POSTED IN Krig-fred

Krigens kostnader vedvarer i lang tid.

USAs kriger i Midt-Østen har tatt livet av minst 4,5 millioner mennesker.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Artikkelen under er et sammendrag av en lengre rapport som kan leses her. Hovedpoenget i denne rapporten er at svært mange mennesker dør i etterkant av krigene men som følge av krigen som har pågått. Det er ikke slik at et område det har vært ført krig på er det samme som før krigen brøt ut.

Bygninger, sosiale strukturer (helsevesen, skoler, administrasjon osv.) og ikke minst menneskene er påført ødeleggende lesjoner som det gjerne tar lang til å overvinne. I Norge slet mange av våre krigsseilere med store psykiske ettervirkninger i ettertid som følge av det de hadde vært igjennom under konvoifarten over Atlanterhavet.

Det skal ikke mye fantasi for å forstå hvilke kolossale traumer Russlands befolkning måtte leve med etter 2. Verdenskrig hvor de hadde mellom 20 og 30 millioner drepte (Befolkning med flest døde under 2. verdenskrig). Noe av den skyhøye alkoholbruken i befolkningen som statistikken viste i mange år etterpå er jeg overbevist om skyldes psykiske ettervirkninger av krigen. Men det var naturligvis også andre ettervirkninger.

De landene som mistet flest mennesker under 2. verdenskrig.

Jeg vil nevne en som oversees av mange. Angsten for krig sitter helt sikker dypt i den russiske befolkningen. Det er få andre befolkninger som har fått merke hva krig er slik den russiske gjorde under den nazistiske okkupasjon fra 1941 til og med 1944. Hvis en ikke skjønner det har en heller ingen forutsetning for å forstå hvordan mange russere tenker i dag, selv om det ikke er mange tilbake som personlig opplevde den nazistiske okkupasjonen og ødeleggelsen av den vestlige delen av landet.

Uten denne bakgrunnen er det umulig å forstå hvorfor ledelsen i Russland har så stor oppslutning i sin egen befolkning til den krigen som nå pågår mot det de opplever som et sterkt nazifisert Ukraina med full støtte fra store deler av den politiske eliten i vest.

Knut Lindtner
Redaktør

Hvordan døden kan overleve krigen: Gjenlyd av virkningen på folks helse av krigene etter 9/11-krigene .

Fra Costs of War

Krig ødelegger økonomi, offentlige tjenester, infrastruktur, og miljøet, og fører til dødsfall som skjer lenge etter at bombene har falt. De  har vist seg å øke i ettertid.

Denne rapporten gir oversikt over den nyeste forskningen som har undersøkt mulige årsaker til at  det er  registrert bortimot 3,6 – 3,7 millioner indirekte dødsfall i krigssonene, etter 9/11-krigene.

Det inkluderer krigene i Afghanistan, Pakistan, Irak, Syria og Jemen. Det totale antallet døde i og etter  disse krigene kan være minst 4,5 – 4,5 millioner. Og det virkelige antallet døde er helt ukjent. Noen ble drept i kamp. Men de aller fleste, spesielt barn, er blitt drept av ettervirkningen av krigene, som spredning av sykdommer.

Rapporten viser resultater av de ødeleggende virkningen krig har på menneskenes helse. Det kan handle  om  soldater, uansett hvor de enn kjemper,  i de verste konfliktene som USAs regjering har vært engasjerte i kontraterrorismens navn, etter 11. september 2001, 

Heller enn å peke på hvem eller hva eller hvem man skal skylde på, viser rapporten at ettervirkningen av 9/11-krigene handler om mange slags dødsårsaker. Men den gjør det klart at ettervirkningen  av krigenes vold og kompleksitet, er umulig å tallfeste.

11. september 2001 der angivelig noen arabere (særlig fra Saudi-Arabia) klarte å kapre fire fly. To av dem fløy de inn i to store tårn og fikk dem til rase sammen. Denne hendelsen ga USA det påskuddet de trengte til sine mange kriger i Midt-Østen. Ifølge rapporten under har det til nå kostet 4,5 millioner, for det meste uskyldige, mennesker livet. Litt av en hevnaksjon må en si.

Rapporten forteller hvordan ettervirkningen av 9/11-krigene har ført til sykdommer og indirekte dødsfall. Rapportens hensikt er å bygge opp større oppmerksomhet på de totale menneskelige kostnader av disse krigene . 

De vil ha støtte fra FN og andre regjeringer for å kunne lindre eventuelle tap og lidelser for millioner i nåværende og tidligere krigssoner. Rapporten legger vekt på de mange langtidsvirkningene og underkjente konsekvenser av krig. Hvordan det virker inn på helse, spesielt på noen grupper, som kvinner og barn.

Hvordan de lider  av krigenes verste konsekvenser..

