POSTED IN Diverse

Korona-statistikk kan være nyttig:

Men nå misbrukes den til skremsel.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Covid-19 – hvordan skal man forstå statistikken?

Vi overøses med dødstall fra dag til dag og nesten fra time til time. Slikt kan skape grunnlagg for panikk og panikk kan føre til at folk godtar diktatoriske tiltak fra myndighetene som de ellers aldri ville ha godtatt. Det er derfor nødvendig å bringe en smule edruelighet inn i bruken av tallene, ikke for å hevde at koronaviruset ikke er farlig, men for å bidra til å forstå tallene riktig.

Dr. John Lee, som er nylig pensjonert patolog, har skrevet om dette i to artikler i magasinet The Spectator.

How deadly is the coronavirus? It’s still far from clear. Og: How to understand – and report – figures for ‘Covid deaths’.

Dr. Lee poengterer at det ikke gir mening å snakke om dødelighetsrate hvis man ikke gjør det klart hva man regner i forhold til. En sak er å snakke om hvor mange som er døde av dem som er testet positivt, en annen sak er å snakke om hvor mange som er døde av de som faktisk er smittet (men som stort sett ikke er testet).

______________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Steigan.no
______________________________________________________________________________

 1. Hvorfor er tallene på koronasmittede voldsomt undervurdert?

Den eneste måten å vite om folk er smittet på er å teste dem med vitenskaplig holdbare metoder. Men hittil i pandemien har det ikke vært nok testutstyr til å teste andre enn dem som er kommet inn som pasienter. Ved enhver epidemi vil det være masser av folk som er smittet, men som ikke utvikler sjukdommen. Sir Patrick Vallance, som er den britiske regjeringas sjefrådgiver, sier at tallene på smittede kan være 10 eller 20 ganger så høyt. Det vil i så fall gjøre dødsraten 10 eller 20 ganger mindre. Som lege Hans Husum pekte på: Hvis du ikke vet hvilket tall som står i nevneren, kan du ikke regne prosent.

2. Hvorfor er dødstallene overvurdert?

Professor Neil Ferguson ved Imperial College London sier at to tredeler av de som dør med koronaviruset ville ha dødd uansett. (Tall fra Italia viser at rundt 75% av de døde der hadd to eller flere andre sjukdommer). Under denne epidemien blir ofte pasienter som har viruset registrert som å ha dødd av det, sjøl om dødsårsaken kan ha vært en annen. Kanskje en tredel av det oppgitte talle, kanskje mindre, skriver dr. Lee.

3. Covid-19 over tid

Per 29. mars hadde Storbritannia 1019 døde av 17.089 bekreftet sjuke, en dødsrate på 6%. Hvis en tredel av dem faktisk døde av koronaviruset, altså 340, og tallet på faktisk smittede er undervurdert med en faktor på 15, vil dødsraten være 0,13%. Dette må igjen settes i perspektiv av at det nprmalt dør 46.000 mennesker i Storbritannia de første 28 dagene av mars.

Et stort problem i dagens samfunn og den offentlige debatten er at matematikk og statistikk er felter der det er svært små kunnskeper i befolkninga, og det står ikke stort bedre til i mediene. Derfor er det viktig at fagfolk som dr. John Lee og andre seter tallene i perspektiv, slik at man i hvert fall ikke få mer panikk enn man behøver.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Tor Larsen
  3 april 2020 8:08

  At der er små fagkunnskaper om statistikk blant journalister og i befolkningen er ikke så farlig. Verre er det at der er så lite vett at man ikke naturlig kommer på at det eneste viktige, som jo artikkelen påpeker, er forholdstallene. At så mange «eksperter» enten strides med stikk motsatte råd, alle sammen uten forholdstall, eller lar seg kjøpe opp av særinteresser, betyr i tillegg vitenskapens endelige død. Når dette er over så er det slett ikke over, for det har vist seg at en hver agenda som bare får nok publisitet har evnen til å utløse et hvert tiltak som noen med makt kan ha interesse av å utløse. Vitenskapen er lagt fullstendig død på tross av at de vitenskapelige prinsippene er de eneste som er anvendelige for samfunnsstyring.

