POSTED IN NATO

Krisen mellom Frankrike og Natopartnerne USA og UK:

Et signal om at Nato er i ferd med å gå på grunn.

0
Print Friendly, PDF & Email

Konflikten som har utløst denne krisen er en ubåt-avtale mellom USA og Australia som har ført til at Australia avlyser en kjempekontrakt med Frankrike om bygging av U-båter.

Krisen er i virkelighet en krise som har vært under oppseiling innad i Nato i en årrekke. Den er forsterket av Storbritannias utmelding av EU. Men for de som følger med har det vært en langvarig spenning mellom Tyrkia (USAs største Nato-partner) og USA etter USA sto bak et statskupp der de prøvde å fjerne den tyrkiske presidenten Erdogan ved et statskupp.

Men i tillegg til alt dette svekkes også Nato av det store militære nederlaget i Afghanistan som ikke bare et nederlag for USA, men for hele alliansen.

Helt i bunnen til denne prosessen er en fundamental endring av styrkeforholdet i verden med fremveksten av Russland/Kina-alliansen og den nye samarbeidsorganisasjonen (SCO) som nesten ingen har hørt om i Norge. Det som når skjer bør ikke overraske noen, men det høres ut som om det kommer som julekvelden på kjerringa på både eksperter og kommentatorer og på store deler av opinionen.

Bare vent, det kommer flere store rystelser. Vi er bare i starten av et globalt politisk jordskjelv.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Den franske forsvarsministeren AVLYSER møte med sin britiske motpart i raseri over avtalen mellom Australia, USA og Storbritannia. 

«Løgner, forakt og krise i relasjonene»: Frankrikes utenriksminister sier NATO må ta det til etterretning og langer ut mot USA og Australia angående AUKUS-avtalen.  
   

Frankrikes utenriksminister Jean Yves-Drian har fortsatt å kritisere USA og Australia for ubåtavtalen mellom Australia, Storbritannia og USA (populært kalt AUKUS-avtalen), som skulle behandles i Paris, og insisterte på at det kan få store konsekvenser for forholdet mellom Frankrike og USA og for den transatlantiske alliansen.

Reporter stabbed while demonstrating protective vest | The Times of Israel
Dette kjennes ikke godt

– Det har vært løgn, tvetydighet, et stort tillitsbrudd og forakt. Dette vil ikke fungere, sier utenriksminister Le Drian til pressen lørdag. 

Paris-ambassadørene i Canberra og Washington har blitt kalt tilbake som respons på avtalen, og Le Drian hadde tidligere beskrevet Australia som veltet pakten mellom de to landene som å ha gitt et «knivstikk i ryggen.»

– Det faktum at vi for første gang i historien til forholdet mellom USA og Frankrike kaller tilbake vår ambassadør for konsultasjoner, er en alvorlig politisk handling som viser intensiteten av dagens krise mellom våre to land og også i forhold til Australia, uttalte Le Drian til media lørdag.

Ben Wallace (politician) - Wikipedia
UKs forsvarsministerBen Wallace

Storbritannia fikk også en verbal overhøvling, med den franske tjenestemannen som beskrev landet som et «tredje hjul» med USA- og Australia-avtalen, som er verdt milliarder.

Tidligere denne uken ble det kunngjort at Canberra droppet en avtale med Frankrikes Naval Group (den franske Marine) fra 2016 om en ubåtflåte til fordel for atomdrevne maskiner fra USA og Storbritannia i en trilateral avtale som etterlater Frankrike i kulden.

«Allierte,» sa Le Drian til franske TV 2, oppfører seg ikke slik USA og andre har gjort med tanke på den nylige avtalen. Utenriksministeren avslørte også at Frankrikes president Emannuel Macron og USAs president Joe Biden ennå ikke har hatt noen samtale om avtalen og den påfølgende spenningen.

NATOs fremtid, la Le Drian til, vil bli påvirket ettersom de må ta hensyn til og vil være involvert i krisen mellom de aktuelle landene. Spania vil være vertskap for det neste NATO -toppmøtet i Madrid i 2022, og ifølge Frankrike kan situasjonen ikke gå upåaktet hen der. Lederen for NATOs Militære Komité, admiral Rob Bauer, har allerede prøvd å dempe spenningen og hevdet at det ikke ville ha noen innflytelse på blokkens «militære samarbeid».

Imidlertid virket Frankrike lørdag fast bestemt på å gjøre et poeng av at striden ikke vil gå ukontrollert, og sverget på å «jobbe med et felles program av konkrete handlinger for å forsvare en virkelig multilateral internasjonal orden» med India, samtidig som de også lovte å skape EU sikkerhetsstrategi – som lenge har involvert den omstridte ideen om en EU-hær – Paris prioritet.

Oversatt av Einar Reitan

Knut Lindtner har lagt til bilder m/tekst

Forsidebilde: Philipp Pilz

https://www.rt.com/news/535278-french-british-defense-ministers-aukus/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dette har det vært advart om lenge:

Energiprisene til himmels.

Forrige innlegg

Vi kan håpe herfra til evigheten.

Det som kreves er politisk kamp og kamp om virkelighetsforståelsen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.