POSTED IN Latin-Amerika

Kuppet i Bolivia:

Dreier det seg om Lithium?

0
Print Friendly, PDF & Email

Kuppet i Bolivia kom rett etter at Morales stoppet multinasjonalt firmas lithium-avtaler. «Bolivias lithium tilhører det bolivianske folket, ikke multinasjonale korporasjoner.»

Militærkuppet i Bolivia har innsatt en regjering som sannsynligvis vil reversere en bestemmelse som den nå avgåtte President Evo Morales innførte om å kansellere en avtale med et tysk selskap om å utvikle lithium forekomster i det Latinamerikanske landet for batterier til bl. a. elbiler. «Bolivia’s lithium tilhører det bolivianske folket,» skrev Washington Monthly skribenten David Atkins i en Twitter «Ikke til multinasjonale selskaper.»

___________________________________________________________________________

Innlegget er hentet fra medlemsbladet til Norsk-Cubansk Forening, Cuba-Nytt.
___________________________________________________________________________

Kuppet som resulterte i Morales avgang og utlendighet, var et resultat av dager med organiserte protester og voldelige demonstrasjoner fra høyreside elementer mot Morales venstreregjering. Jeanine Añez, fra senter-høyrepartiet Demokratisk Forbund, er innsatt som interim president i den ustabile kuppregjeringen i påvente av nye valg.

Investeringsanalytiker Argus anbefalte investorer å holde øye med utviklingen i situasjonen og meldte samtidig at olje og gassproduksjonen fra utenlandske selskaper i Bolivia hadde fungert som vanlig. Morales grep 4 november om kanselering av desember avtalen 2018 med Tysklands ACI Systems Alemania (ACISA) kom etter uker med protester fra beboerne i Potosí området. Regionen har mellom 50% og 70% av verdens forekomster i Salar de Uyunis saltflater.

Sammen med andre leverandører sørger ACISA for batterier til Tesla; Teslas aksjekurs steg da også etter kuppet.

Bloomberg News skrev i 2018, at de hadde rangert landet til å bli «Utrolig viktig» det neste tiåret: Etterspørsel etter lithium er forventet å mer enn doble seg innen 2025. Dette myke lyse mineralet utvinnes hovedsakelig i Australia, Chile, og Argentina. Bolivia har masse, 9 millioner tonn som aldri har blitt utvunnet kommersielt, den nest største forekomsten i verden, men inntil nå har det ikke vært noen praktisk måte å utvinne og selge det.

Morales kansellering av avtalen med ACISA kunne gi to utganger, enten reforhandle avtalen så den ville gi større utbytte til den lokale befolkningen og næringslivet samt generere skatter til staten. Det vil si den modellen som Norge valgte, mot Høyre og borgerskapets vilje, og som har fungert rimelig bra for oss. Den andre utgangen er regelrett nasjonalisering av Bolivias lithium og utvinningsindustri.

Telesur rapporterte i juni, at «Morales regjering er fast bestemt på å industrialisere Bolivia og har investert store summer for å sikre at lithium prosessen foregår innenlands og at eksport bare skal skje med en merverdi, som f. eks. i form av batterier.»

Bolivias nye Kupp-president.

Det var litt uklart hva som er neste trinn i utviklingen av industrien i Bolivia, etter kuppet, ifølge det verdensomspennende analyseselskapet Stratfor: På lengre sikt vil fortsatt politisk usikkerhet gjøre det vanskeligere for Bolivia etter kuppet, å øke produksjonen av strategiske metaller som lithium eller utvikle en tilleggsverdi på batterimarkedet. Det svakere investeringsklimaet kommer på et tidspunkt da hele verden satser på lithium-ion batteriproduksjon for å møte etterspørselen fra produsentene av elektriske kjøretøyer.

ACISA uttalte til den tyske kringkasteren DW at bedriften «følte seg trygg på at lithium prosjektet ville bli gjenopptatt når de politiske urolighetene hadde roet seg», men da var Evo Morales allerede avsatt og hadde forlatt landet med løfte om snarlig retur.

Kuppet har mange likhetspunkter med Venezuela: Først og fremst rike forekomster av naturressurser som USA har for lite av, en styrtrik overklasse som står i ledtog med nettopp USA, sosialistiske regjeringer som folket er tjent med og et oligarki som eier og misbruker så å si alle medier i landet.

Terje Enger

Kilder: Alainet og Eoin Higgins, (Skribent)

https://cubaforeningen.files.wordpress.com/2019/04/5445-cuba-nytt-1-19_lr.pdf

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Rettssaken mot Julian Assange:

Rapport fra rettssalen.

Forrige innlegg

Cayman Island:

Øystaten hvor rikfolk gjemmer pengene sine.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.