POSTED IN Ukraina, Økonomi

Krigen ville vært over for lenge siden uten disse pengene.

USA og EU har aleine gitt (lånt) mellom 100 og 200 milliarder dollars til Ukraina.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Krig er big business.

Av Manlio Dinucci

Historikerne pleier å beskrive visse kriger som investeringsobjekter. Men krigen i Ukraina slår alle rekorder. Det kan ikke forklares på annen måte enn at det er business som setter dem i gang.

Etter sitt show i FN, der han erklærte at «den russiske aggresjonen kan spre seg utenfor Ukraina», dro Zelensky til USAs kongress og ba om mer en milliard dollar. 

Kongressen har så langt bevilget 43 milliarder til «hjelp for å sikre Ukraina», dvs. til direkte militære formål. Sammen med det er andre tilskudd, offisielt  gitt til humanitære formål. Men som gikk til krigen. I virkeligheten er det totale  beløpet Washington har gitt til Kiev på mer enn 70 milliarder dollar.

Og nå har Det Hvite Hus bedt om ytterligere 24 milliarder dollar fra kongressen, som skal gå til Ukraina. Legg så til 30 milliarder som Europa-unionen har gitt til Kiev, pluss titalls milliarder fra Storbritannia, Tyskland, Japan, Canada, Polen, Nederland, Norge, Danmark, Sverige, Frankrike og Italia.

Denne enorme flommen av offentlige penger kommer fra borgernes egne lommer. De er med på fyre opp under det New York Times kaller «et hemmelig våpen-marked» i Ukraina. Milliarder av dollar ender opp i lommene til høytstående tjenestemenn i Kiev – faktisk så mye at regjeringen har gitt forsvarsministeren sparken, og også seks viseforsvarsminister er anklaget for korrupsjon. 

Disse korrupte menneskene er faktisk syndebukker for en mye større forbrytelse.

President Zelensky selv har et betydelig antall aksjer (formelt overført til en av hans partnere) i tre selskaper som er etablert i skatteparadiser. Og han har kjøpt luksusvillaer flere steder i verden (den siste i Egypt) til en sum av titusener millioner dollar. De enorme militære forsyningene som Ukraina får fra USA og de europeiske landene er ingen gave, men de er gitt på kreditt.

Det er ikke gaver Ukraina har fått, men lån. (Foto: iStock)

På den måten har Ukraina opparbeidet en så stor utenlandsgjeld at det vil ta århundrer å betale det tilbake. Og denne gjelden vil bare øke med «gjenoppbyggingen» som Zelensky har gitt til American BlackRock, verdens største investeringsselskap.

«Investeringene i Ukraina lønner seg faktisk for oss», har demokrat og senator Richard Blumenthal sagt. «Vi har et samlet NATO. Vi har hjulpet til å gjenopprette tro og tillit til de amerikanske lederne – moralsk og militært. Og alt uten at en eneste amerikansk soldat har blitt såret eller drept».

«Den fundamentale grunnen til fortsatt å hjelpe Ukraina», erklærer Mitch McConnnell, leder for  den republikanske gruppen i USAs senat. « er kald, hard og konkret amerikansk interesse».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.voltairenet.org/article219778.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Midtøstens
politiske stridskjerne

Oppløs staten Israel

Forrige innlegg

Hevnlysten er stor.

Israelsk politiker tror at flatbombing av Gaza vil gjøre susen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.