POSTED IN Sanksjoner

Kina viser styrke: Svarer USA med samme mynt.

Sanksjoner mot alle som følger USAs sanksjoner.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Kinas svar på USAs sanksjonslov ryster vestlige selskaper

Av Pål Steigan 

Kina vedtok 11. juni 2021 sin omfattende nye lov for å ‘beskytte’ kinesiske virksomheter og bedrifter fra vestlige og spesielt amerikanske sanksjoner, bare timer før president Joe Biden satt sammen med G-7-ledere i Cornwall for å argumentere for en felles holdning til å begrense Kinas innflytelse. Dette var ingen tilfeldig timing.

AFP bemerker:

«Kinas raske utrulling av en lov mot utenlandske sanksjoner har ført til at europeiske og amerikanske selskaper er sjokkert og står overfor» uforsonlige «etterlevelsesproblemer, sa to topp virksomhetsgrupper fredag, til tross for at Beijing sa at tiltaket usannsynlig vil påvirke investeringene.»

Anti-Foreign Sanctions Law er utformet for å beskytte kinesiske enheter og institusjoner mot «de ensidige og diskriminerende tiltakene som er pålagt av fremmede land» og den «lange-arm jurisdiksjonen» til USA. Det gjør det effektivt mulig for den kinesiske regjeringa å sanksjonere alle som overholder USA / EU-sanksjoner ved å trekke ei skarp rød linje, og tvinger bedriftene til å velge om de vil følge Washingtons side eller Beijings side.
_______________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Steigan.no
_______________________________________________________________________________

Ved introduksjonen av loven i Den nasjonale folkekongressen var det få detaljer som ble oppgitt, bortsett fra å love at «hvis kinesiske enheter blir rammet av uberettigede sanksjoner, skal den foreslåtte loven utkrystallisere handlingsmessige mottiltak mot de utenlandske regjeringene og institusjonene … og kompensere for tap som kinesiske enheter ville lide.»

brown wooden tool on white surface

«Europeiske selskaper i Kina er sjokkert over mangelen på åpenhet og hastighet i denne prosessen,» sa Joerg Wuttke, som er president for European Chamber, til AFP, og viste til vedtaket av den nye loven.

Men talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet Wang Wenbin sa til en vanlig pressebriefing på fredag at han ikke så noen klar sammenheng mellom den nye loven og utenlandske investeringer. «Hvis det er noe, gir vedtaket av loven mot utenlandske sanksjoner et forutsigbart juridisk miljø … for utenlandske selskaper som opererer i Kina,» sa han.

Mottiltakene i den kinesiske loven inkluderer «nekting av utstedelse av visum, nekting av innreise, utvisning … og besegling, beslaglegging og frysing av eiendom til enkeltpersoner eller virksomheter som overholder utenlandske sanksjoner mot kinesiske virksomheter eller tjenestemenn,» ifølge teksten publisert av den faste komiteen til Folkekongressen, Kinas øverste lovgivende instans. Restriksjonene kan gjelde familiemedlemmer til personer som havner på kant med med Beijing. Loven tillater også landets domstoler å straffe selskaper som overholder utenlandsk lovgivning, og sier at virksomheter eller mennesker i Kina ikke trenger å overholde utenlandske restriksjoner.

Svarer med samme mynt

USA og Vesten er vant med å kunne vedta sine drakoniske sanksjonslover for å ødelegge andre lands økonomi. Med Washington og Brussel er helt uvant med at noen svarer dem med samme mynt, ganske enkelt fordi ikke noe land til nå har hatt styrken til å gjøre det. Det at Beijing nå svarer på sanksjoner med sanksjoner demonstrerer de nye maktforholda i verden, og de som driver forretninger med Kina vet at dette er realiteter. Kina er verdens største produksjonsnasjon, verdens største handelsnasjon og verdens største eksportnasjon. Hvis utenlandske selskaper blir utestengt, så vet de hva det vil koste dem.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Tor Larsen
  13 juni 2021 9:25

  Den ikke så tilfeldige konfrontasjonspolitikken kommer forutsigbart til å forsterke varemangelen i verdens allerede anstrengte vekslingssystem som, i følge toppøkonomer som Kyle Bass, for lengst «har spilt ut sine siste kort». I fjor beregnet FNs matvarefond «en global hungerskatastrofe av bibelske proporsjoner grunnet koronatiltakene (sic.)» så det begrenser seg nok ikke bare til bildeler og IT-teknologi. Ingenting innen storpolitikk skyldes tilfeldigheter, og var ikke Kinas rolle som verdens leverandør av hårde varer nøye regissert av nøyaktig de samme som nå skriker over seg, et forbannet sosiopatisk pakk av profitører og renkespillere? De og ikke «terrorister» er det som destabiliserer verden, og alle vet innerst inne at slik er det.

  Akkurat som da nazismen ble skreddersydd etter nøyaktige kroppsmål for en ny, midlertidig og tilsynelatende motsatt løsning, så er disse kreftene i gang igjen. Kort tid etter at parlamentsmedlemmet Winston Churchill i 1919 talte om at «skulle Tyskland industrialisere igjen innen de neste 50 årene, så har denne krigen (verdenskrigen) vært forgjeves», så måtte der hardere lut og nye koster til. De så å si oppfant Hitler. Nå er det igjen nødvendig med en restrukturering, et nytt og økonomisk globalt resett og de brysomme massene skal med all tydelighet både reduseres og disiplineres lik kveg. Slik oppfører massene seg òg, slik går nå dagene, og den vegeterende, flinke majoritet blant oss lar seg fortsatt duperes.

  Svar
  • «..talte om at «skulle Tyskland industrialisere igjen innen de neste 50 årene, så har denne krigen (verdenskrigen) vært forgjeves»,…»

   ‘Vi benekter ikke og er ikke redde for å innrømme at denne krigen er vår krig og er utkjempet for å befri Jødedommen… Sterkere enn alle fronter til sammen er vår front, den jødiske. Vi gir ikke denne krigen bare økonomisk støtte som hele krigsproduksjonen er basert på, vi gir ikke bare vår fulle propagandamakt som utgjør den moralske energi som får denne krigen til å fortsette. Garanti for seier er basert på en svekkelse av de fiendtlige styrkene, å ødelegge dem i sine egne land, innen motstanden. Og vi er den Trojanske hest innenfor fiendens forlegninger.
   …og bringe det tyske folk til fornuft gjennom å ødelegge deres eksporthandel, en eksporthandel som er deres eksistensgrunnlag.” ‘
   – Samuel Untermeyeri en radiosending på WABC i New York, 6 august 1933. Gjengitt i New York Times, 7 august 1933.
   Sammen med Samuel Untermeyer i agitasjonen for krig mot Tyskland, talte Bernard Baruch samtidig for forberedelser for denne krigen. ”Jeg understreket at et nederlag for Tyskland og Japan og deres påfølgende utestengelse fra verdenshandelen ville gi Storbritannia en fantastisk mulighet til å øke sin utenlandshandel både i volum og profit.” ‘
   http://www.vigrid.net/vkjudeawarsitater.htm

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Oljefondsjefen må betale 335 millioner til britiske skattemyndigheter.

I Norge belønnes han med toppstilling.

Forrige innlegg

I Oslo går det mot mistillit.

Ikke tilfeldig at det fremmes mot MGDs byråd.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.