POSTED IN Norge

Konflikten i Kaukasus:

Intervju med opposisjonsleder i Armenia.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Den armenske journalisten Zaruhi Babukhanyan laget en eksklusiv rapport om den aktuelle situasjonen i Armenia. Etter seks ukers krig mellom etniske armeniere i provinsen Nagorno Karabakh og Azerbaijan, har Russland, Armenia og Azerbaijan skrevet under en fredsavtale. Avtalen skal overvåkes de neste 5 årene av rundt 2000 russiske soldater.

Kirke i Nagorno Karabakh

Avtalen inkluderer også at Azerbaijan beholder områder som armeen har erobret i løpet av krigen. Fredsavtalen som er undertegnet av premierminister Nikol Pashinyan utløste store protester i Armenias hovedstad Jerevan og flere personer stormet parlamentsbygningen.

Befolkningen og 17 opposisjonspartier i Armenia anser avtalen som en defakto kapitulasjon fra Armenia og mange vil revidere avtalen. Opposjonspartieren oppfordret i et felles opprop at Pashinyan skal tre av som premierminister. I et intervju med lederen for partiet «Constitutional Law Union», Hayk Babukhanyan, fikk journalisten en oversikt om hva opposisjonen ønsker.

Hayk Babukhanyan


Et sammendrag av intervjuet med partileder Hayk Babukhanyan: «Som vi vet har det funnet sted flere hendelser i Armenia som førte til at 17 partier har sluttet seg sammen for å sikre at den sittende regjeringen trer av. Vi betrakter vår oppfordring som et rammeverk som ikke er tenkt å revidere.

Den sittende regjeringen skal tross alt ikke bringe vårt politiske system i fare eller svekke vår forsvarsevne. Vår felles fordring er at denne i unåde falne regjeringen går av for å samle folket og styrke vår arme og for å igjen opprette forholdet til Russland. Men for å kunne føre forhandlinger er det viktig at vi har en regjering som er anerkjent av folket og våre allierte.

Våre 17 partier har vært enige om å legge alle politiske uenigheter til sides og er enige om at Pashiniyan er en trussel for vår sikkerhet. Vi har opprettet en «komiteen for å redde nasjonen» som skal stille en overgangsregjering og organisere nyvalg. I all denne tiden må overgangsregjeringen allerede jobbe med de mange spørsmål fra fredsavtalen:

Retur av flytninger ?

Hva vil skje med befolkningen som bodde i de områder som ble okkupert av Azerbaijan?

Hvem vil beskytte dem?

Hva skjer med våre klostere og kirker?

Vi ser at våre kirker, minnesmerker og gravplasser blir ødelagt og den aserbajdsjanske presidenten Aliyev sier at Nagorno Karabakh aldri vil bli anerkjent. Jeg tror at Aserbajdsjan prøver å provosere frem handlinger fra Armensk side for å revidere avtalen. Derfor er det viktig å se på Aserbajdsjan og forhindre disse provokasjoner og løse alle spørsmålene i henhold til internasjonal rett.»

Tale og tekstingen er på engelsk.

Hendrik Weber

Fosidebilde: Lora Ohanessian

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • […] Den armenske journalisten Zaruhi Babukhanyan lagde en eksklusiv rapport om den aktuelle situasjonen i Armenia. Her gjengir vi et sammendrag som er gjort av Hendrik Weber for Derimot.no. […]

  Svar
 • 2000 russiske fredsbevarende personell skal hjelpe kristne armenere fra muslimsk aggresjon. Det er destruktiv politikk å slippe fienden bak sine linjer. Og neste gang er det vi som trenger russisk beskyttelse fra islamsk imperialisme som blir mer og mer aggressiv. I budsjettforhandlingene prøver Venstre og Krf og få så mange fiender bak våre linjer som mulig. Og det er å grave sin egen grav. Krf fikk ingen stortingsrepresentanter i siste meningsmåling og venstre var under sperregrensa.

  Svar
 • Bemerkelsesverdig artikkel. Det blir uttrykt at man frykter at minnesmerker, kirker og gravplasser vil bli ødelagt. Man kjenner seg selv best ved egne handlinger! Da armenerne okkuperte aserbajdsjansk land for nesten 30 år siden, drev de nærmere 800 000 mennesker på flukt. De brente ned hus og hjem og utførte massakrer. Ta en titt på Google Maps! Det er ingen overdrivelse at så å si hver eneste bygning ble rasert, sprengt og ødelagt. Det er bare skjelettene igjen av det som en gang var byer og bygder. Armenerne drev med systemeatisk og organisert form for kulturvandalisme og forsøk på sletting av spor etter andre sivilisasjoner enn deres eget. Nå er de samme armenerne redde for å lide samme skjebne, i den tro at alle er som dem. Å støtte en folkegruppe ukritisk og se bort i fra deres voldsomme handlinger og fremstille dem som offere er til å le av.

  Svar
  • » Nå er de samme armenerne redde for å lide samme skjebne, i den tro at alle er som dem. Å støtte en folkegruppe ukritisk og se bort i fra deres voldsomme handlinger og fremstille dem som offere er til å le av.»

   Ja, dette likner på galskapen til en annen folkegruppe som liker å framstille seg som ofre.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hindrer ikke smittespredning:

Leger advarer mot bivirkningene av covid-19 vaksine.

Forrige innlegg

Anders Skonhoft:

Mer rettferdig kostnadsfordeling ved bilbruken

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.