Høyres feite og flotte kabler
Av Øyvind Andresen
Representanten Haagen Poppe fra Arendal Høyre er glad for at «kraftnasjonalistene» og «treklemmerne» ikke har klart å hindre at Agder i dag er Europas grønne batteri gjennom eksport av kraft gjennom «feite og flotte kabler».
______________________________________________________________
Innlegget er hentet fra øyvind Andresens blogg
______________________________________________________________
Under Høyres landsmøte i mai 2021 tok den unge delegaten Haagen Poppe fra Arendal ordet og holdt en fyndig tale om kraftpolitikk som uten tvil falt i god jord blant landsmøtedeltagerne. Poppe ble seinere valgt som vara til Stortinget fra Aust – Agder. Han sitter dessuten i bystyret i sin hjemby, har fast spalte i Fædrelandsvennen og har sannsynligvis store karrieremuligheter foran seg i Høyre. Det er derfor interessant å studere ordbruken hans, sett i lys av dagens strømpriskrise. Talen hans er publisert på Agder Høyres hjemmesider.
Han sier her følgende:
« For Sam Eyde er kanskje den viktigste enkeltpersonen bak at Agder og Norge i dag kan være hele Europas grønne batteri. Kullet i Sachsen er truet. Kapitalisten Eydes visjoner muliggjør at vi nå også kan bli «The Battery Coast». Utenfor min hjemby Arendal holder batterifabrikken MORROW på å etablere seg. Nærmere en halv million kvadratmeter stor fabrikk med flere tusen arbeidsplasser, en av de største industrietableringer her til lands siden oljen ble funnet. Jeg holder på å sprekke av stolthet! Men dette hadde ikke vært mulig i sosialistenes Norge, et Norge med høyere skatter, mindre privat kapital og færre Sam Eyde-er, lokalpolitikere som er mest opptatt av å klemme trær og uten en EØS-avtale.»
Her er det en rekke feilslutninger. Ingeniør Sam Eyde (1866 – 1940) fra Arendal var avgjørende for grunnleggelsen av både Hydro, Elkem og opprettelsen av industriområdet Eydehavn. Sam Eyde spilte også en viktig roller i utviklinga av Arendal Fossekompani som i dag er et investeringsselskap, en hjørnesteinsbedrift i Poppes hjemby.



Hva sier så dagens direktør av Fossekompaniet Ørjan Svanevik om kraftpolitikken? I et intervju med Dagens Næringsliv 19/12 – 21 sier han:
«Vi bygger vår virksomhet på ideene Sam Eyde hadde helt fra starten – nemlig at vannkraften skulle bidra til å bygge industri. Det blir jo ikke verdiskaping eller arbeidsplasser av høye strømpriser alene. Vi søker langsiktig verdiskaping. Da vil vi ikke ha høye strømpriser.»
Da en tysk ingeniør på 1920-tallet la fram en plan om å legge en kabel for eksport av vannkraft fra Norge til Tyskland, sa Eydes ene etterfølger som generaldirektør i Norsk Hydro, Axel Aubert, at «sysselsetting per KWh kraft behandlet gjennom hans industri skapte 22 ganger flere arbeidsplasser enn krafteksport». Planene ble aldri noe av. (Kilde: Spesialrådgiver Geir Vollsæter på Industriaksjonens fagseminar torsdag 20. januar i år).
Industriledere i fortid og nåtid sier det samme, altså det motsatte av hva Poppe hevder. Sam Eydes store visjon var å bruke norsk kraft til å bygge industri i Norge. Dette er den helt grunnleggende tanken i hans liv, slik det kommer fram i hans selvbiografi og andre biografier som er skrevet om ham. Sam Eyde og han etterfølgere var «kraftnasjonalister». Han ville ha steilet over ideen om å eksportere strøm som en råvare.