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst

https://watson.brown.edu/costsofwar/papers/2023/IndirectDeaths

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • En kommentar til det oppgitte tapstallet for Polen under andre verdenskrig på 5,6 millioner mennesker. Befolkningsstatistikken for Polen ser mistenkelig ut. Ifølge offisielle statistikker hadde Polen i 1950 24,786,236 innbyggere og 29,509,093 innbyggere i 1960, altså en økning på ca 19% i perioden 1950-1960. Man kan sammenligne med Tyskland, som hadde en befolkningsutvikling fra 70,964,085 i 1950 til 73,063,685 i 1960, altså en befolkningsøkning på under 3% i den samme perioden.
  At Polen skulle øke sin befolkning med 19% i perioden 1950-1960, høres tvilsomt ut, for å si det mildt. At polakkene skulle knulle som gale fra 1950 til 1960 i en periode med ekstrem husmangel og da det praktisk talt ikke var noen ting å få kjøpt i butikkene, høres ganske usannsynlig ut.

  Sannheten er antagelig at polakkene har forfalsket statistikkkene, d.e. de har overestimert tapene i annen verdenskrig med en faktor på to eller tre, dette da for å få mer sympati og mer penger. Men her har de ikke vært like suksessfulle som jødene, som jo har at ekstrem suksess med denne strategien, se f eks ”The Holocaust Industry” ved Norman Finkelstein.

  Svar
  • Ja, x.

   Kanskje polakken telte med tyskerne i tidligere tyske områder av Polen, som ble drept før 1939? ( Lik Donbas i dag.):
   ‘– Nærmere tre millioner tyskere ble bestialsk myrdet. Kvinnene ble voldtatt til døde foran øynene på barna sine. Vi mistet alt vi eide, og flyktet hundrevis av kilometer med hest og kjerre til Detmold. ‘
   pluss.vg.no/spesial/2017/det-hvite-raseriet/

   Og Cina? Det var vel heller i Maos frigjøringskrig?
   ‘Og hvor mange tyskere døde under krigen, og hvor mange var det som døde i amerikanske leire fra 1945? (- eller hvor mange kvinner/barn var det som ble voldtatt til døde av russiske militære i 1945?)

   » Men her har de ikke vært like suksessfulle som jødene,..»

   Nei, med tanke på med hvor mange jøder som ble gasset ;- ) under 2 verdenskrig, så må de ha formert seg voldsomt etterpå.

   ‘En hel verden fryder seg med jødene og gjenoppstandelsen til de 6 millioner fantasiofre jødene har tjent seg søkkrike på og gitt dem anledning til sine egne folkemord ustraffet. Mange spør seg: «Hvor ble så de 6 millioner av hvis HoloCa$h ikke er sant»? Vel, svaret er at du finner dem spredd rundt på kloden. Til Norge kom det så mange i årene etter den andre verdenskrig at flere politikere sa at nå var det nok. Ex-statsminister Nygaardsvold skal ha vært en av dem som ikke ville ha flere jøder til landet. De kom med båt, de kom med tog og de kom med fly.
   Et av flyene styrtet på Hurum fullt av jødiske barn. Hæ, men legenden sier jo at alle jødiske barn ble drept i det tredje riket? Jada, så sier løgnen, men fakta er noe ganske annet enn jødenes løgner. Og er det noe jødene kan så er det å lyve.
   Vi kan i alle fall bringe deg to gledelige nyheter som beviser at hele historien om de 6 millioner jøder som gikk opp i røyk i Europa er oppspinn.
   Avisen State Time (Baton Rouge, Louisiana, USA) av 24. november 1978 brakte følgende artikkel(utdrag): «En gang bodde familien Steinberg i en liten jødisk landsby i Polen. Nå har en stor familigruppe på over 800 personer funnet hverandre igjen etter mange år på «Thanksgiving day» i Los Angeles. Slektninger fra Kanada, Frankrike, England, Argentina, Columbia, Israel og fra minst 13 stater i USA.
   «Det er fantastisk», sa Iris Krasnow fra Chicago «Her er fem generasjoner samlet, fra tre måneder gamle babyer til femogåttiårige. Folkene gråter av lykke og opplever vidunderlige øyeblikk. . Sam Klaparda fra Tel Aviv var målløs da han han treff den imponerende storfamilen i Los Angeles. «Det er utrolig hvor mange slektninger jeg har», sa han. ‘

   ‘…ble mistenksom da en rekke av påstandene i historien ikke stemte overens med virkeligheten.
   Leiren ble etter hvert utvidet, og massedrapene antok industriell karakter, med opptil 9000 henrettelser om dagen på det meste sommeren 1944. «
   ( Med bilde av velfødde barn i leirene. ;-) )
   dagbladet.no/nyheter/91-aring-holdt-i-arevis-foredrag-om-tida-som-auschwitz-fange-alt-var-logn/60252010

