POSTED IN Syria, Tyrkia

Krigen i Idlib:

Vil Tyrkia intervenere på Al-Qaidas side?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Kampene Idlib fortsetter. Det har vært uklart hvordan dette vil utvikle seg fremover for etter uttalelser å dømme kan det ende opp som en militær konfrontasjon mellom syriske og tyrkiske styrker som forsvarer Al-Qaidas posisjoner i Idlib.

Jeg har vært i tvil om hvordan styrkeforholdet i praksis er militært selv om Tyrkia er fullstendig overlegne på papiret. Men juridisk og ikke minst politisk står Erdogan svakt. Hans styrker befinner seg inne på syrisk område og det ser heller ikke ut til at USA vil støtte han militært. 

Økonomien i Tyrkia er dessuten vendt i økende grad mot Kina og Russland gjennom SCO (Shanghai Cooperation Organization) og Russland bygger ut gassforsyningen til landet (Turk-stream) og bl. a. et digert kjernekraftverk. Også på andre måter er landet knyttet sterkere økonomisk til Russland.

Smersh med rekkevidde 90 kilometer.

Krigens verktøy har dessuten endret seg svært mye de siste årene. Droner og missil-teknologi er de nye verktøyene som har endret krigens form og innhold. Her er Russland ledende og har nettopp stilt til disposisjon avanserte missilramper for den syriske hæren som i stor grad har bidratt til at fremgangen har vært betydelig for den syriske hæren (SAA) de siste ukene.

Pansrete kjøretøy er svært utsatt for denne typen våpen og gir ikke de fordeler som tidligere fulgte dem. På grunn av presis missil-teknologi kan slike kjøretøy nå settes ut av spill fra langt hold. Russiske rakettbatterier som er koblet opp mot små droner kan fra opp til 90 km. treffe presis sine mål.

Noen antyder at denne typen våpen for første gang ble benyttet i Øst-Ukraina i krigen mellom opprørsregionene og den ukrainske hæren som fikk knust sitt panservåpen av slike missiler – og derfor tapte krigen de skulle vunnet.

Syrias andre store allierte, Iran, disponerer også avansert missil-teknologi noe de nylig demonstrerte i Irak. Iran er også en regional militær stormakt som Tyrkia må ta hensyn til.

Det å ha herredømmet i luften over Syria (som Syria/Russland nå har) gir dermed store militære fordeler. Prisen for en krig militært, økonomisk og politisk kan derfor fort bli svært høy for Erdogan.

Knut Lindtner

Tyrkia sier at deres soldat ble drept i Idlib fordi spenningen mellom Ankara og Damaskus koker over.

En tyrkisk soldat er blitt drept i den nordvestlige provinsen Idlib i Syria av et luftangrep fra den syriske hæren. Dette melder tyrkiske autoriteter midt i den pågående krisen mellom Ankara og Damaskus i denne regionen.

En soldat identifisert som Mecit Demir har blitt drept i et bombeangrep i Idlib. Meldingen kommer fra regjeringskontoret for den sørlige Gaziantep-provinsen, på twitter.

Her er en gruppe Al-Qaida-kjempere oppstilt. Det er disse folkene Tyrkia forsvarer i Syria.

Tyrkia, som støtter det de kaller «moderate» væpnede grupper, har nylig flommet inn i regionen med tropper og utstyr som svar  på offensiven fra den syriske hæren.

Den dominerende styrken i denne trøblete provinsen er Hayat Tahrir al-Sham (HTS), en al Qaida tilknyttet styrke. Tidligere var den kjent som Al-Nusra. Både Moskva og Damaskus beskriver dem som en større terrorist-trussel i regionen, og at de er en av grunnene til at den syriske hæren fortsetter med sine operasjoner.

Damaskus har påført disse militante en rekke nederlag i kampen for å frigjøre en strategisk hovedvei som forbinder den nasjonale hovedstaden med en av Syrias største byer – nemlig Aleppo.

Ganske nylig slo tyrkisk artilleri til mot en syrisk posisjon da de militante startet en «større offensiv» for å ta tilbake tapt grunn. Men kryssilden opphørte da Moskva kontaktet Ankara.

Den syriske hæren støttet av russiske luftstyrker, greidde å slå tilbake angrepet.

Disse to har helt motsatt syn på konflikten i Idlib.

Moskva gikk også inn med diplomatiske forsøk på å lette spenningen på bakken. Men til tross for «intensiverte kontakter» mellom presidentene Vladimir Putin og Recet Tayyip Erdigan,så viser ikke kampene i Idlib noe tegn til å avta.

På lørdag rapporterte det syriske SANA nyhetsbyrået – da de siterte militære kilder – at Damaskus vil gå tøffere ut for å forsvare sitt luftrom. Ethvert fremmed krigsfly som bryter det syriske luftrommet vil bli «konfrontert» av det syriske luftvåpenet og luftforsvars-enheter, sier rapporten.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/481474-idlib-turkey-syria-escalation/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Jan Magne Skogan
  24 februar 2020 10:07

  Et typisk trekk ved despoter er at de før eller senere havner i krig – og som hovedregel ender de opp med å tape krigen.

  Hvorfor det er slik kan man lure på, men en del av forklaringen ligger nok på at despoter har det til felles at de ikke nøyer seg med å herske over egen befolkning, de vil også erobre og herske over andre land og først og fremst nabobefolkninger. Det handler om å utvide egen maktbase og fremvise erobrerens «storhet» – som så kan dyrkes av tilhengerne – skape grunnlag for epos og mytedannelser.

  At Erdogan befinner seg mentalt i denne «tradisjonen» synes ganske klart utifra både hans retorikk og handlinger. Via sin imperialistiske legning har han kronet seg selv som koloniherre over tyrkiske innvandrere i Europa – og trekker en linje mellom seg selv og det ottomanske storriket.

  Erdogan har altså alle de «kvaliteter» som kreves for å kaste Tyrkia ut i en krig som bare kan ende med en katastrofe for landet.

  Svar
 • Denne rapporten gjengitt i southfront.org antyder at den voldelige konfrontasjonen mellom Tyrkia med Al-Qaida på ene og syriske regjeringsstyrker med støtte fra Russland alt er i gang: https://southfront.org/erdogan-forces-recaptured-nayrab-but-lost-another-dozen-of-villages-to-syrian-army/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USAs 2021-budsjett:

USA ruster opp og skjærer på sosiale tjenester.

Forrige innlegg

Venezuelas selvutnevnte president:

Fløy under falskt navn.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.