POSTED IN Endring av politikken, NATO

Krise i Nato:

Ungarns statsminister i samtale med Putin i Beijing.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

I virkeligheten er dette et tegn på Natos kommende oppløsning. Det er ikke tilfeldig at det er nettopp Tyrkia og Ungarn som blokkerer svensk Nato-medlemskap. Begge landene tillater seg å fremme det deres regjeringene oppfatter som deres nasjonale interesser, fremfor Natos (les: USAs)interesser.

For Ungarn er energiforsyning fra Russland til landet en grunnleggende forutsetning for fortsatt økonomisk fremgang. Mens mange andre EU-land har ofret sin egen økonomi og dermed forverret leveforholdene for egen befolkning, har Ungarn prioritert sitt eget land fremfor å støtte USAs forsøk på å ødelegge Russland.

Dette fortelle om Natos faktiske karakter som et redskap for USA (krigsindustrien i landet) for fortsatt kald krig, konfrontasjon og opprustning. Når Ungarn ikke følger den pålagte oppskriften truer det hele Nato-prosjektet. Andre kan finne på å forfølge egne nasjonale interesser fremfor USAs pålagte globale interesser. Norge vil «heldigvis» være det siste Nato-landet som prioriterer nasjonale interesser fremfor USAs globale.

Knut Lindtner
Redaktør

NATO-utsendinger holder «krisemøte» over Putin-Orban-samtaler.

Det «dypere forholdet» mellom Russland og Ungarn skaper «sikkerhetsproblemer», sa den amerikanske ambassadøren i Budapest til RFE/RL.

NATO-landenes ambassadører til Ungarn har holdt et uplanlagt møte på grunn av bekymring for et nylig møte mellom Russlands president Vladimir Putin og Ungarns statsminister Viktor Orban i Beijing, meldte det amerikanske statsdrevne mediet Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) torsdag.

Putin og Orban møttes 17. oktober i den kinesiske hovedstaden, under landets belte- og vei (BRI, red.) møte. Det var det første møtet mellom den russiske presidenten og den ungarske statsministeren siden konflikten i Ukraina brøt ut.

Samlingen av blokkens ambassadører og utsendingen fra Sverige, hvis NATO-medlemskap ennå ikke er ratifisert av Tyrkia og Ungarn, fant sted i Budapest torsdag. På møtet diskuterte diplomatene «sikkerhetsbekymringer» om de «dypere forholdet» mellom Moskva og NATO og EU-medlemmet, sa David Pressman, USAs ambassadør i Ungarn, til avisen.

David Pressman

Pressman bemerket også at Washington forventer at den ungarske regjeringen tar disse «legitime sikkerhetsbekymringene» på alvor, og kalte Putin-Orban-møtet «bekymrende.»

Tirsdag, møtedagen, la Pressman ut et bilde på X (tidligere Twitter) av Orban og Putin som håndhilser, med teksten om at Ungarns statsminister valgte å stå sammen med Russland «alene blant våre allierte».
Orbans stabssjef, Gergely Gulyas, sa til ATV-kanalen onsdag at «den amerikanske ambassadøren ikke er kompetent til å bestemme ungarsk utenrikspolitikk fordi det er jobben til den ungarske regjeringen».

I løpet av de siste tiårene har forholdet mellom Moskva og Budapest «blitt bygget utelukkende på grunnlag av å ta hensyn til hverandres interesser», sa Putin under møtet, og la merke til at Russlands forhold til mange europeiske land har blitt «opprettholdt og utviklet».

I september i fjor kritiserte Orban EUs sanksjoner mot Moskva, og hevdet at «EU-borgere har blitt fattigere, mens Russland ikke har falt på kne». Han ba om en våpenhvile for å få slutt på Ukraina-konflikten, og bemerket at restriksjonene på Russland skadet EUs økonomi.

https://www.rt.com/news/585404-nato-envoys-emergency-meeting/

Forsidebilde: Sven Brandsma

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • «..den amerikanske ambassadøren ikke er kompetent til å bestemme ungarsk utenrikspolitikk fordi det er jobben til den ungarske regjeringen».

  Tenk om vi hadde hatt en regjering, og politikere, i Norge som hadde sagt & gjort det samme!
  – og tatt med det overnasjonale EU, og norsk innenrikspolitikk, samtidig.

  Da kunne vi, dvs. innbyggerne i Norge, begynt å bygge landet.
  I stolthet og forutsigbarhet.
  – Og med mindre krig, økonomisk og/eller militært. ( Afghanistan, Syria og Libya ikke glemt. )

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  22 oktober 2023 18:34

  USA ser på ein samtale som eit «sikkerhetsproblem». Når du er so sjuk i hovudet, ser du sjølvsagt på atomvåpen som ein «sikkerhetsgaranti». Kan det vera omvendt?

  Eg har sans for den ungarske stabssjefen. Herleg tale. Utenkjeleg på Løvebakken.

  Svar
 • wasan Totland
  23 oktober 2023 8:11

  Det er Norge som holder Ungarn i EU. Hvis EU stanser utbetalingene vil Ungarn tre ut.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nytt tysk parti

Wagenknechts parti,
tar fra Die Linke og AdF
og får 20 prosent oppslutning?

Forrige innlegg

WEF anbefaling:

Spis mer insekter og mindre kjøtt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.