  Svar
  • Bjørnar Bolsøy
   3 april 2020 23:31

   «Vitenskapen er lagt fullstendig død på tross av at de vitenskapelige prinsippene er de eneste som er anvendelige for samfunnsstyring.»

   For ikke snakke om at vitenskapen danner hele grunnlaget for vår morderne sivilisasjon. Enten vi liker det eller ikke.

   Svar
 • Man må også få med seg hvordan dette belaster helsevesenet. Tyskland har veldig stor kriseberedskap og krisekapasitet i sitt helsevesen, mens Norge ligger veldig dårlig an. Fremdeles sier helseminister Høie at det er for dyrt å ha stor kriseberedskap i Norge (til og med et stort lager med munnbind og plasthansker).
  Tenk om ledende politikere etter 9 april 1940 hadde sagt at det var alt for dyrt å ha et skikkelig forsvar i Norge. Men etter 12 mars 2020 kan helseministeren si at det er for dyrt å ha stor kriseberedskap i Norge (feks på nivå med Tyskland). Og likevel får Høyre økt oppslutning på siste Gallup. I 1940 fryktet de militære et angrep fra Russland/Sovjet, og i 2020 frykter de militære et angrep fra Russland samtidig med at landet utsettes for et angrep fra et virus. Man har råd til å ha forsvar her i landet, men man har ikke råd til å ha stor kriseberedskap og helseforsvar. Samme tabbe på nytt. Aldri mer 9 april – aldri mer 12 mars.

  Svar
  • «Man må også få med seg hvordan dette belaster helsevesenet.»

   Hvordan?

   I 2017/18 gikk altså antall dødsfall, fra den årlige infuensaen , opp fra 900 til 1400. ( ca. 60% ) Hva er antallet døde av viruset i år i forhold til i fjor, eller 2017/18 ?
   Greide helsevesenet dette, i hjemkommuner og hyttekommuner? Uten at vi ble livredde og at vi fikk forbud mot å reise til egen (?) eiendom.
   Vi fikk jo underlig nok ikke beskjed om å bli hysteriske, men…
   Vi skal nok opplæres til å bli sauer og ikke tenke sjøl. Så er nok dette bare ett av stegene framover.

   Svar
   • Vi bør alltid lære av en krisehendelse i samfunnet. Enten den er skapt av noe reelt, av media eller vår statsadministrasjon.

    Da foreslår jeg:
    1. Siden den offisielle media-butikken ødelegger folkehelse og norsk økonomi gjennom skremsler, juksing og utelatelser i forhold til tall, kun for å få klikk. : Overfør statsstøtte ( altså skattebetalers støtte) fra media til jorbruksnæringen. Vi trenger mat, ikke krisemaksimering i en krisetid.
    2. Siden vårt statsapparat , inkl. statsmedisteren, ikke opplyser, men forvirrer og skaper frykt. : Reduser dette apparatets mulighet til å begrense nasjonens frihet, og til å tilrane seg nasjonens produsenters verdier. Stasadministrasjonen er ingen produsent, men en fordyrende godseier, og kan ikke bevilge noen verdier som ikke den levende nasjonen sjøl har produsert. Kutt/ stopp altså alt av skatter og avgifter til perioden er over. Statsadministrasjonen går over på minstelønn i denne perioden.

 • Og slikt kaller altså statskanalen Nrk «informasjon».:

  «- Det er en brutal sykdom. Se for deg at du har et rep rundt halsen som er strammer slik at du får ikke puste og tunga kommer ut av munnen, og du blir liggende sånn i dagevis og kanskje ukevis, beskrev reporteren på innslaget. «

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nordens ledende meteorolog:

Klimaendringene sterkt overdrevet.

Forrige innlegg

Israel:

Med nye bombetokt inn i nabolandene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.