POSTED IN EU, USA

Kløften mellom USA og EU vokser:

Macron vil nå gi Russland de garantier de ba om for over et år siden.

4 kommentarer

Denne meldingen føyer seg inn i det som nå trer frem som en voksende kløft mellom EU-ledere og USA. Denne har vært varslet lenge og vi her på derimot.no har også hevdet at dette ville måtte skje.

EU og USA befinner seg i helt ulike forhold til Russland enn USA og de er dessuten innbyrdes harde konkurrenter. USA har nettopp vedtatt lover som subsidierer deler av USAs produksjon noe som er i strid med «den frie handel» som EU i langt større grad er avhengige av. Samtidig har USA fjernet EUs tilgang til billig russisk energi.

Avindustrialiseringen av EU er godt i gang og EU-ledernes forståelse av dette kommer alt for seint, slik disse uttalelsene viser. Men før eller siden måtte slike komme for virkeligheten tar ingen hensyn til følelser. Den er slik den er.

Velkommen til en forsinket og gryende oppvåkning til verden, EU-ledere!

Knut Lindtner
Redaktør

Macron sier sikkerhetsgarantier for Russland er nødvendig for fremtidig fredsavtale

Den franske presidentens kommentarer fikk kritikk fra Ukraina

av Dave DeCamp 

Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt at Russlands sikkerhetsbekymringer når det gjelder utvidelse av NATO må tas i betraktning i fremtidige fredssamtaler, og at Vesten må være forberedt på å gi Moskva-garantier.

«Vi må forberede hva vi er klare til å gjøre, hvordan vi beskytter våre allierte og medlemsland, og hvordan vi kan gi garantier til Russland den dagen det kommer tilbake til forhandlingsbordet,» sa den franske lederen i et intervju som ble sendt lørdag.

«Et av de essensielle punktene vi må ta tak i – som president Putin alltid har sagt – er frykten for at NATO kommer helt opp til dørene, og utplasseringen av våpen som kan true Russland,» la Macron til.

Enhver fremtidig fredsavtale mellom Russland og Ukraina vil kreve en garanti for at Kiev vil forbli nøytral og ikke slutte seg til NATO. Russland stilte kravet under innledningen til invasjonen, men USA nektet å avgi løftet. Forrige uke gjentok NATO sitt løfte om at Ukraina til slutt vil slutte seg til alliansen.

Mykhailo Podolyak.

Macrons kommentarer fikk en sint respons fra Ukraina. Mykhailo Podolyak, en rådgiver for president Volodymyr Zelensky, sa at sikkerhetsgarantier for Moskva bare ville være mulig «etter domstol, domfellelse av krigsregissørerog krigsforbrytere» og «krav av omfattende erstatning».

I motsetning til president Biden har Macron opprettholdt kontakt med Russlands president Vladimir Putin siden februar. Under sitt besøk til Washington forrige uke, hvor intervjuet som ble sendt lørdag ble tatt opp, sa Macron at han ville fortsette å snakke med Putin for å «prøve å forhindre eskalering og få noen veldig konkrete resultater».

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz har også gått inn for å opprettholde kontakten med Russland og snakket med Putin fredag. Ifølge Kreml sa Putin til Scholz at den vestlige tilnærmingen til Ukraina var «destruktiv» og at Tyskland burde revurdere politikken.

Forsidebilde: Umberto1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 717 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Spørsmålet er: hvorfor skal Russland stole på noe som vesten nå kommer med av løfter?

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  6 desember 2022 11:59

  Russland har gitt opp å snakka med Vesten/Nato for lenge sidan. Med god grunn, men det er ille for Noreg.

  Kor lenge skal Noreg halda fram med å senda joletre til Nord Stream-sabotør England? Eit temmeleg spesielt signal so lenge Noreg sjølv har milevis med gass-røyrleidningar. A. Huitfeldt fornektar seg ikkje.

  Svar
 • ««Et av de essensielle punktene vi må ta tak i – som president Putin alltid har sagt – er frykten for at NATO kommer helt opp til dørene, og utplasseringen av våpen som kan true Russland,» la Macron til. »

  En selvfølgelighet når/hvis man ser på USA, Nato, og Stoltenberg, sin historie.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  6 desember 2022 20:35

  USA bør no ha tilstrekkeleg kontroll på statsminister Støre: USA-soldatar på statsministerkontoret og fersk statssekretær med teieplikt frå McKinsey. Saman med den hemmelege Støre-avtalen frå 2021 om USA-spesialstyrkar i Noreg, teiknar det seg eit mønster av hemmeleghald og underordning.

  Lite talar for at Noreg vil velja ei sjølvstendig line overfor Kiev-styret eller i andre spørsmål.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Europa, en amerikansk vasall

Europa sanksjonerer seg selv og fremtvinger en økonomisk depresjon

Previous Post

Vaksinen er farligere enn det ble fortalt:

Vi aner ikke hvor mange som vil dø av den fremover.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.