   Og:
   Allierte grusomheter:
   Totalt var det minst 75 enkeltskip som gikk ned i løpet av krigen der mer enn 1000 mennesker mistet livet. Vi snakker her om store passasjerskip som med viten og vilje ble senket av fienden.
   Det verste drapstoktet på mennesker fant sted i Østersjøen i krigens siste måneder, primært mot tyske skip med sivile, fanger og skadde soldater på flukt etter hvert som sovjetiske styrker rullet frem.
   U-båten oppdaget cruiseskipet med 5000 barn – så fyrte kapteinen av tre torpedoer.11 dager senere drepte kapteinen 4000 nye mennesker. Men det var bare starten.
   klikk.no/historie/u-baten-oppdaget-cruiseskipet-med-5000-barn—sa-fyrte-kapteinen-av-tre-torpedoer-4316472

   Svar
 • Northern Light.
  19 mai 2023 15:19

  Krigene i Afghanistan, Pakistan, Irak, Syria og Jemen, det tidligere Jugoslavia, talløse kriger i Afrika, bare noen på en endeløs liste. De offisielle tallene for døde, drept av militære krigshandlinger sier ingenting om de som dør indirekte. Vestlig hovedstrøms-presse gjengir det amerikanske utenriksdepartementets versjon, hvor hærer kriger mot hærer, som i Libya.

  Men når NATO angrep, var det sivile mål først og fremst. Boligstrøk og sivil infrastruktur som vannforsyning og kraftforsyning. Når kraftforsyningen ødelegges i større byer, er det ikke vann i springen, og pumpene i avløpsnettet stopper. Uten drikkevann, og uten at menneskelig avfall kan skylles ned, tar det bare dager før eldre folk først dør og begynner å bli syke.

  Landbruk er hovednæring for de fleste i landene, og når mannen i de familiedrevne gårdsbrukene drar i krig for å forsvare landet mot USA/NATOs angrep, og ikke kommer tilbake, er det den gjenværende konen med barna som skal drive gårdsbruket. Det makter de som oftest ikke, og diesel til traktor og vannpumper for vanning av åker og buskap er vanskelig å oppdrive, sammen med såkorn og gjødsel. Hvis ikke storfamilien kan hjelpe med gårdsdriften, ender det med sult og død.

  Krig mot sivilbefolkningen gjør at matproduksjonen i landene stopper opp. Fattige land blir utfattige, og fattigdom dreper. Fattigdommen i land USA/NATO har ødelagt, som Libya, varer og dreper den dag i dag. Dette er patriarkalske samfunn, og når mannen, familiens overhode blir drept i krig, får det store følger. Sjokk og sorg dreper også, og i fleste som dør i rurale strøk i utviklings-land dør uten dødsattest, de bare legges i jorden av de nærmeste, og registreres ikke som døde av USA/NATOS angrepskriger.

  Regnes de som dør av sykdommer påført dem av utarmet uran i ammunisjon, som i Jugoslavia, som døde etter USA/NATOs angrep? Grunnvannet ble forurenset av uran, voksne dør av sykdommer av det i dag, og barn fødes med misdannelser. «Stoltenberg lovet i oktober 2018 serberne at titusener av runder med utarmet uran ikke har gitt dem mer kreft siden 1999». Kilde: ABC-Nyheter.

  Bondevik beordret bombing av Serbias sivilbefolkning, uten en FN-resolusjon, og Kosovo ble brutalt stykket ut fra Serbia. Nærmere 200 000 Serbere i Kosovo ble fordrevet fra landet de har blitt født og oppvokst i for generasjoner, og de gjenværende ble og blir terrorisert av Kosovo-Albanere. Hvor mange liv har det tatt? Bondevik er nå leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, en provokasjon, og som må være en stor provokasjon for dagens serbere spesielt.

  Krig er ekstremt profitabelt for de private eierne av krigsvåpen-industrien og de finansielle eierne, som også er finansielle eiere av den farmasøytiske industrien som skal behandle krigens ofre med medisiner, enten skadene er fysiske eller psykiske. Storkapitalens politikere som går til krig, blir etter den politiske karrieren belønnet med styreverv i storkapitalens selskaper eller organisasjoner, og fyrstelig betalt.

  Vestens politikere representerer global storkapital, og med det våpenindustrien. For å få slutt på krigene, må politikere som setter nasjonens interesser først velges av folket, som forstår at landets forsvar ikke må integreres i USAs krigsmaskin, for det gjør også landet til USAs (Wall Streets) vasall.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

NATO får et kontor i Japan:

En provokasjon mot Kina og Russland

Forrige innlegg

Krigen går dårlig for Nato og røde linjer brytes.

Natoland skal nå sende fly til Ukraina.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.