POSTED IN Russland, USA

Lavrov i intervju:

Trump vil ikke føre til endring i forholdet vårt.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Lavrov sier det som jeg synes egentlig er helt opplagt. Det negative forholdet til Russland er noe som gradvis er bygget opp over hele vesten helt siden den russiske revolusjonen. Det var en pause i «Russland-demoniseringen» da Russland kjempet mot den tyske nazismen noe som kostet dem svært mye både i form av drepte og ødeleggelser.

Hvis noen tror at en ikke husker dette i dag tar de skammelig feil, men i vesten tror en åpenbart at dette en noe en rister av seg. Da glemmer en både antallet drepte og at dette var ett av flere invasjonsforsøk fra vest etter Napoleon, alt etter hvordan en regner.

Da sovjetiske soldater reiste flagget over riksdagsbygningen i Berlin i mai 1945 hadde det vært til en pris på mellom 20 og 30 millioner døde.

I Russland har en ingen grunn til å stole på USA/Nato og dette preger Russlands holdning i dag overfor vesten. Når så USAs store tenketank RAND og ledende strateger som Zbigniew Brzeziński  i USA sier det samme, altså at den langsiktige målsettinger må være å partere Russland for å få global dominans og for å få tilgang til landets enorme naturressurser, da er det ikke rart at en på russisk side tar sine forhåndsregler.

Krigen mot Georgia i 2007 var en forsmak på dette og i Ukrainakrigen ser en i full blomst at de erfaringene Russland har gjort med vesten omgjort i handling. På samme måte som en i vest ikke forstår hva de historiske erfaringene Russland har gjort har ført til av holdninger i befolkningen, tror jeg ikke en i Russland har forstått hvor inderlig dypt Russland(Sovjet)-hatet sitter i vesten. Propaganda virker.

Men nå har Lavrov tydeligvis gjort det.

Knut Lindtner
Redaktør

Ingenting vil forandre seg med Trump – Lavrov.

Forholdet mellom USA og Russland har nådd et punkt som ikke lar seg reparere, selv om den republikanske forløperen vil nå Det Hvite Hus, har den russiske toppdiplomaten sagt.

Forholdet mellom Moskva og Washington kommer sannsynligvis ikke til å blir bedre, selv om Trump vinner det kommende presidentvalget i USA. Det sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov til CBS i et intervju som gikk på luften på tirsdag.

Sergej Viktorovitsj Lavrov er en russisk diplomat som er Russlands utenriksminister fra 24. februar 2004. Han er den lengstsittende utenriksministeren siden Tsar-perioden. (Fra Wikipedia)

Den tidligere USA-presidenten har tidligere skrytt av sitt gode forhold til Vladimir Putin. USAs generelle forhold til Russland har ikke endret seg i de siste tiårene, sier Lavrov, og legger til at det er Washington selv som har ruinert sitt forhold til Moskva ved å rive ned alle forsøk på «tillitsbygging» og de har smuldret opp gjensidig tillit.

Lavrov peker spesielt på avgjørelsen til tidligere president George W. Bush som trakk tilbake Anti-Ballistic Missile Treaty (ABM-avtalen) i 2002. Den viktige våpenkontroll-avtalen som ble undertegnet av USA og Sovjet-Unionen i 1972 skulle begrense antallet ballistiske missil-systemer hver siden kunne ha. Hensikten med avtalen var å redusere våpenkappløpet mellom de to rivalene i den kalde krigen.

I ettertid har Washington knust «grunnlaget» for det bilaterale forholdet med Russland ved å avslutte «alle avtaler som gjelder strategiske stabilitet, likeverdighet, gjensidig tillit, inspeksjoner og åpenhet», sier Lavrov.

Trump selv var med på å avskaffe en av de få gjenstående avtalene om våpenkontroll – Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)-avtalen  som forbød de to nasjonene å ha bakkebaserte missiler med rekkevidde mellom 500 og 5500 kilometer. Det er nå ingen kontakt mellom Trump og Kreml.

USA suspenderte altså ensidig INF-avtalen i februar 2019 i den tiden Trump var president, og trakk seg fra avtalen i august samme året. Russland suspenderte så avtalen i februar, som svar på Amerikas tilbaketrekking. Ifølge Lavrov er Washington fortsatt besatt av sin oppfatning at de er «overlegne» og »uten skyld» i når det gjelder forholdet til Moskva.

INF-avtalen var en nedrustningsavtale mellom USA og Sovjetunionen underskrevet 8. desember 1987 av Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov. Avtalen hadde i hovedsak følgende klausuler: Eliminering av alle landbaserte atommissiler av mellomdistansetypen Overvåkning av atomeksplosjoner Wikipedia

Lederen i USA har «oversett de stadige forsøkene fra Putins side på gjensidig velvilje i hans to første perioder» sier den russiske ministeren. Og han legger til at amerikanske politikere  tilsynelatende forsøker å få kontroll på den russiske presidenten. Men der «har de regnet feil», sier Moskvas toppdiplomat, og legger til at dagens generasjon av amerikanske politikere ikke har lært noe av de feilene deres forgjengere har begått.

I den siste tiden har Trump ved flere anledninger antydet at han kan få en slutt på konflikten både i forhold til Moskva og til Kiev, og til Israel og til Hamas. Spesielt påstår han ar han kan være i stand til raskt å overbevise både Putin og den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky at de må sette seg ned ved forhandlingsbordet , siden han angivelig kjenner begge disse to lederne «godt». 

Moskva nekter for at de har hatt noen samtaler med den tidligere amerikanske presidenten og nåværende presidentkandidaten for republikanerne om å få til en fred med Kiev.

«Det har ikke vært noen kontakt om dette», sa Kremls talsmann Dmitry Peskov på  mandag.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock

https://www.rt.com/russia/591159-trump-presidency-no-change-lavrov/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  27 januar 2024 12:03

  Vesten har lite å skryta av i møte med Russland. Konfrontasjon og krigslyst i staden for samarbeid. Evig mistenkelegjering.

  Eg har ei barnsleg glede av finalen i Australian Open, mellom Kina og Kviterussland. Ukraina og USA rauk ut i semifinalen.

  Kven vert den fyrste norske politikaren som torer ta til orde for nøytralitet og eit normalt tilhøve til Russland? Me har nok av den sorten som ser krig som eit betre alternativ.

  Svar
 • Da er det duka for krig, da, hvis dette stemmer. Siden vestens elites onde plan, er å ødelegge ellegge Russlands befolkning og ledelse, for p stykke landet opp og plyndre deres resurser.
  Gjennom å la de vinne kamper og land, ned til Israel, som blir kalt, slangen hode. Hvor de blir plutselig knust av Gud. Virker, som Russland ikke har noe valg.

  Svar
 • wasan Totland
  3 februar 2024 22:43

  Zbigniew Brzeziński er død. Visste du ikke det Knut?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ny studie:

Covid-vaksiner fører til mer sykelighet og død.

Forrige innlegg

Flyulykken i Belgorod.

Skyldtes sannsynligvis informasjons-svikt på ukrainsk side.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.