POSTED IN FN

Lavrov i sitt intervju om FN:

Organisasjonen er blitt et sted for konflikt og ikke for konfliktløsning.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Naturligvis har den russiske utenriksministeren rett når han sier at FNs sikkerhetsråd ikke representerer verden slik den faktisk ser ut i dag. Frankrike og Storbritannia, to gamle fallerte kolonimakter, har ingenting der å gjøre. De overlever i Sikkerhetsrådet på gammel makt. Når folkerike land som India, Brasil, Nigeria eller Indonesia ikke er representert forteller det alt om hvor skeivt rådet er sammensatt.

Skal Europa være representert utenom Russland er faktisk Tyskland den mest naturlige kandidaten med det største folketallet og den sterkeste industrien i vår verdensdel. Og den andre store taperen etter 2. verdenskrig, Japan, er også mer naturlig som medlem enn de to middels store europeiske statene som sitter der.

Også de andre forholdene som Lavrov påpeker i dette intervjuet er etter vår mening korrekt. Derfor får ikke intervjuet plass i våre nyhetsmedier. Virkeligheten slik den oppfattes i store deler av verden i dag er ikke en del av den vestlig orienterte verdens (ca. 1 milliard mennesker) sin virkelighet. Dette misforholdet i oppfatninger kan ikke vedvare særlig lenge. Det er alltid flertallet som bestemmer hva som er den korrekte forståelsen, selv i den tiden da nesten alle trodde at jorden var flat.

Knut Lindtner
Redaktør

Lavrov i FN: Om Vestens minoritets-plass i en multilateral verden.

Ukraina-konflikten handler om en framtidig verdensorden, sa den russiske utenriksministeren i FNs sikkerhetsråd.

Sergej Viktorovitsj Lavrov er en russisk diplomat som er Russlands utenriksminister fra 24. februar 2004. Han var Russlands ambassadør til FN fra 22. september 1994 til 12. juli 2004. Han er under personlige sanksjoner i Den europeiske union, USA og Canada for sin rolle i Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Wikipedia

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov inntok på mandag lederstolen i FNs sikkerhetsråd. Han dedikerte talen sin til «effektiv multilateralisme». I åpnings-bemerkningen snakket han om hvordan den nåværende konflikten arter seg. Han sa det er en kamp mellom FNs charter og »reglene» til det samlede Vesten. Lavrov hadde også merket seg at USA effektivt har nektet visa til hans akkrediterte medier. Noe Moskva mener bare viser «at amerikanerne mener at alt skal gjøres på deres måte».

Krise i verdens-ordenen.

FN-systemet går nå gjennom er dyp krise fordi noen av deres medlemmer vil erstatte internasjonale lover med «sine egne regler», sa Lavrov.

Slike «regler» blir funnet på når de mener det er nødvendig. Og det kan gjelde alt fra militærstyrker til handel, økonomiske sanksjoner, konfiskering av eiendommer, «ødeleggelse av kritisk infrastruktur» – med referanse til sabotasjen mot Nord Stream – og «manipulering av universelt avtalte normer og prosedyrer».

WTO (verdens handelsorganisasjon) er blitt paralysert, markedsmekanismene har kollapset. Og  IMF er blitt  gjort om til «et instrument som skal være til fordel for USA og deres allierte».

Globaliseringen og dens fiender.

«I et desperat forsøk på å hevde sin dominans,  straffer USA de som er ulydige. Slik ødelegger USA globaliseringen som i mange år var et av de største godene for menneskeheten», sa den russiske utenriksministeren.

Nå svartelister USA og deres allierte enhver som er uenige i dere «gyldne milliard». Og de sier til resten av verden «de som ikke er med oss er mot oss».

Men jeg mener at denne «vestlige minoriteten» ikke har noen som helst rett til å uttale seg på vegne av hele verden, sa Lavrov.

Josep Borrell er fra 1. desember 2019 Den europeiske unions høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk. Wikipedia

Deres «regler» grenser til å fornekte suverenitet, noe som er et viktig prinsipp i FN-charteret. Det viste tydelig EU-kommisæren Josep Borrells beryktede uttalelse om at Europa er en «hage», mens verden utenfor er en «jungel».

Alvorlige brudd på FN-charteret.

I tillegg til rekken av USAs militære «eventyr» som strekker seg fra Jugoslavia og Irak til Libya, var det verste bruddet på FN-charteret var likevel innblandingen i de tidligere Sovjet-statene, sa Lavrov. For eksempel kom de opp med «fargerevolusjonene» i Georgia og Kirgisistan og kuppet i Kiev i 2014.

Russland prøvde å stanse en mulig krig ved å støtte Minsk-avtalen. Men den ble «trampet på av Kiev og deres vestlige støttespillere. Hel kynisk og til og med med stolthet innrømmer de at de aldri hadde tenkt å gjennomføre Minsk-avtalen. Alt de ville var å vinne tid mens de pumpet Ukraina fullt av våpen mot Russland»,la den russiske utenriksministeren til.

Hva er det Ukraina-konflikten egentlig handler om?

I dag «er det klart for alle» at Ukraina-konflikten ikke handler om Ukraina, men om «hvordan internasjonale forhold blir bygget opp, nemlig ved å skape en stabil enighet basert på egeninteresser, eller ved aggressivt og voldsomt fremme sitt eget hegemoni», sa Lavrov. Russerne har «helt ærlig sagt fra» hva de slåss for i Ukraina, la han til.

Målet for den militære operasjonen er å fjerne den trusselen NATO utgjør for Russlands sikkerhet. Og å beskytte de systematiske bruddene på folkets rettigheter, rettigheter som er anerkjent av internasjonale konvensjoner. Fra et regime som vil «utrydde dem».

Lavrovs tale da han tiltrådte som Sikkerhetrådets sekretær

Hvordan kan vi redde FN?

Vesten har gjort «et frekt forsøk på å underlegge seg» FN. De har overtatt FNs sekretariater og andre internasjonale institusjoner«, sa Lavrov til Sikkerhetsrådet.

Washington og deres allierte har forlatt diplomati og har omgjort FN til et forum der de vil ha konfrontasjoner inn i FNs haller. I et FN som er skapt for å forhindre krigens redsler. Ekte multilateralisme «vil si at FN arbeider med upartiske saker», når det dukker opp uenighet i internasjonale forhold. 

Sikkerhetsrådet bør reformeres og øke representasjonen fra Afrika, Asia og Latin-Amerika. Slik det er nå er det en «overdreven representasjon» fra Vesten. Det «undergraver prinsippet om multilateralisme». 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/russia/575281-lavrov-un-security-council/

Forsidebilde: Matthew TenBruggencate

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • NURK urix:
  -Dersom du ikkje hadde vore president, ville du ha kjempa i denne krigen?
  -Eg ville ha bltt verande i landet.
  -Ville du blitt soldat?
  -Ja
  Fint, Volodymir, det er flott, kjemp for ditt land, veldig verdig; grønne trøyer har du jo, og ta med varme sokker,
  tro det den som får se liket.

  Svar
 • wasan Totland
  27 april 2023 17:14

  Glimrende fra en stor politiker

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Storbritannia, tall fra 2022:

92 % av covid-dødsfallene var blant de som hadde tre eller flere vaksiner!

Forrige innlegg

Flere bivirkninger, er det trygt?

Nesten 2 av 10 kyr injisert med mRNA-vaksine dør nesten umiddelbart

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.