POSTED IN Syria, USA

Konflikt USA vs. Russland?

USAs okkupasjons-styrker nekter russisk styrker tilgang til oljefelt i Syria.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Russiske tropper befinner seg Syria etter avtale med landets lovlige regjering. USAs tropper gjør det ikke. De er okkupanter og de nekter heller ikke for det. 

Etter å ha hatt baser i den SED-kontrollerte (kurdisk okkuperte) nord-øst regionen i Syria ble USA tvunget ut etter Tyrkias invasjon av landet. To Nato-landet i krig med hverandre ville vært en katastrofe for Nato.

USA-styrkene forflyttet seg til de største syriske gass/oljefeltene som de nå okkuperer. De kan ikke utnytte oljen sjøl, men de kan blokkere Syria fra å gjøre dette. Det vil bremse gjenoppbyggingen av landet. Syria har foreløpig nok med å fordrive jihadistene ut av Idlib-provinsen hvor de er konsentrert i stort antall. Det vil også kreve forhandlinger med Tyrkia for å få deres styrker ut av grenseområdene hvor de har satt seg fast.

Men prosessen er uavvendelig. Med støtte, særlig fra Russland, Iran og Hezbollah (Libanon) vil den syriske hæren gradvis frigjøre landet, selv om det er smertefullt og krever store offer i form av drepte unge syriske gutter. 

USA vil om ikke lenge måtte velge om de ønsker en krig rundt de syriske oljefeltene, noe jeg ikke tror Trump ønsker i et valgår. I dette området er nå USA-styrkene levende målskiver, slik vi så det nylig i Irak.

Når russiske styrker nærmer seg disse oljefeltene og møter USA-styrker der, da er det et signal fra Russland til USA at tiden nærmer seg før de må ut.

Knut Lindtner 

USA-tropper stenger Russland ute fra oljefeltene i Nordøst-Syria.

Av Jason Ditz

I en serie fastlåste situasjoner på lørdag opplevde man at USA-tropper i Syria, som er der «for å kontrollere oljen» konfronterte en russisk militærkonvoi nær byen Rmelan. Ved flere tilfeller har USA-styrker stanset den russiske konvoien.

Det er en oppfatning blant USA-styrkene at den russiske konvoien prøvde å få adgang til de viktige oljefeltene i området ved Rmelan. Disse oljefeltene er blant de president Trump har har krevd for USA.

Tyrkiske medier var de første til å komme ut med historien om disse konfrontasjonene. Det er mulig at historien har blitt overdrevet. Det er ikke blitt skutt fra noen av sidene.

Allikevel, når man opplever at tropper fra USA og Russland står nær hverandre for å få tak i syrisk olje så er det bekymringsfullt. Og det kan fort bli et stort problem for alle det gjelder.

Dr. Mark Esper , USAs forsvarsminister.

Forsvarsminister Mark Esper har bekreftet overfor media den nåværende politikken i Syria, politikken som president Trump ganske enkelt har sagt er å holde på oljen  – og å holde russerne unna.

Det har ikke vært noen antydninger om at russerne har til hensikt å prøve å ta den syriske oljen slik USA gjør. Men russisk kontroll over oljen vil bety at den syriske regjeringen vil få kontroll over sin egen olje. Og det vil være en virkelig nødvendighet for at Assad-regjeringen skal kunne overleve etter krigen.

Det er helt klart at USA gjerne vil få kontroll over denne oljen, men det vil ikke bli enkelt for dem å utvinne den. Det er heller ikke klart om de er villige til å kjempe mot Russland om den.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Politikus:

Etter FrP exit: Kommer AP i politisk skvis?

Forrige innlegg

OPCW-spesialist til FNs Sikkerhetsråd:

Gass-sylindrene plassert manuelt, altså av jihadistene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.