken til det er at han klarer ikke å gjennomføre noen sammenhengende tankerekke. Alle som forholder seg til virkeligheten vet i dag hvorfor det er slik.

Skal han velges for 4 nye år?

Etter nylig å ha vært vert for den kinesiske presidenten tabber han seg ut igjen før flyet til den kinesiske lederen har tatt av ved å kalle han en diktator. En ting er at han mener det – det vet vi for lenge siden – men at han ikke klarer holde kjeft når han skal det, det forteller sitt om hans psykiske tilstand.

Russiske ledere blir heller ikke sitert i våre medier. En henter bare omskrevne utdrag av det de sier. De blir tolket før deres uttalelser blir servert folk slik at vi aldri får vite hva de egentlig tenker eller mener. Vi får vite hva våre medier mener at vi skal tro at de tenker eller mener.

Vi serverer derfor et kort intervju med den russiske utenriksministeren Lavrov. Det er kanskje pussig for noen at han klarer å forklare hvordan Russland oppfatter viktige begivenheter i verden på en forståelig måte. Men vi er dårlig vant fra vår fremste leder og Russlands viktigste motpart.

Er det så rart at det går dårlig for vesten nå?

Knut Lindtner
Redaktør

Israels sikkerhet, Afrika som våkner, slutt på vestlig dominanse: Dette er de viktigste punktene i Lavrovs intervju med RT.

Den russiske utenriksministeren har avslørt sine tanker rundt de mest presserende internasjonale sakene som dominerer nyhetene i dag.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har gitt et eksklusivt intervju med RT. Det ble sendt på luften på onsdag.

Intervjuet dreidde seg for det meste om den nye opptrappingen av konflikten mellom Israel og Hamas i Midt-Østen, og hvordan man muligens kan løse dette problemet. Den russiske topp-diplomaten snakket også om den smuldrende «verdensorden» som Vesten tviholder på, og  hvordan en mer multipolar verden verden dukker opp. Han snakket også om «det våknende Afrika»,  og flere andre hendelser. 

Hva Russland mener om Gaza-konflikten.

Moskva holder fast på at de nåværende fiendtlighetene i Midt-Østen må ta  slutt så fort som mulig, slår Lavrov fast.

Å løse de stadig økende «humanitære problemene man ser overalt der» må «være det første nødvendige skrittet» for å løse opp situasjonen.

«Da Israels reaksjon på massakrene den 7. oktober ble kjent, fordømte vi på det sterkeste det Hamas hadde gjort. Samtidig etterlyser vi et veloverveid svar som er i samsvar med internasjonale lover», forklarer Lavrov.

Faren for en større krig i Midt-Østen.

Noen planlegger «scenarioer» der tredjeparter også kan bli involvert i fiendtlighetene for å  prøve å «provosere fram en større krise» i regionen – og til og med utenfor den, antyder Lavrov.

«Kanskje det er det amerikanerne vil», sier han. «Når amerikanerne kommer til et område på planeten bringer de normalt med seg kaos som de tror de kan beherske. Det fører som regel med seg sivile ofre.  Jeg vil ikke en gang nevne Vietnam, Afghanistan, Irak, Libya Syria. Ingen av disse stedene, der de erklærte at de ville innføre demokrati, har det bedre i dag enn da amerikanerne kom med sine falske påskudd. Snarere tvert imot, se bare hva har skjedd i Irak», påpeker Lavrov.

Har folk det bedre i Irak i dag enn før USA invaderte landet?

Så langt er det ingen av de regionale «deltakerne» som har vist noen «appetitt» for en større krig, «Om da Gaza ikke lenger blir å betrakte som et sted der palestinerne fortsatt skal bo», sier han.

«Men jeg tror ikke verken Iran eller Libanon vil involvere seg i denne krisen».

Å skape en palestinsk stat er «uunngåelig».

Den eneste måten å få til en langsiktig løsning på konflikten i Midt-Østen vil være å gjennomføre FNs sikkerhetsråds resolusjon og skape en uavhengig palestinsk stat. 

Å opprette en slik stat vil være i den beste løsningen også for Israel, slik Moskva har fortalt Vest-Jerusalem i flere år. De kan ikke bare «kjøpe» seg sikkerhet, bemerker Lavrov.

«Dannelsen av en palestinsk stat er uunngåelig. Vi må alle sammen trekke pusten dypt og tenke på hvordan vi kan gjenoppbygge Gaza. Vi må sikre oss at ingen blir utvist fra Gaza. Det er ingen løsning å flytte befolkningen som holder til der til Egypt eller til Jordan», sier Lavrov.

Den epoken som startet med Colombus sin reise til Amerika er snart forbi.

Tiden med vestlig dominans er over.

Den russiske utenriksministeren snakket også om at vi ser en voksende multipolar verden, og slutten på vestlig dominans.

«Vesten hat gått til krig rundt omkring i verden nå i fem århundrer. Den tiden er nå over. Det vil ta tid å erstatte denne æraen med multipolaritet, men det er allerede på gang», sier Lavrov.

Han nevner Kina, India, Iran, Gulf-statene og Latin-Amerika som noen av landene som kan være nye sentre for en slik utvikling. Alle disse landene «ønsker seg en større rolle» i en slik mulig multipolar verden. USA snakker om å skape sin egen nye verdensorden med «humanitet», men dette er bygger på ideen om «overlegenhet og mangler analyse», legger Lavrov til.

Han mener at den vestlige såkalte «regel-baserte» ordenen aldri har vist seg å være noe annet enn å fronte Washingtons interesser.

«Det var amerikanerne som fant opp reglene som de insisterer at alle må følge – så lenge reglene tjener amerikanske interesser. Og så snart noen andre blir litt mer effektive enn USA selv, blir reglene endret», sier Lavrov.

Afrika våkner.

Utenriksministeren viste også til det russisk-afrikanske møtet som fant sted i St.Petersburg i juli. Dette kontinentet «våknet fra kolonialismen for lenge siden».

Nå ser det ut til at Afrika gjennomgår en ny slags «oppvåkning». Nå vil de ha del i sine egne rikdommer i istedenfor at andre «pumper ut råstoffene deres til de rike landene», forklarte han.

«Afrika vil ikke lenger være et svært rikt kontinent som ikke nyter godt av sine egne rikdommer», konkluderte Lavrov med.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst

Forsidebilde: Lexica

https://www.rt.com/russia/587341-lavrov-rt-interview-recap/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  18 november 2023 10:07

  Me treng meir fyrstehands kunnskap om Russland. Køyr på, Lindtner!

  Oberstløytnant og NRK-yndling Geir Hågen Karlsen skaffar oss det motsette, nemleg fordomar. Nyleg gjorde han eit stort nummer av at Russland var eit uforståeleg særtilfelle avdi dei ikkje brydde seg om kor mange krigarar dei mista i Ukraina. Nato-synet hans er at Russland er eit mystisk og skummelt land, som det er tryggast å kriga i senk. Nato treng alltid fiendar.

  Oberstløytnanten var sjølvsagt ikkje oppteken av kor mange liv Kiev-styret vil ofra. Dei tala ville ha sett sludderet hans i rett ljos.

  Svar
 • EUROPEISK oppvåkning foregår nettopp nå også i EU; tusenvis demonstrerer i Madrid mot Sanchez’ kupp. Spanjoler sloss for sin frihet. Direktesendinger på youtube

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Verden rystes.

Er Gazakrisen innledningen til noe større?

Forrige innlegg

For forsikringsbransjen er dette fundamentalt:

Hvem lever lengst? De vaksinerte eller de uvaksinerte?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.