POSTED IN Krig-fred, Økonomi

Krigsprofitørene har gode tider.

Våpenindustrien går så det suser.

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hvis noen tror at krig er dyrt, det dyreste som finnes – da har de helt rett. Men dyrt er det for den delen av befolkningen som lever av sitt arbeid. For de som spiller på børsen og som handler i våpenaksjer betyr krig masse penger. Det er penger som kunne vært brukt til samfunnsnyttige formål men som går til produksjon av død, lemlestelse og ødeleggelsesmidler.

Krigsindustrien går så det suser og aksjonærene kan forvente fete pengebunker i retur. Og i Norge er det også de som har skjønt dette. En var statsråd og satt på innsideinformasjon og måtte gå av etter at det ble kjent at han spekulerte i aksjer i våpenindustrien. Men også i mange andre land er det noen som nå har gode tider. Vi minnes Nordahl Griegs skuespill om sjøfolkenes lidelser under 1. verdenskrig i stykket «Vår ære og vår makt». Her avslutter han skuespillet ved å vise til en forside i en norske avis som hadde følgende to overskrifter: «Det lysner for skipsfarten.»»Blir det krig i Østen?».

Krig rammer alltid den arbeidende delen av befolkningen, både som soldater og som betalere av krigen. Det er ikke mye igjen av Arbeiderpartiet tilknytning til arbeiderbevegelsens fredstradisjon når de nå leder den regjeringen i verden som pr. innbyggere betaler mest til krigen i Ukraina.

Knut Lindtner

Rekord-tider for svenske våpenprodusenter.

Den nye kalde krigen,.

Av Isac Boman.

Svenske våpenprodusenter opplever en etterspørsel de aldri tidligere har sett maken til. Saab Dynamics har nylig ansatt 800 personer for å øke produksjonen. og på Nammos fabrikk i Karlskoga har man gått over til fem skift for å kunne produsere ammunisjon døgnet rundt. Det er ikke alle som taper på krigen i Ukraina og NATO-landenes opprustnings-planer.

Våpen og forsvars-selskapene opplever nå en etterspørsel de har problemer med å møte. og de tyr til alle tenkelige metoder for å kunne øke produksjonen. Driftslederen i Saab Dynamics, Gürgen Johansson, forteller at man ikke bare har ansatt 800 nye medarbeidere på kort tid for å kunne øke ammunisjons-produksjonen til granatgeværet Carl Gustaf – men også at det er behov for nye fabrikker, maskiner og lokaler.

Vi trenger å ansette mange mennesker, og det drar med seg hele vår underleverandør-kjede. Vi er jo i en fase som jeg tror svært få har vært i, sier han til statskanalen SR.

«Før krigen hadde vi allerede en bra etterspørsel. Så da bestemt vi oss for å doble takten i årsproduksjonen fra 100 000 til 200 000. Ganske raskt, etter krigens utbrudd, bestemte vi oss for å doble igjen. Så man kan si at om vi går fire – fem år tilbake, så har vi en firedobling som vi nå er på vei til å gjennomføre.Den håper vi skal stå ferdig i 2025».

«Kjør fabrikken døgnet rundt».

Ammunisjonsprodusenten Nammo opplever en lignende oppsving. De kommer til å fordoble sin produksjon i Sverige mellom 2022 og 2024. Og det er enda ikke tilstrekkelig i forhold til den etterspørselen de opplever. I Karlskoga har man nå gått over til fem skift for å maksimere produksjonen.

«Behovet nå er snarere slik at den kan seks- eller syvdobles… Vi kjører nå fabrikken døgnet rundt», forteller utviklingssjefen Bjørn Andersson. «Vi opplever en  veldig anstrengt situasjon på grovkalibersiden, der det nå er nesten fem – seks års ventetid. Spesielt når det gjelder eksplosiver og krutt. Og vi strever tungt fordi etterspørselen vokser. Men ikke like fort som markedet etterspør», fortsetter han. 

Det handler delvis om våpen som skal sendes til Ukraina, og delvis om å erstatte lagrene hjemme..Men også om at de vestlige landene har bestemt seg for å satse på sine egne krigs-lagre.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: SIPRI

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • Aksjetips: Kongsberg Våpen aksjer Sindre og Ola Borten Moe. Et tips bare.Jeg skal ikke si noe til Erna. Det kan skade ryktet hennes. Men jeg har snakket med Dagbladet og Vg. De skal fremstille henne som offer. Slik at folket får sympati for henne. Når Støre ikke funker lengere, setter vi Erna i sjefstolen. Hun gjør som Jonas. Det vi bestemmer det utfører hun. Krig er fred! Vi hjalp de amerikanske neonaziene med å sprenge rørledningen mellom russland og tyskland. Da får vi ødelagt tysk industri. Norge får solgt mere gass. Hurra! Så kan vi pøse mere penger til azovnaziene i ukraina. Gaza driter vi i. Israel ruler over amerika og resten av den vestlige verden. Så anbefaler jeg dere å kjøpe aksjer i Bofors. Aksjer i pharmasi industrien er kanskje litt risky, men så snart vi får fart på pandemi x stiger nok de og. Folket i vesten er så hjernevaska og sløve, så dette går som smurt. Vi har lykkedes bra med å utrydde folk under første pandemi. Men Bill har lovet at den neste blir mer effektiv. Så slapp av og kjøp aksjer. På hawai gikk det bra med avbrenningen. Vi fikk utrydda kakkerlakkene og det ser ut som Gaza snart er renset for skadedyr. Så dette går veien gutter og jenter. FN er på lag. Agenda 2030 hurra. Så lenge vi har nyttige idioter til å utføre jobben så går dette som smurt. Ps: Skal du ha en bra sjøtomt så anbefaler jeg Lahina på Hawai. Opera, Zukkerberg, Bezos og gutta boys mesker seg i nybrottsland etter at skadyra er brent bort. Løp å kjøp!

