POSTED IN Klima

Klimakrise?

Stillehavsøyene synker ikke, tvert imot.

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Ny viten knuser påstander om at koralløyer synker i havet

Av Jan Herdal

En sentral påstand i gjeldende klimadogme er at koralløyer kan synke i havet som følge av global oppvarming og økende havnivå. Ny forskning viser at dette ikke stemmer. Koralløyene vokser så det knaker, riktig nok dels på grunn av menneskelig aktivitet.

Under en tur i det sørlig Stillehavet i 2019 sa FNs generalsekretær António Guterres at «Vi må få Tuvalu til å slutte å synke, og verden til å slutte å synke med Tuvalu». Han mente Tuvalu var i forreste frontlinje i en global klimakrise, og at stigende havnivå truer med å drukne den lille øynasjonen.

I en undersøkelse av 221 atoller offentliggjort i år viser Holdaway et al. at samlet landmasse økte med 61 kvadratkilometer, eller vel 6 prosent, i perioden fra rundt år 2000 til 2017. Det meste av veksten skjedde i perioden 2013-2017.

Riktig nok skyldes mye av veksten menneskelig aktivitet, forebyggende virksomhet og utvidelser i strandområdene, ikke minst på Maldivene og i Sør-Kina-havet, der det er stampet helt nye øyer opp av havet. 


Her poserer FNs generalsekretær António Guterres i 2019 på forsiden av Time, i vann til knes på koralløya Tuvalu. Bildet skal illustrere at Tuvalu synke i havet, noe som slett ikke er tilfelle. 

Men forskerne skriver også at det ikke er registrert omfattende, kronisk erosjon av øyatoller. Tvert om viser studier at øyene har vært stabile, og i mange tilfeller har de økt i størrelse siden midten av forrige hundreår.

Maldivene, mye omtalt som kandidat til å forsvinne, økte aleine med 37 kvadratkilometer, eller 60 prosent av totalen. Av alle undersøkte atoller var det bare Fransk Polynesia og Palau som krympet, med henholdsvis 0,48 og 2,71 prosent.

Også lille Tuvalu på 25 kvadratkilometer inngikk i undersøkelsen. Øya vokste med 7 prosent i nevnte periode. Ifølge forskningen tar med andre ord FNs generalsekretær feil.

Allerede i 2018 viste en analyse (Duvat, 2019) av 709 øyer i Stillehavet og Det indiske hav at 89 prosent enten var stabile eller vokste. Ingen øyer over 10 hektar, og bare 1,2 prosent av øyer større enn 5 hektar hadde krympet siden 1980-tallet.

To nye, separate studier, Sengupta et al., 2021 og Sengupta et al., 2021, bruker luftfoto dels datert helt tilbake til 1940-tallet av henholdsvis 104 og 71 koralløyer i Mikronesia og Gilbert-øyene for å sammenlikne strandlinjene over tid.

Analysen strekker seg over de siste 50-75 år, og viser at strandlinjene har ekspandert netto med 3, respektive 2,45 prosent.

(Takk til Kenneth Richard og NoTricksZone)

Tidligere publisert på derimot.no

Forsidebilde: Pixabay

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • «Ifølge forskningen tar med andre ord FNs generalsekretær feil.»

  Nei, han tar ikke feil.
  Klimaforskning er ikke (lengre) vitenskap, – men bevisst politikk og frykt-skaping.
  – Og altså pr. definisjon, løgn.
  Trist.

  Svar
 • ‘Du har kanskje hørt det før. Vi ser allerede mer ekstremvær, utfordringer med matproduksjon og mer FYSISK og PSYKISK sykdom som følge av at kloden er varmet opp én grad.’

  https://www.nrk.no/urix/fns-klimapanel_-tiden-er-i-ferd-med-a-renne-ut-1.15871762

  Og TIPPING POINT ! 😉

  Svar
 • Wasan Totland
  28 februar 2022 17:39

  Bildet er et godt symbol på at FN synker.

  Svar
 • Terje Dahl er med på å nøre opp under dete narrativet med synkende stillehavsøyer. Se hans nettsted: Sydhav.no

  Svar
 • Nå har jo noe av galskapen roet seg. Vi får ikke daglige oppdateringer av ‘klimaKRISE’ i media lengre.
  Også fordi løgnene er i ferd med å bli avslørt. Det var ingen krise. Det var politisk propaganda.

  Så husker vi antagelig heller ikke hvor slitsomt det var med denne propagandaen.

  Som vi nå heller ikke husker hvor slitsomt det var med de daglige oppramsingene av Covid- syke/døde fra mars 2020 til løgnene , der også, ble avslørt.
  Det var ingen pandemi. Det var politisk propaganda.

  Men.
  Aldri glemme.
  -Hvem som stjeler fra oss framtidstro og livsglede.

  Ikke gi en krone eller stemme til disse politikerne og deres media.

  Svar
 • Klimakrisa er ikkje eksisterande. Ein bløff og eit påfunn av finans og media for å overføre skattepengar til private skatteparadis. Det grøne skiftet er eit slagord for det same, folket skal bli plyndra med skatter og avgifter, som skal bli utdelt som subsidier og statsstøtte til ‘grønne’ konsernprosjekt. For at staten skal ha pengar, må først folk og firma bli plyndra. Hjernevaska ungdom marknadsfører denne fascistiske politikken. Menneske kan påvirke naturvern og forureining, men ikkje klima.

  Svar
 • Koralløyer vokser i omfang (areal), men ikke i høyde over havet. Lavaøyer vokser ikke.

  Svar
  • wasan Totland
   1 april 2024 17:49

   Som det ser ut så vokser mange av disse lavaøyene fram i striper på kartet. Det kommer av at jordas indre forflytter seg sakte men sikkert i forhold til jordas platestruktur. Disse øyene blir dannet fordi det er sprekker under jordskorpen. Etter hvert synker disse øyene ned i havet igjen og nye dannes langs samme mønster.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

F-16 kan nå bære atomvåpen.

Russland vil forholde seg til dem som om de har det.

Forrige innlegg

Israel tapte de to foregående krigene.

Nå forbereder Israel Blitz-krig mot Libanon.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.