POSTED IN Jemen

Krigen i Jemen:

Går det mot nederlag for Saudi-Arabia?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

En saudisk leder skal for mange år siden ha sagt at hvis en ønsker å gravlegge landet skal en angripe Jemen, det fattige nabolandet i sør. Jeg kan ikke stå inne for at det er rett. Men noterer meg at landet med verdens tredje største utgifter til krig og våpen, bare forbigått av USA og Kina, altså Saudi-Arabia, er i ferd med å tape den 6 år lange krigen de sjøl startet.

Og nederlaget er mer enn bare oppsiktsvekkende militært. Det er farlig politisk for hele USAs konstruerte allianser i Midt-Østen. Saudi-Arabia er en stat (den saudiske kongens personlige eiendom) som bygger sin eksistens på olje og et konstruert og fullstendig utdatert monarki arvet fra ørken-klanene.

Å bruke gamle kulturelle former som fungerer under gitte betingelser i helt nye sammenhenger er ikke alltid hensiktsmessig.

Men det er krig i rosenes leir, i prinsefamiliene som styrer landet. Den nåværende lederen har ved hjelp av tenger, sigarettglør og andre hjelpemidler presset sine prinseslektninger til å avstå store verdier til den saudiske statskassen (altså til han selv). At dette (torturen) foregikk på et luksushotel er bare en liten pikant detalj uten betydning.

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman er en man med vilje (og sikkert mange andre personlige egenskaper). Det fremgår ikke minst av det faktum at han beordret drap og partering av sin kritiker, Jamal Khashoggi, i det saudiske konsulatet i Istanbul 2. oktober 2018.

Tabben var at drapet ble avlyttet og dermed offentlig kjent da det ble lekket fra den tyrkiske etterretningstjenesten.

Men vilje, penger og besluttsomhet er altså ikke nok til å vinne kriger. Du må også vinne menneskenes hjerter. Du må ha en sak som er større enn deg selv og din egen lommebok. Derfor taper Saudi-Arabia nå.

Mohammed bin Salman

Med denne kort skisserte politiske og historiske bakgrunnen i bakhodet kan jeg ikke si annet enn at utviklingen i Jemen-krigen gleder meg. Krigen skulle aldri vært iverksatt. Den er avskyelig. Befolkningen i landet vært utsatt for kolossale lidelser i de 6 årene krigen har pågått. Og kriger ender ofte med bare ofre og nesten ingen vinnere.

USAs regjering er ikke glad for det som nå skjer i Jemen, men den som sår vind høster gjerne storm. De prøver nå å presse Saudi-Arabia til å få en avslutning på en mislykket politikk som truer USAs byggverk av allianser i Midt-Østen.

Knut Lindtner

Kampene i Jemen – houthiene presser på mot Marib City.

På samme måte som på andre slagmarker i Midt-Østen, øker nå også kampene Jemen i 2021. Ansar Allah, eller houthiene som de er mer kjent som, har begynt å rykke fram mot Marib City.

Provinsen og bosetningene her er den siste saudiske bastionen i denne relativt rolige og sentrale regionen. Men dersom byen Marib blir tatt av houthiene vil det gjøre dem i stand til å gjennomføre flere angrep og operasjoner i denne saudisk-holdte sørlige regionen.

Ma’rib er hovedstaden i Ma’rib Governorate, Jemen. Det var hovedstaden i det gamle kongeriket Saba S, som noen forskere mener er den eldgamle sebaen med bibelsk berømmelse. Det ligger omtrent 120 kilometer øst for Jemens moderne hovedstad, Sana’a, og er i regionen Sarawat-fjellene. (Fra Wikipedia) I 2005 hadde byen under 20 000 innbyggere

Nå er disse regionene i stor grad avfolket på grunn av krigen Riyadh og deres allierte har ført her siden kampene begynte for nesten 6 år siden. Fra og med 17. februar har houthienes styrker konsentrert seg om de saudi-ledete styrkenes posisjoner nær Marib City. Dette er kun en forsmak på det som kommer.

Da offensiven begynte erobret Ansar Allah raskt mindre landsbyer på veien mot Marib City og den historiske Marib-dammen. Den saudiske koalisjonens styrker prøvde å stanse framrykkingen ved å beskyte houthiene, og grøftene som var gravd for å kunne beleire Marib. Etter mer enn en dag med harde kamper kom houthiene delvis seirende ut av kampene og erobret Marib-dammen.

Dette varte imidlertid ikke lenge. Den 20. februar trakk houthiene seg tilbake fra demningen og fra landsbyene Hamajirah og al-Zour. Kampene fortsatte fram og tilbake. Houthiene tok kontroll over landsbyen Arak som ligger sør for dammen. Siden har de forberedt en ny offensiv. Som en forberedelse til dette har Ansar Allah sendt ut en video som viser de mest spektakulære kamp-opptakene fra 2020. 

For de som vil se denne videoen kan en klikke her.

Covid-19-pandemien dette året har vært en suksess for houthiene på slagmarken, mens den har vært et tilbakeslag for saudierne. Men den saudiarabiske koalisjonen fortsetter sine luftangrep mot houthi-stillinger langs frontlinjen, og også bak den. Våpenhvilen til al-Hudaydah blir sjelden fulgt.

Houthiene hadde et meget vellykket droneangrep mot saudiske oljeinstallasjoner for 1,5 år siden. Det slo ut en stor del av den saudiske oljeproduksjonen.

Dersom houthiene greier å erobre Marib-dammen og deretter Marib City, vil det være dårlige nyheter for Riyadh. Da vil houthiene antakelig fortsette å presse. Og de har hatt overtaket på slagmarken en stund nå. Dersom situasjonen forverres for den saudi-arabiske koalisjonen kan det føre til at Ansar Allah blir i stand til å gjennomføre kamp-operasjoner på saudi-arabisk jord. 

Dette er jo et passende øyeblikk å få dette til på nå som Biden-administrasjonen har erklært at de trekker tilbake støtten til den saudi-arabiske koalisjonens korstog i Jemen. Men alt må tas med en klype salt. Det kan vise seg at dette kun er en internasjonal politisk farse.

Bearbeidet av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Entry of Sultan Mehmed II in Constantinople 1876Jean-Joseph Benjamin-Constant

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Norske politikere like sløve i dag som i 1940:

Diskuterte smøret i margarinen da landet ble angrepet.

Forrige innlegg

Respekter nasjonale symboler:

Ikke trakasser flagget

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.