Poenget er at de høye strømprisene er også en trussel mot planer om etablering av ny kraftkrevende industri i Norge, som Morrows fabrikk i Eydehamn, som vil kreve over dobbelt så mye strøm som blir brukt i Drammen by.
Så tilbake til Poppes tale:
«Lengst mot syd i vår landsdel ligger også «The Cable Corner» med flere feite og flotte kabler som binder oss til kontinentet og forsyner Europa med grønn kraft produsert oppe på våre vidstrakte vidder. Det hadde ikke vært mulig i kraftnasjonalistenes Norge.»
Det er jo kraftkablene, som nå i realiteten er eksportkabler, som er en direkte årsak til de høye strømprisene. Norge har sagt fra seg mulighetene til å regulere eksporten gjennom tilslutning til EØS og EUs energibyrå ACER. Hadde «kraftnasjonalistene» og «treklemmerne» styrt kraftpolitikken, hadde vi ikke opplevd dagens krise.
Forsidebilde: Rob Lambert
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 701 ganger.
2 kommentarer. Leave new
Norske politikere jobber ikke for Norge. Norske politikere jobber for internasjonale kapitalister. Hensikten med de høye strømpriser er å kjøre norsk industri konk, slik at denne kan kjøpes opp billig av politikernes arbeidsgivere, de internasjonale kapitalistene.
Hva blir vi ikke fora med av orwelsk tullball!
«Systempris» 😉 En «morsomt» uttrykk for ågerpris?
‘Her kan det være lett å falle av lasset for de som ikke har doktorgrad i kraftmarkedet. Men i korte trekk betyr det: Hvis områdeprisen er lav og systemprisen høy, får man mindre betalt per kw/t. ‘
https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/kraftkommunen-bardu-i-troms-blor-_-i-sor-norge-haver-de-inn-pa-strom-1.15849790
Eller doktorgrad i politisk/økonomisk tullball.
Taper en kommune penger, når de selger strøm til innbyggerne til en pris som er over produksjonsprisen? Altså 10 øre pr. Kwh. og salg 40 (?) øre ?
Selv om kraften som norske innbyggere trenger kunne vært solgt på børs, ut av landet, for 200 øre?
Så stiger alle priser, ikke bare strømprisen og produksjonsprisen for industrien, men alle varer vi kjøper selvfølgelig.
Så kaller man det «inflasjon», og setter opp renta.
Men samme karusell med stigende priser på alt. Så kan renta settes opp enda mer.
Så kan vi leke klassekamp og forlange høyere lønn.
Så kan renta og vareprisene danse videre oppover pga. høyere lønninger og priser.
Nødvendig produksjon kan ikke konkurrere med «lavprisland» så vi må importere. – Det «lønner seg», selv om vi har ledig arbeidskraft. Og utbygginger i Norge av infrastruktur og boligbygging blir satt på vent; fordi det «ikke lønner seg, renta er for høy. »
Vi tror kanskje vi har blitt rikere. Vi tjener jo mer! Og vi får høyere renter på pengene våre 😉
Så går vi til angrep på privatkapitalistene; – og løper jublende inn i statskapitalismens øverdøvende helvete.
Bakmennene som styrer rentene ler hele veien til bankene de eier. Og nasjoner som er lurt/tvunget til å ta opp store lån ( for hva, når forbruk og produksjon er satt på vent i to år?) må bruke av sitt produktoverskudd til å betale renter.
Hvem styrer statsadministrasjonen vår? Et «arbeider»-parti?
Og Stoltenberg som har vist at han gjør hva som helst for å tekkes de trojanske hestene innad og utenfor landet er visst «kompetent» til å styre sentralbanken og oljefondet. 😉
Er det så lett å robbe et land !?
Ja, bare gjør systemet innviklet, og innbil at folk tror de må ha en doktorgrad for å skjønne tullballet.
Det hele, både strøm-«økonomi» og pengesystemet vårt generelt, skal gjøre så komplisert at innbyggerne ikke skjønner at de blir bedratt.