POSTED IN Krig-fred, NATO

Krigen går dårlig for Nato og røde linjer brytes.

Natoland skal nå sende fly til Ukraina.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Alle tidligere begrensninger som Nato-landene har pålagt seg selv når det gjelder militær bistand til Ukraina brytes nå. Det betyr at stedfortrederkrigen mellom Nato og Russland i Ukraina går dårlig for Nato. Nå skal F-16 fly leveres. Vi tror at det heller ikke vi bidra med noe positivt for hverken Nato eller Ukraina men føre alliansen dypere ut i en militær og politisk hengemyr.

Signaturmaktene for Minsk-avtalene. Tyskland, Frankrike og Ukraina underskrev for å gi Ukraina til for ny opprustning ved hjelp fra Nato.

Hadde Minsk-avtalene blitt etterlevd hadde alt dette vært unngått. Men USAs strategiske mål har hele tiden vært å ødelegge Russland. Nå ødelegges Ukraina først, men Nato og USA vil også måtte betale for det som nå skjer.

Likevel fortsetter de å grave seg militært ned og demonstrerer for størsteparten av verden ar de er en oppblåst organisasjon som tømmer alt de har av våpen inn i en krig de likevel taper. Mens hundretusenvis av unge ukrainere må bøte med livet.

Knut Lindtner
Redaktør.

Storbritannia vil hjelpe Ukraina med å skaffe F-16-fly.

Den britiske statsministeren har møtt sin nederlandske motpart for å diskutere måter å hjelpe Ukraina på, i konflikten med Russland.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak har sagt at han vil arbeide for å skape en «internasjonal koalisjon» for å skaffe Ukraina de kampflyene Zelensky lenge har tryglet om å få. 

Zelensky  sier det vil forsterke landets «luftkamp-kapasitet» ved siden av sine vestlige allierte.

Etter et møte med den nederlandske statsministeren Mark Rutte under Europarådets møte i Reykjavik på tirsdag, melder Sunaks kontor at de to lederne vil gjennomføre tiltak for å få til å sende kampfly til Kiev.

«Sunak og statsminister Rutte er enige om å arbeide for å bygge opp en internasjonal koalisjon for å skaffe Ukraina jagerfly-kapasitet. Dette vil medføre alt, fra opptrening til anskaffelse av F-16-fly», heter det fra Downing Street.

Uttalelsen understreker «betydningen av at alle de allierte står for en langsiktig sikkerhets-støtte til Ukraina.»

Den britiske statsministeren spesifiserte ikke hva hans land kan tilby av disse amerikansk-produserte kampflyene. Disse flyene finnes nå i to dusin forskjellige land, 

Men han antyder at han vil presse sine allierte til å få til en slik våpen-overføring.

Tjenestemenn i Ukraina har i flere måneder bedt om kampfly, forteller en senioransatt i det ukrainske forsvarsdepartementet til Politico på mandag. Han håper at Kiev kan få opp til 50 F-16-fly fra Washington og andre partnere.

Siden Moskva har trappet bruken av målrettede glidebomber siden mars, sier han at Ukraina ikke har «noe å stoppe disse med», de bombene som russiske fly er utstyrt med.

Den ukrainske presidentene Volodymyr Zelensky møtte den britiske statsminister Sunak i et uanmeldt møte i Storbritannia på mandag.

F-16

Der etterlyste han en ny «koalisjon for jagerfly», en ide som ble godt mottatt av den britiske statsministeren. Et slikt konsept er blitt foreslått av Kiev og andre allierte. Spesielt har Polen vist interesse for et slikt prosjekt, etter at de har sendt noen av sine egne MiG-29 kampfly fra Sovjet-tiden.

Til tross for denne fornyede diskusjonen om gå inn for kampfly til Ukraina, så er det noen vestlige land som er motvillige mot å skaffe Kiev avanserte fly. Ukrainske piloter har allerede blitt trent opp til å kunne operere F-16 av USAs militære – og de vil snart få liknende opplæring av britiske piloter.

Myndighetene i USA, Tyskland og Frankrike har likevel antydet at de ikke er villige til å sende noen fly fra sitt eget arsenal. Washington har likevel tidligere omgjort vedtak etter at de først nektet å skaffe Ukraina visse våpensystemer, som forsvar mot Patriot-raketter og M1 Abrams  tankvogner. Begge disse hadde ukrainerne tryglet om å få.

Berlin ombestemte seg også, etter at de først hadde nektet å sende Leopard 2-tanks. De ble enige om å sende våpen tidligere i år, etter press fra de allierte. 

Russland har gjentatte ganger advart mot at leveranser av mer sofistikerte våpen til Ukraina kan føre til at dette kan krysse «den røde linjen», og føre til en utvidelse av krigen.

Ifølge Moskva så har dette at de vestlige nasjonene utstyrer Kiev med våpen, etterretning og opptrening allerede gjort disse landene til de Facto deltakere i konflikten.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: bady abbas

https://www.rt.com/news/576413-uk-ukraine-f16-coalition/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Dessverre kan Russland tape krigen for ei militær overmakt. Kreml er splitta og like korrupt som Det Kvite Hus, og derfor har dei truleg god kontakt. Oligarker både her og der styrer. Den politiske klasse bryr seg ikkje om folket, berre seg sjølv. Stortingspartiet skattlegg alle og fører krig for våre oligarker. City of London er edderkoppen sitt sentrum. Kunnskap er sorg.

  Svar
 • Det kan bli veldig pinlig for vesten når flya deres blir skutt ned. Og slike priser som disse flya har, vil det ikke gjøre seg på noe regnskap.

  Svar
 • Hvilken evne har Europa til å produsere store mengder med våpen og ammunisjon fremover (til bruk i krigen i Ukraina og muligens også til krig i Asia)?
  Til slik produksjon vil det medgå store mengder med energi, metaller og mineraler (og databrikker). Og hvor skal så all denne energi, metaller og mineraler hentes fra i dagens situasjon med sanksjoner mot Russland og etterhvert mot Kina? Selve krigføringen vil også bruke store mengder med energi (olje og kanskje også gass som benyttes til produksjon av drivstoff i raffinerier). All denne energi (drivstoff) må kanskje først og fremst hentes fra USA? For man kan vel ikke tro at man i USA og EU skal kunne få lov til å importere energi, metaller og mineraler fra Russland for deretter å benytte dette i en krigføring mot Russland, Iran og Kina?

  Svar
  • Det ser ut som Russland leverer gass og raffinerte oljeprodukt til Ukraina oo mange av sine militære fiendar via tredjeland.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Krigens kostnader vedvarer i lang tid.

USAs kriger i Midt-Østen har tatt livet av minst 4,5 millioner mennesker.

Forrige innlegg

Freden bryter ut i verden.

Når snakket Nato sist om fred?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.