POSTED IN Korea

Koronaviruset har også positive følger:

Sør-Korea avlyser militærøvelse.

0
Print Friendly, PDF & Email

Koronaviruset begynner å få økonomiske konsekvenser. Børsene falt verden rundt på grunn av at produksjonen i Kina stanser opp. Og nå kommer meldingen om at USAs felles militærøvelser med Sør-Korea må avlyses som følge av faren for å bli smittet.

Personlig er jeg svært skeptiske til den hysterien som nå virvles opp rundt denne influensaen. Jeg husker svineinfluensaen for ti år siden som forårsaket hysterier i det norske helsevesenet (sikker i andre land også). Det var en mild sesonginfluensa hvor bivirkningene av vaksinene for noen få, var langt verre (narkolepsi) enn selve sykdommen (influensaen). Og vi brukte hundrevis av millioner til en vaksine som altså svært få døde av.

Det er klart at slike bilder gjør inntrykk på folk og skaper frykt.

Men navnet på sykdommen (svineinfluensa) fungerte som et effektivt skremmeskudd. Jeg vet ingenting om denne nye sykdommen, men klok av skade tar jeg skremmingen med en klype salt.

Det som er like viktig i meldingen under er at USA nå opptrer overfor stadig flere land som mafia-boss: Betal oss bekyttelses-penger enten dere vil ha oss eller ikke!

Situasjonen i Sør-Kores er den at en stor del av befolkningen ønsker USA ut. Og jeg er temmelig sikker på at en tilnærming mellom de to koreanske statene ville skyte fart uten USA. USA er interessert i å holde spenningen oppe for å ha påskudd til å ha utplassert sine tropper i landet – og for å kunne fortsette sanksjonspolitikken mot Nord-Korea og oppdemmingspolitikken mot Kina

Men penger lukter ikke, sies det. Og de store kinesiske investeringene i landet vil over tid bidra et stadig tyngre trekk vekk fra konfrontasjonspolitikken til USA.

Knut Lindtner

USAs krigsøvelser i Sør-Korea kan bli redusert av frykt for koronaviruset – eller på grunn av mangel på avtaler med Seoul.

Nyheter om at USA og Sør-Korea vurderer å redusere de felles militære øvelsene – tilsynelatende på grunn av bekymringene rundt koronaviruset – kommer etter at Pentagon prøver å vri armen rundt på Seoul for å få dem til å betale milliarder for vedlikeholdet av USAs garnisoner i landet.

Dr. Mark Esper

USAs forsvarsminister Mark Esper kom med en kommentar om koronaviruset da han snakket om vurderinger rundt øvelser på en pressekonferanse etter at Pentagon hadde møtt hans motpart Jeong Kyeong-doo.

Men den uløste saken om finansiering av USAs tropper i Sør-Korea lå også truende over mulige reduksjoner. For tiden er Sør-Koreas bidrag litt under 1 milliard dollar til USA-troppene. De har vært utplassert på sør-koreansk jord siden våpenhvilen i 1953. 

Etter påtrykk fra president Donald Trump har Pentagon gått inn for å få økt dette beløpet til bortimot 5 milliarder dollar. Men dette er et beløp Seoul tilsynelatende har vanskelig for å svelge.

«Utgiftene til vårt felles forsvar kan ikke i så stor grad falle på amerikanske skattebetalere», sa Esper på pressekonferansen på mandag. Han argumenterte for « Vi må dele mer likt på disse utgiftene».

Som »en globalt økonomisk makt og en likeverdig partner i å opprettholde fred på halvøya», la Esper til, «så bade kan og bør Sør-Korea bidra mer til sitt forsvar».

De 5 milliardene vil være mer på linje med det som ble rapportert i fjor, da Trump skal ha forlangt «kostnadene pluss 50 prosent» i reforhandlinger av avtalene med allierte som Sør-Korea, Tyskland og Japan. Men Det Hvite Hus har nektet for disse rapportene.

Fotball-arena holdes stengt. Alle store folkeforsamlinger avlyses på grunn av smittefaren.

Det sies ikke noe om at koronaviruset ikke er en mulig bekymring for Pentagon. Sør-Korea er nummer to i verden etter Kina med antall smittede av COVID-19-infeksjoner. Det er 800 bekreftede tilfeller og 8 døde fram til mandag. 

Minst et dusin medlemmer av militærstyrken har blitt diagnostisert. Det koreanske forsvarsdepartementet stengte til og med sitt eget briefing-rom på tirsdag, etter at lokale kamera-operatører ble sendt til a sykehus med symptomer.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/481593-pentagon-korea-coronavirus-costs/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Rettssaken mot Julian Assange:

Rapport fra rettssalen.

Forrige innlegg

Cayman Island:

Øystaten hvor rikfolk gjemmer pengene sine.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.