POSTED IN Norge

Kraftprisene i Tyskland rammer næringlivet.

Flytter bedrifter til land med lavere energipriser.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Nå rømmer også høyteknologiske bedrifter fra tyske strømpriser

Av Jan Herdal

Europas, kanskje verdens, høyeste energipriser jager ikke bare tradisjonelle tyske industribedrifter fra landet. Nå rømmer også høyteknologiske bedrifter, skriver Handelsblatt.

Et eksempel er datachip-leverandøren Siltronic som nå forsvinner til Asia. Til avisa oppgir direktør Christoph von Plotho den høye tyske strømprisen som viktig årsak: – I Singapore er prisen under halvparten, sier han. 

Kostnadsdriver i Tyskland er framfor alt avgiften som er pålagt strømprisen gjennom loven om fornybar energi (EEG), og som brukes til å finansiere utbyggingen av vind- og solkraft. I tillegg kommer andre strømavgifter.

Mange bedrifter er fritatt for EEG-avgifta, men det gjelder ikke alle. Myndighetene planlegger et støtteprogram for chipindustrien, men von Plotho tror ikke det blir tilstrekkelig. For øvrig må alle husstander uten unntak betale avgifta.

Situasjonen utnyttes av konkurrenten Globalwafers. Den Taiwan-baserte bedriften har sikret seg 57 prosent av aksjene i Siltronic, og har lovet å opprettholde lokalitetene i Tyskland ut 2024.

Samtidig understreker en talsperson for Tysklands største halvlederprodusent, Infineon, overfor Handelsblatt at en sikker strømforsyning også er avgjørende for å beholde produksjon i Tyskland. Stadig større deler væravhengig vind- og solkraft truer stabiliteten i det tyske kraftnettet.

Går solen ned for tysk vindkraft eller går den ned for tysk industri?

Det grønne nettstedet Clean Energy Wire vedgår at strømprisene til næringslivet er blant de mest omstridte sidene ved Tysklands energiomstilling. Årsaken er først og fremst at mens selve kraftprisen har sunket litt, har skattene og av giftene økt langt mer. Dermed varierer kraftprisen til bedriftene etter i hvor stor grad de er fritatt for EEG-avgifta.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Situasjonen kunne altså ha gitt Norge dobbel gevinst dersom kraftprodusentene hadde holdt norske strømpriser nede. I stedet sørger norsk krafteksport for å holde den krafttrengende industrien unna ved å utjevne kraftprisene mellom kontinentet og Norge. En vinn vinn situasjon -for aksjeeierne.

    Svar
  • En slik krise i Tyskland som dette kan føre til at Tyskland legger et mye større press på bla Norge for å få til økt eksport av (billig og stabil) strøm fra Norge.
    Dette skjer også samtidig med at Tyskland legger ned sine resterende atomkraftverk. Atomkraft er den dyreste formen for strømproduksjon i Tyskland (vindkraft er isolert sett billigere enn atomkraft når man ser bort fra backup problematikken). Det å legge ned atomkraftverk kan være en måte hvorpå landet kvitter seg med dyr strømproduksjon i håp om at vindkraft i kombinasjon med import av strøm fra andre land (når det er vindstille) skal senke den totale strømprisen i Tyskland. Evt blir landet tvunget til fremdeles å satse på gasskraftverk og muligens kullkraftverk i stort monn. Det er farlige for små europeiske land når det mektige Tyskland har rotet seg inn i et uføre som har ført til kostbar strømproduksjon. Det som tidligere var vanlig i Tyskland var at landet manglet både jernmalm, olje og mat. Nå mangler landet billig og stabil strøm og industrien klarer ikke lenger å konkurrere på verdensmarkedet. McKinsey har også skrevet om noe lignende i en rapport for en del år siden.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Koronatiltakene:

De minner om psykologiske overgrep.

Forrige innlegg

Bild:

Tyskland har vedtatt å innføre vaksinepass.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.