POSTED IN EU, Klima

Klimanøytralitet:

Fører den til industridød?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email
EUs «klimanøytralitet» kan koste millioner av industriarbeidere levebrødet.

11 millioner jobber truet

Av Jan Herdal

(Foto: Creative Commons, Kateryna Babaieva)

Coronaviruset er forhåpentlig forbigående, men det kan i farten utløse en dyptgående krise i en allerede skrantende, gjeldstynget verdensøkonomi. I Europa kommer den grønne galskap på toppen. Brussel har lovfestet at EUs medlemsland skal være «klimanøytrale» innen 30 år.

Luc Triangle

Det har ikke manglet på økonomiske advarsler. Sist i rekken er generalsekretær Luc Triangle i IndustriALL, en global sammenslutning av fagforeninger som representerer 50 millioner industriarbeidere.

– Nesten 11 millioner industriarbeidsplasser er direkte berørt og kan gå dukken om de ikke får et perspektiv for framtiden, sier han til Euractiv. Hele industrisektorer kan gå i kne.

______________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Oljekrisa.no
______________________________________________________________________________

Mens EUs utkast til strategi fokuserer på digitalisering, inneholder det fint lite om tradisjonelle industrisektorer som stålproduksjon, bilindustri og kjemisk industri – bransjer som antas å bli hardest rammet av den grønne politikken.

– Det er lett å si at vi må innfri ambisiøse klimamål innen 2030 og 2050. Men det bør finnes en industristrategi som gir et svar på hvordan vi skal komme dit. Det svaret fins ikke i dag, sier han.

Fagbevegelsen er også bekymret for de nye sosiale og økonomiske skillelinjene som den grønne agendaen kan skape mellom øst og vest i EU. De kan true hele EU-prosjektet. Blokken risikerer å implodere før 2050, ifølge Triangle.

Ursula von der Leyen

Mens EU-president Ursula von der Leyen erklærer at klimapolitikken er EUs nye vekststrategi, etterlyser fagbevegelsen pengene som trengs. Industrien må investere hundrevis av milliarder kroner årlig for å holde tritt med klimamålene.

Det er gjort noen omrokkeringer i Den europeiske investeringsbanken og på EU-budsjettet, men virkelig friske penger fins knapt nok. Investeringsspørsmålet er særlig akutt for energiintensive industrier som stål og kjemikalier.

Triangle mener det er helt umulig for energiintensive industrigreiner å innfri et mål på 55 prosent reduksjon i karbonutslipp innen 2030.

Teknologier som skal sette dette ut i livet vil ikke være ikke være klar for kommersialisering før etter 2030. Det gjelder f. eks. lavkarbon produksjon av stål, som bare er i pilotfasen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Det legges vel ganske greit opp til at ALLE skal bli arbeidsledige og motta «borgerlønn». Problemet blir da at hvis man ikke aksepterer ALT eliten bestemmer blir man raskt en «Persona Non Grata», uten sosiale rettigheter, «borgerlønnen» utbetales ikke, og man blir jaget vilt av medløperne til «ministeriet». På tide å få igang en «folke-revolusjon» (ikke marxistisk) for levelige forhold med «demokratiske» midler for verdens befolkning?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Politikere forstår ingenting etter norske kriger og bomber:

Hvor har ungdommen sin råskap fra?

Forrige innlegg

Holbergprisvinner:

Pengefolka har overtatt kunstverden.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.