  Svar
  • Om bare ikke det var virkeligheten!!! Utrolig bra skrevet?

   Svar
  • Ja veldig bra skrevet!

   Svar
  • Senile skuespiller «Joe Biden» forsnakker seg stadig mer; han sier nå om husene som brant på Maui at det var fordi de ikke hadde rett tak. (De var ikke blå.)

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  2 mars 2024 9:12

  Noreg er alliert med Storbritannia, som er like ivrig som USA for at krigen i Ukraina skal halda fram.

  For to dagar sidan sa USA rett ut at heile NATO vil angripa Russland om Kiev-styret tapar. Ei tydeleg melding til norskingar som framleis ser på NATO som ei forsvars-makt.

  NATO er heldigvis djupt splitta. NATO-landet Tyrkia skuldar Storbritannia for å ha sabotert fredstingingar i 2022:

  https://sputnikglobe.com/20240301/russia-ukraine-peace-settlement-attempt-sabotaged-in-march-2022—erdogan-1117081326.html

  Me er allierte med krigsgalne kjeltringar.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  2 mars 2024 14:12

  Wehrmacht har rota seg djupare inn i krigen mot Russland enn dei prøver å gi inntrykk av:

  https://sputnikglobe.com/20240302/chancellor-scholz-promises-to-clarify-situation-with-leak-of-german-military-conversation-swiftly-1117089279.html

  Og framleis må tyskarane finna seg i Nord Stream-sabotasjen.

  Fantastisk god tekst av Ola Tunander på Steigan i dag. Vesten har skjemt seg ut. Russland kjem til å vinna opinionen når folk får vita meir enn det Nato-pressa vil ut med.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  2 mars 2024 14:22

  Vesten har no leiarar som går over lik:

  https://www.rt.com/news/592927-frozen-assets-germany-navalny/

  Det er ikkje måte på kva ein daud Navalny kan brukast til.

  Neste norske våpensending til Kiev-styret vert vel kalla Navalny-programmet?

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  2 mars 2024 17:44

  Kva visste tyske styresmakter? Har landet styring på NATO-generalane sine? Russland har ei stor høne å plukka med Berlin:

  https://sputnikglobe.com/20240302/german-militarys-crimean-bridge-strike-talk-nato-has-found-itself-in-hot-water-1117090662.html

  Kor mykje kan NATO kriga og framleis påstå at NATO ikkje deltek i krigen? Det tek til å bli ein del Komiske Ali’ar rundt omkring i Europa.

  Svar
 • «For de som spiller på børsen og som handler i våpenaksjer betyr krig masse penger. »

  ‘Krigsindustrien, den nye olja.
  Uten fiender ble eksporten av krigsmateriell desimert, og hele industrien sto på vaklende føtter. Freden truet igjen. USAs invasjon i Irak i 1991 ga inntekter, men det ble ikke skikkelig fart i omsetningen før vi gikk ut i striden mot terror – en vanskelig definerbar størrelse, men som gir enorm omsetning i krigsindustrien.
  …Da Roger Ingebrigtsen (AP) var statssekretær i Forsvarsdepartementet, sa han at norsk våpenindustri styrker troen på at Norge kan overleve også etter at oljen er slutt. ‘
  dagbladet.no/kultur/krigsindustrien-er-den-nye-olja/70295356

  ‘Gjennom sitt eget investeringsselskap har ektemannen til Anniken Huitfeldt (Ap) handlet aksjer …. i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen – mens hun har vært utenriksminister. ‘
  nrk.no/norge/huitfeldt_-_-jeg-er-lei-meg-1.16535725

  Altså våpen-aksjer. Ikke noe oppbyggende i Norge . Norske politikere er mer opptatt av penger i egen lomme enn reell nasjonal velstand/utvikling.
  Det er klar våpenaksjer vil stige i verdi når Norge bomber andre land Og/eller sender våpnene sine til krigførende land. ‘Våpenindustrien den nye olja.’

  ‘Blant de rundt 20 selskapene Finnes eide eller handlet aksjer i var våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen ‘
  nettavisen.no/nyhetsvarsel/e24-erna-solbergs-mann-kjopte-og-solgte-aksjer-da-solberg-var-statsminister/s/5-95-1300131

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Klima-troen tar feil om skyer:

Observasjonsmessige og teoretiske bevis på at skyers tilbakekoblinger ikke forårsaker global oppvarming.

Forrige innlegg

Bukken og havresekken.

Hvilke helsemyndigheter er uavhengige av legemiddel-gigantene?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.