POSTED IN Frankrike, Økonomi

Kruttønna Frankrike.

Tennes lunten nå?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

CGT står på krava – Frankrike en kruttønne

Av Jan Herdal

Den en gang kommunistorienterte Confédération générale du travail (CGT) er fortsatt Frankrikes mest militante. Den har i motsetning til andre fagorganisasjoner nå endelig valgt å stå på krava, og sette hardt mot hardt. Det lukter tradisjonell klassekamp.

Den landsomfattende streiken fortsetter. Det er arbeiderne på oljeraffineriene og oljelagrene som går i spissen. De lammer distribusjonen av drivstoff over hele landet, og situasjonen blir stadig mer prekær. De er tilbudt 7 prosent, men krever 10. Det trenger de for å opprettholde kjøpekrafta.

At det er nettopp disse gruppene som går i spissen, understreker klassekampaspektet. Arbeidere som i likhet med andre grupper får reallønna ødelagt av inflasjonen, stilles opp mot historiens mest vanvittige direktørbonuser, i en oljesektor med overskudd som vokser ut over alle proporsjoner. 

Bare i første halvår i år kjemmet Frankrikes dominerende oljeselskap Total inn tilsvarende vel 100 milliarder kroner i profitt. Esso, som også er store i Frankrike, tjente 180 milliarder kroner bare i 2. kvartal i år. Total har antydet vilje til forhandlinger, Esso vil ikke en gang snakke med arbeiderne.

Til og med den høyst moderate innenriksministeren Gérald Darmanin har i et radiointervju appellert til direktørene i oljeindustrien om å føre en mer rettferdig lønnspolitikk, da folk merker at lønna ikke lenger holder tritt med levekostnadene.

Macron prøvde å bruke rettsvesenet, men det hjalp ikke. I stedet sluttet flere grupper seg til streiken, i skolen, transportsektoren og i offentlig sektor. Minner litt om «de gule vestene». En kjempedemonstrasjon i Paris søndag var en ren styrkedemonstrasjon.

– Denne gangen virker regjeringen mer hjelpeløs, og Frankrike ligner en kruttønne klar til å eksplodere, skriver Piero Messina på nettstedet Southfront.

Ifølge Messina ser franske politiske analytikere faren for at protestene vil spre seg til stadig nye grupper arbeidere. Inflasjonen undergraver kjøpekrafta til alle franskmenn med vanlig lønn. 

– Samtidig slår en felles europeisk politikk sprekker. Det er bare et spørsmål om tid før det blir åpenbart hvor dypt skillet er mellom ulike medlemsland. Hvert land for seg. Det er slutten på en global drøm for det gamle kontinentet, skriver han.

Siste nytt fra oljearbeiderne er at de ikke viker en tomme. De skal ha lønnsøkningen sin. 

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • De Franske kan dette med folkeoppstand; og var det ikke de som oppfant giljotinen? Vive La France, og la det gi vind i seilene til hele Europa! Heia Frankrike! Håper Macron ligger søvnløs og må strykes på kinnet av Gamle Brigitte.
  Marie-Antoinette-syndrom er en greie hvor hun ble kritthvit i håret over natten før sin halsshuggelse. Under vår tids omstendigheter er jeg for gjeninnføring av dødsdom. Alle YGLere og WEFere og helsedirektorater og søsknene Stolzenberg etc etc

  Svar
  • Dessverre så var nok Den «franske» revolusjon en av de første fargerevolusjoner. Den folkelige motstand ble brutalt kvestet. Se wiki – War on Vendee.

   Svar
   • Den Franske Revolusjon ble vel igangsatt fordi Frankrike ikke ville vite noe av Rotschild (Bauer) sine gjeldspenger og sentralbank-innføring, god nok grunn til å starte krig. Franske penger på den tid var «tuftet på» realverdier basert i landets reelle jordbruk, landeiendommer osv.
    Den Russiske Revolusjon var nøyaktig det samme, igangsatt og betalt for av samme «mennesker» som i dag styrer Wall Street, bank-imperiene og finans-imperiene, altså de «unevnelige» (opprinnelig fra Ukraina og steppene innenfor).
    Samme «mennesker» betalte for A. Hitlers klatring til «maktens tinde», så at blodsutgydelser i millioners klassen er til «inntekters erværvelse» er et hinder blir Fake News så å si.

   • Interessant. Omfattende og forvirrende, og mer enn en revolusjon, flere på rad egentlig, så vidt jeg har forstått. Jeg orker ikke å lese alt sammen. Kanskje i morgen. Det hjelper lite hvis ett tyranni erstattes med et annet. Makten gikk til hodet på Robespierre. Et blodbad. Konkubinene kunne blitt spart.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Grunnlaget for at mange vaksinerte seg ble bygget på en løgn.

Verden største helseskandale?

Forrige innlegg

Krigen var ikke et resultat av Putins ondskap.

Krigen ble en realitet som følge av en politisk prosess.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.