POSTED IN Virkelighetsforståelse

Kjønn og kjønnsroller:

Harry Potters skaper i hardt vær for å påpeke realiteter.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Er virkeligheten noe vi konstruerer i hodet, da kan den også forandres ved at en tenker og beskriver den på en annen måte. Men de fleste forstår at slik er det ikke. Det er noen sider ved virkeligheten en må forholde seg til – sider som eksisterer uavhengig av vår bevissthet, altså hva vi tenker om den eller tror.

Det er realiteter som består uansett hva og hvem som mener noe om dem, feks. fysiske lover for gjenstanders bevegelse. En kan ikke stoppe en kanonkule med tankens kraft. De som har prøvet har det gått ille med helt til nå.

I science fiction er det tillatt med slike tankeeksperimenter. Hva skjer hvis tiden går bakover, hvis en kan forflytte seg i tiden eller hvis en skaper innretninger som opphever vår kjente fysiske over, f.eks. tyngdekraften.

Fantasien er en fantastisk egenskap. Uten den ville vi vært roboter.

Går en lenger og tillegger menneskene magiske evner, slik en trodde var mulig i tidligere tider hvor ukjente krefter eksisterte i naturen og personer var utstyrt med magiske egenskaper, da havner en i fiction- eller fantasy-tradisjonen innen litteraturen.

Begge disse tradisjonene er brukt til samfunnskritikk under autoritære regimer ved at en forstiller seg andre samfunn hvor livene er organisert på andre måter. I Norge skrev Ludvig Holberg om Niels Klims underlige reise inn i en verden under jorden. Jonatan Swift skrev om Gullivers reiser til andre merkelige samfunn, indirekte en kritikk av sider ved England på hans tid.

Det blir straks verre når forfattere av populærlitteraturen forsøker å gjøre oppmerksom på at det er forskjell på ønsker og realiteter, slik J.K.Rowling (Harry Potter-skaperen) har gjort slik historien under forteller om. Når hun gjør oppmerksom på at kjønn er basert på harde realiteter som kromosomer (innebyggete biologiske koder) og ikke på ønsker (om å være et annet kjønn enn det kromosomene forteller at en er), da blir noen veldig opprørte.

For en kan ikke organisere samfunn ved å fornekte faktiske forhold. Når en sier at kjønn er sosiale konstruksjoner, da fornekter en samtidig grunnlaget for forplantningen. Ingen uten bestemte kjønnsorganer kan få barn og ingen uten andre bestemte kjønnsorganer kan bidra til befruktningen.

J.K.Rowling skapte Harry Potter. Han er et fantastisk fantasiprodukt. Men han er ikke virkelig.

Årsaken til denne håpløse forvirringen henger sammen med at en blander kjønn som biologisk kategori med kjønnsrollenes utforming i et bestemt samfunn. En blander kjønn med kjønnsroller. Hvis noen ønsker å opptre og leve som det motsatte kjønnet enn det de biologisk er utstyrt med, da er det i dag tillatt i f.eks. Norge og Storbritannia.

Det som er påfallende er at man blir straffet for å påpeke det åpenbare faktum at en ikke kan skifte kjønn, men bare kjønnsrolle. At noen blir sinte ved en slik påpekning er også pussig for hvem er tjent med å fornekte virkeligheten. 

Det som virkelig er skremmende er at lovverket (i Storbritannia) brukes mot personer som påpeker at et er forskjell på kjønn og kjønnsroller.

Knut Lindtner

‘Det brukte å være et ord for folk som menstruerer’: JK Rowling blir nå fordømt som motstander av transpersoner IGJEN.

Den britiske forfatteren J.K. Rowling blir nå fordømt for å ha insistert på at det finnes noe som heter biologisk kjønn. Det skjer for andre gang på seks måneder. De som står bak er den oppvåknende brigaden som tidligere elsket skaperen av ‘Harry Potter’ og hennes bøker.

Rowling opplevde et ras av meldinger lørdag kveld etter at hun twitret sin uenighet om en artikkel som skrev om «folk som menstruerer» istedenfor – vel – kvinner.

Hun fikk mer enn 10 000 svar bare i løpet av et par timer, alt fra raseri til støtte.

«Det finnes transpersoner og folk med tvilsomt kjønn som menstruerer – du visne salathode», skriver en. 

«Slutt å hate transpersoner du forferdelige kryp», skriver en annen.

«Dine ord skaper ubeskrivelige smerter. Jeg bønnfaller deg om å lytte til disse trans-stemmene hvis liv du ødelegger», var en av de fiendtlige reaksjonene.

«Du har bokstavelig talt blitt en av kjeltringene i dine egen bok», sa immigrasjons-aktivist Patti Harrison, etter å ha kalt Rowlings rasist for å ha brukt et spesielt kinesisk navn i en av sine Harry Potter bøker.

Seriene om tenåringshekser og trollmenn på en britisk internatskole forvandlet Rowling fra en skotsk alenemor til en internasjonal bestselger-forfatter. Og hun ble et idol for millioner av Harry Potter-fans på hele planeten.

Hennes relative «aktive» politikk gikk ut på spesiell nådeløs kritikk av USAs president Donald Trump. Det var iallfall fram til sist desember, da Rowling gikk i forsvar for en britisk kvinne som ble sparket fra jobben for den forbrytelsen å si at det eksisterer biologiske kjønn.

Det er en realitet at en person med mannlige kromosomer aldri kan komme i en slik situasjon.

Så langt har Rowling nektet å be om unnskyldning selv etter denne kryssilden av kritikk. I stedet utdyper hun sitt syn i en serie tweets.

«Hvis det ikke finnes forskjellige kjønn, så er det jo ikke noen tiltrekking mellom personer av samme kjønn. Hvis kjønn ikke finnes så er kvinner i realiteten utslettet i verden. Jeg kjenner til, og elsker mange transpersoner, men å fjerne begrepet kjønn fjerner muligheten mange har til meningsfullt diskutere sine liv», skriver hun.

Det er ikke hat å si sannheten.

«Jeg respekterer alle transpersoners rett til å leve på en måte de føler er ekte og komfortabel», forklarer Rowling. «Samtidig er jeg skapt som kvinne. Jeg tror ikke det er hatefullt å si det».

Men etter hvert som fornærmelsene og beskyldningene fortsetter å komme, blir Rowling mer fåmælt. Hennes svar til de som beskylder henne for å være en radikal feminist som utelukker transpersoner svarer hun:»Tidene forandrer seg. Kvinnehat er evig».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst.

Forsidebilde: Amaan Ali

https://www.rt.com/news/491077-rowling-trans-women-row/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  9 juni 2020 7:58

  Det er da liten tvil om at det finnes «biologisk kjønn» (her oversatt feil til biologisk sex) som er mannlig eller kvinnelig (og noen sjeldne overganger/mellomting).
  Det er heller ingen tvil om at det finnes «opplevd kjønn» som også kan være mannlig eller kvinnelig (med overganger) som av og til ikke samsvarer med medfødt kjønn. Et kaos av kjønnsroller (reklame / filmer / samfunn / forventninger) gjør det hele ugreit for dem som faller utenfor.

  Spørsmålet er om folk skal få gjøre hva de vil eller pent føye seg inn i folden og holde kjeft. Og det strides det åpenbart om på mange områder i samfunnet.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Norske politikere:

I styret for ny anti-Kina-organisasjon.

Forrige innlegg

Da er det fare på ferde:

Når det er enstemmighet!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.