POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Larry Johnson:

Ukraina (og USA) taper: Våpenlagrene er tømt og for dårlige våpen.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Russland skyter svimlende 20.000 artilleriskudd per dag, anslo en høytstående amerikansk forsvarstjenestemann, mens Ukraina skyter fra 4.000 til 7.000 skudd daglig.

Av Larry Johnson

Larry Johnson er tidligere CIA-analytiker

Ukrainerne brenner raskt gjennom lagrene av artillerirunder og annen ammunisjon, inkludert for luftforsvarssystemene deres, sa tjenestemenn.

Så hvordan fungerer det? For det første er Ukraina i ferd med å tømme lagrene sine, og USA og NATO mangler den industrielle basen til å produsere nye forsyninger for å oppfylle ukrainske behov og gjenopprette sine egne lagre.

I dag får vi vite at USA-leverte haubitser ikke er veldig robuste:


Krigen i Ukraina har en rate av artilleribeskytninger som ikke er sett i en krig siden Korea-krigen. Denne intensiteten er så høy at den legger en belastning på selve artilleriet, med en tredjedel ute av drift til enhver tid.

Det er ifølge New York Times, som rapporterer at en stor del av de rundt 350 haubitsene levert av vestlige nasjoner til Ukraina – inkludert 142 amerikanske M777-haubitser – er skadet, ødelagt eller rett og slett brytes sammen på grunn av overbruk. Rapporten siterer flere amerikanske forsvarstjenestemenn og sa at gjentatt bruk sliter ned tønnene. Artilleriet må tas ut av drift og sendes til et reparasjonssenter utenfor Ukraina.

Gitt den langt høyere skuddraten fra det russiske artilleriet, antyder logikken at Russland burde støte på det samme problemet. Det gjør de ikke. Noe av forklaringen kan være at Russland har langt flere artillerienheter enn Ukraina og disse systemene blir ikke stresset i samme grad som de ukrainske enhetene opplever. Det er også mulig at russerne produserer overlegent artilleri som tåler stresset fra flere utsytningsrunder.

Ukraine artillery

Jeg tror en årsak til den dårlige ytelsen til USA-produserte artillerienheter er en konsekvens av den amerikanske forsvarsanskaffelsesprosessen. I løpet av de siste 40 årene har USA ikke vært nødt til å kjempe mot en likeverdig som kunne skyte tilbake på samme nivå av skuddfrekvens. Som et resultat av dette ble ikke kravet til ytelse spesifisert i forespørselen som ble sendt til de amerikanske forsvarsindustrien for den skuddhastigheten artilleriet gjør på daglig basis i Ukraina. Forsvarsentreprenørene produserte et artilleri som oppfylte minimumsstandarden. Det ser ut til at 155 mm artilleriet ikke var pålagt å prestere på et maksimalt nivå.

Som jeg har nevnt tidligere, betyr ikke det at USA kjøper dyre våpen og bruker milliarder mer enn Russland at våpnene er kvalitativt bedre. Det amerikanske politiske systemet gir insentiver til det amerikanske forsvarsdepartementet til å produsere kostbare våpen så lenge systemene godkjent av kongressen samtidig som det gir håndgripelige økonomiske fordeler til kongressmedlemmene. Økonomiske bidrag fra våpenindustrien til medlemmer av Kongressen er et smøremiddel for våpenprogrammer som kanskje ikke gir taktisk mening på slagmarken. Det kostbare jagerflyet F-35 er et fremtredende eksempel på dette.

Hvis Ukraina ikke klarer å opprettholde sitt eksisterende skudd-frekvens-nivå langs kampfronten, vil de bli tvunget til å trekke seg tilbake. Artilleri har vært et av få våpen som har holdt Ukraina inne i kampen. Ukraina har ikke flyvåpen – dvs. kampfly med faste vinger og helikoptre – for å gi nær luftstøtte, og deres tilførsel av tanks reduseres hver dag.

Ukrainas situasjon er gjort mer alvorlig fordi verken USA eller NATO har rikelig med nye haubitser å sende til Kiev. Ikke tenk på Amerika som onkel Sam. (den rike onkelen med gaver, red.) Skapet er tomt.

Maskinoversatt og bearbeidet av redaksjonen

Forsidebilde: Julius Yls

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Mottar Russland ammunisjon fra Kina i dag?
  Eller hva skal til for at dette skjer. Angrepet på Engels flybase i Russland kan kanskje føre til at Kina nå er villig til å eksportere store mengder med ammunisjon til Russland eller kanskje også raketter bla for å beskytte russiske baser mot angrep fra Ukraina & co. Kina vil ikke sitte stille og se på at Russland feks går i oppløsning. Men dermed kan Russland også i større grad bli underlagt Kina og vi kan også være et skritt nærmere WW3. Ønsker USA en slik utvikling?

  Svar
 • Og for en forferdelig sløsing med menneskeliv. Og arbeidskrefter, materielle resurser, og energi.
  Og CO2-utslipp; nå som verden er i ferd med å gå under pga. klima, uansett. 😉

  Så kunne hele konflikten vært avgort kun ved at Russland stengte ned gasstilførselen til vesten. (?)
  – Eller ved at Nato/USA/EU hadde holdt seg til tidligere avtaler om å ikke angreps- militarisere Ukraina.

  Svar
 • Verdensmonopolet er over, det har bare ikke gått opp for «det siviliserte vesten» enda. USA’s dypstat trodde de kunne banke Russland sønder og sammen ved hjelp av nazi’ene i Ukraina, og deretter dele landet opp i små enkle stater som Blackrock, Vanguard og Statestreet kunne utplyndre uten problemer.
  Våpnene «våre» er både dårlige og overpriset ser det ut til når skiten blir testet under virkelige forhold, dessuten er det nå minimalt igjen av dem.
  Russland fortsetter ufortrødent videre med sine våpen, «de dårlige, foreldede fra 1950 tallet» i følge MSM (smedia).
  Takke fean meg en gammel Krag Jørgensen jaktrifle man hadde før, fremfor AG3 osv, de virket hver gang i hvertfall. AK47, gjennom sand, snø, leire, varme, kulde, funker uansett. AR-15, forsiktig så du ikke ødelegger den, husk å pusse den 3 ganger daglig så den ikke ruster i løpet!

  Svar
 • Tidligere CIA sjef Jack Devine sa i et interjuet at Russland hadde undervurdet Ukraina noe forferdelig. Russerne hadde pakket ned og hatt med seg paradeuniformene da de angrep Kiev. Ok det er bilder av tyskere som paraderer inn i Oslo i 1940. Men det er ingen øst europeisk land som lar russere paradere inn etter 46 år med okkupasjon. I følge Jack Devine var kampviljen hos ukrainerne større enn blant russere og han var optimistisk med utsiktene for ukrainsk seier.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Svær økning av helseplager hos folk i USA-forsvaret etter vaksineringen?

Er det på gang en stor tildekking av vaksineskader i USA?

Forrige innlegg

Vaksinepass, digital identitet, sosialt kredittsystem og digital valuta:

Et usynlig fengsel er bygget for deg

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.