POSTED IN Olje-Energi

Kraftkablene til utlandet:

Sender strømprisene rett opp.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Ny kraftkabel til Tyskland sender strømprisen til værs

Av Jan Herdal

I går den 8. desember ble den nye kraftkabelen til Tyskland åpnet. Resultatet lot ikke vente på seg. Strømprisen gikk rett til værs i Sør-Norge, til 33,27 ør pr. kilowattime. Det var høyeste pris siden nyttår, dobbelt så dyrt som i Trondheim, og tre ganger så dyrt som i Nord-Norge. Og det blir verre.

Ikke siden romjulen i fjor har Sør-Norge hatt høyere strømpris enn den vi får 9. desember. Det til tross for at det verken er kaldt eller vindstille. Årsaken er NordLink, skrev Europower Energi.

I dag er det ventet en toppris på over 1 krone mellom kl. 17 og kl. 18, da forbruket er på sitt høyeste. Men det er store variasjoner i løpet av døgnet, og mellom kl. 3 og kl. 4 i dag tidlig var prisen snaut 20 øre. Kraftprodusentene gnir seg i hendene, og ser «lysere» tider framover:

Drømme om gamle prisordninger for kraft kan en alltid. (Ann Barry 1805
Gilbert Stuart (US))

– Det er et lyspunkt dette. Man har snakket om Nordlink som en ren importkabel. Men den vil jo ha en stor betydning, spesielt i våtår, sier Sigvald Maldal, direktør for energihandel i Akershus Energi, til Europower.

Denne kabelen er altså solgt inn som importkabel, noe som straks viste seg ikke å holde stikk. Og prisfesten for produsentene ventes ikke å stoppe med dette:

– Når det blir kaldt og vindstille, så kan man tenke seg hvilke priser man får. For det er ikke kaldt nå. Det sier litt om at det er et stort potensial i kablene. Det vil jo komme mer produksjon i gang i Sverige etter hvert som vil endre dette, men man vil etter hvert få mange timer der man har felles pris når man har en viss last i Norge, sier Maldal til nettavisa.

Han viser til at vi etter hvert vil se store svingninger i spotprisen, og at det vil bli mer uforutsigbart enn tidligere å se hvor middelverdien vil legge seg. Maldal er godt fornøyd med å få en bekreftelse på at «utvekslingsregimet fungerer».

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • I formiddag (10. des) var kraften i område sør 2,8 ganger høyere enn i område midt og 1,6 ganger høyere enn område vest. Det kan se ut som prisvariasjonene nå er større innen Norge enn innen EU. Men så samme kveld sank prisene fra 53,48 i område sør til 29,59 øre kilowatten for sør, øst og vest. Det er sikkert slike «variasjoner» vi må forvente når vi har gjort kraftsalget om til et kasino.

  Svar
  • «vi må forvente»

   Det vi BURDE forvente, i vinterlandet Norge, er at kraftprisen til forbukerne, fra de NASJONALE kraftanleggene som allerede er nedbetalt av alle, er betaling/leie av fosse/elv-arealer i de enkelte kommuner og produksjonspris av kraft pluss vanlig fortenestepåslag. Det er den energiprisen norges innbyggere skulle betale. ( Inkludert også vanlig oppgradering/vedlikehold av de enkelte kraftstasjonene.)
   Uten EU, uten kraft-børs, uten utenlandskabler, uten skatte/avgiftspåslag.
   ( Utenlandskabler burde være et eget regnestykke i kjøp/salg i forhold til utlandet)
   Forutsigbart, trygt og uten merkantilisme og/eller partipolitikk.
   Altså 10 øre pr. kWh pluss nettleie. En nettleie som skulle dekke vedlikehold og oppgradring av ledningsnettet, kun. ( totalt antagelig 15 øre pr, Kwh)
   Annet er politikk og røveri.
   Velferd i en nasjon er forutsigbarhet og langsom utvikling mot bedre velferd for alle. Nasjonal- sosialisme.

   Svar
   • Ja, alt annet er røveri. Men det er røveri politikerne lever av. Derfor legger de på priser, grønne sertifikater og moms, derfor innfører de bompenger og avgifter på sukker, tobakk og alkohol, avgifter på å kjøre på jobb, foruten kostbare detaljreguleringer slik at det blir både vanskelig og dyrt å bygg, osv. osv. osv.

    Resultatet? Norge har blitt så dyrt at vi ikke lenger er konkurransedyktig. Derfor må vi hente inn billige firmaer fra utlandet og sende nordmennene på ledighetstrygd, med det resultat at det blir mindre skattepenger og de må avvikle velferdsstaten for å få regningen til å gå opp.

    Politisk grådighet er slutten på velferdsstaten slik vi kjenner den. Større ulikhet, mer formue og inntekt til de som har mest. Og alt skjer fordi vi har en gjeng som vedtar ting de ikke har kompetanse på og ikke evner å se konsekvensene av.

 • Strømprisen i Norge vil nå svinge mye kraftigere opp og ned enn før.
  I dag (fredag) blåser det mye i Tyskland og i dag struper Tyskland sin import av strøm fra Norge. Dette gjøres fordi norsk strøm er billigere enn tysk vindkraft og vil utkonkurrere denne. Det Tyskland gjør i dag er en form for proteksjonisme hvor Tyskland beskytter sin vindkraft mot å bli utkonkurrert av billig strøm fra Norge. Tyskland bryter dermed med prinsippene om frihandel innenfor EU/EØS, men Tyskland er så mektige at de trolig kan gjøre det som passer dem best. En fordel for Norge er at strømprisen dermed synker i forhold til onsdagens og torsdagens nivå. Når Tyskland kan strupe kapasiteten på kabelen så må vel også Norge kunne ha lov til å gjøre det samme?
  (Her kan man også se problemene med private eiere av kabler, hvis myndighetene i Tyskland struper kabelen av proteksjonistiske hensyn, hvem skal da betale for inntektstapet til de private eierne?)

  Svar
 • Prisene «stiger» ikke på den fornybare vannkraften i Norge, selv om det er vinter og forbruket i vinterlandet Norge nødvendigvis da går opp. Produksjonsprisen er fortsatt, sommer som vinter, 10 øre pr. kWh. Men den blir SATT OPP.
  VÅR, av folket nedbetalte ,vannkraft er blitt en børs-sak. Skam!

  ‘ Vi går mot en mye mer normal kraftbalanse. Presset på vannkraftprodusentene på å produsere vil avta,…
  Når forbruket i tillegg øker, vil prisene stige. Da vil vi nærme oss nivået i nabolandene, og kan eksportere mer,..’
  https://e24.no/olje-og-energi/i/1BqxGB/venter-4000-kroner-dyrere-stroem-i-aar-stroemprisen-skyter-i-vaeret

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Marte Michelet overdriver overgrep mot jøder, og fusker med kilder.

Det avvises at hun kritiserer «fra et jødisk perspektiv»

Forrige innlegg

Mer krig i vente:

Bidens nye forsvarminister med tette bånd til krigsindustrien.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.