POSTED IN Imperialismen, Syria

Krigsforbrytelser:

USA stjeler Syrias olje og korn. Tyrkia stjeler vannet.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Tyrkias regjering er en av de som bidrar med kjeltringstreker i Midt-Østen. En del av denne virksomheten deres fremgår av meldingen under. Sammen med USA plyndrer de Syria for ressurser og bidrar til store humanitære problemer i deler av landet. Sammen med de økonomiske straffetiltakene som er iverksatt og krigshandlingene gjennom jihadistisk leiesoldater bidrar summen  av alt dette til en humanitær krise i Syria.

Dette er en tilstand som ikke vil vedvare. USA er på vei ut av Afghanistan og vil måtte forsvinne i Irak. Da er hensikten med Syriakrigen (som er tapt for lenge siden) og okkupasjonen av deler av landet helt borte. Det som skjer nå har ingen militær eller politisk hensikt fra USAs side. Den bidrar bare til å forlenge problemene for Syrias befolkning.

Euphrates - Wikipedia
Eufrat har en stor betydning for landbruket og befolkningen i det Nord-Østlige Syria

Tyrkias regering med Erdogan i spissen har åpenbart ambisjoner om etablering av noe som ligner det gamle Ottomanske imperiet. I det imperiet hører Syria med som en provins. Tiden for imperier med dominans over andre store nasjoner og kulturer er imidlertid forbi. Tyrkias ledelse drømmer om er forgangen tid og tilstander som eksisterte for mer enn 100 år siden.

Drømmer om overlegne kulturer og folk fører bare til konflikter og spenninger. De som drømmer om et stor-Tyrkia er imidlertid i stor grad ledende i dagens Tyrkia. Dette er farlige folk for den regionale freden. At disse kreftene nå stenger det verdifulle vannet til befolkningsgrupper i Syria forteller sitt om hvem vi har med å gjøre og hva deres ambisjoner er.

Som vanlig er den norske regjeringen taus når det gjelder overgrep fra våre «venner». Syria er definert som fiende og Tyrkia er vår Nato-allierte.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no) 

Syria: USA stjeler korn og olje og bygger en militærbase – Tyrkia er skyldig i å begå krigsforbrytelser.

Reportasjene om temaet har blitt vanlige og i den nyeste kommer Syrian Arab News Agency med en detaljert beretning om hvordanamerikanske militærstyrker, som ulovlig okkuperer deler av landet, frarøver nasjonen både korn og olje. 

Det ble meldt om 45 US-amerikanske kjøretøy lastet med stjålet hvete og olje som forlot byen Rmelan, nordøst i provinsen Hasaka (al-Hasakah Guvernementet). Samtidig ble utstyr og logistisk materiale kjørt bort til basene deres i provinsen. Antall kjøretøy med våpen og forsyning for militærbasene ble rapportert til å være 27.

Samme kilden forteller om 37 tankskip fylt med stjålet syrisk olje, samt flere lastebiler og kjølebiler som ble kjørt av US-amerikansk militær fra al-Jazeera regionen over den uautoriserte grenseovergangen al-Walid, som blir brukt av USA for å smugle korn og olje til Irak. Vanligvis eskorteres slike konvoier av pansrete kjøretøyer.

Pentagon opprettholder anslagsvis 900 tropper i Syria og bryter dermed internasjonale lover. Mange av troppene befinner seg på en base omtalt som Fort Conoco. 

I mellomtiden fortsetter Washingtons NATO allierte Tyrkia å lede bort – stjele – vann fra elvene Eufrat og Tigris. På den måten frarøves det Syrerne, et folk som allerede har vært rammet av en tørkeperiode på nesten et år, vann til å drikke og til å vanne med.

Transboundary Water Governance in the Euphrates Tigris River Basin
Eufrat renner gjennom tørre områder i Syria

Syrian Arab News Agency melder den 3. juli at over en million mennesker i Hasaka (legg merke til overlappingen av amerikanske og tyrkiske handlinger) ikke har nok drikkevann på grunn av Tyrkia og dets allierte leiesoldater som kutter forsyninger til guvernementet.

Etter at tyrkiske trupper erobret byen Ras al-Ayn, konfiskerte de Allouk vannstasjonen og skrudde av alt vann til byen Hasaka og til dusinvis av andre byer og landsbyer i nærheten. Disse grove bruddene på internasjonal humanitær folkerett fortsetter mens  internasjonale organisasjoner og organer er tause mot slike krigsforbrytelser som er beskrevet i internasjonale avtaler.

Oversatt av Maria Neumann

Forsidebilde: Jeremy Zero

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Er det ressurser i et land trekker USA seg ikke ut. Det er hovedgrunnen til at USA trekker seg ut av Afghanistan og ikke Syria og Irak.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tortur og overgrep godtas nå.

Smittevernet trumfer grunnloven – trumfer alt.

Forrige innlegg

Ingen restriksjoner er nødvendige:

Covid-19 er ikke farlig lenger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.