POSTED IN Silkeveien

Vesten på sidelinja

Kina og Pakistan har gjort en avtale med Taliban om å bygge ut den nye silkeveien i Afghanistan

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Aldgra Fredly

Taliban har gått med på å utvide Kinas Belt and Road Initiative (BRI)-prosjekter til Afghanistan, og vil ha et trilateralt samarbeid med Kina og Pakistan for å oppnå «vinn-vinn-resultater».

Den kinesiske utenriksministeren Qin Gang hadde samtaler med sin pakistanske motpart, Bilawal Bhutto Zardari, og Afghanistans fungerende utenriksminister Amir Khan Muttaqi i Islamabad 6. mai. Ministrene ble enige om å opprettholde forholdet, utdype den politiske tilliten, respektere hverandres suverenitet og håndtere konflikter sammen, ifølge en melding fra det kinesiske utenriksdepartementet.

De motsetter seg «ulovlige ensidige sanksjoner» mot Afghanistan og innblanding i dets indre anliggender, uttalte departementet. Afghanistan og Pakistan lovet begge å fremme trilaterale bånd med Kina innen politikk, sikkerhet og økonomi for å ivareta deres felles interesser, og «oppnå gjensidige fordeler og vinn-vinn-resultater». De tre nasjonene ble enige om å samarbeide med byggingen av BRI, og støtte utvidelsen av Kina-Pakistan økonomiske korridor (CPEC) til Afghanistan, og lovet å styrke båndene mellom landene deres.

Fra venste: Kina’s utenriksminister Qin Gang, Pakistans utenriksminister Bilawal Bhutto Zardari og Afhanistans utenriksminister Amir Khan Muttaqi

Amir Khan Muttaqi sa at Taliban prioriterer å utvikle forbindelser med Kina, og at de ikke vil tillate noen å bruke afghansk territorium i aktiviteter mot Kina og Pakistan.

Kinas uttalelse nevnte ikke situasjonen i Afghanistan, hvor rettighetene for kvinner har blitt betydelig innskrenket siden Taliban tok makten etter at de amerikanske troppene trakk seg ut av landet i 2021. Taliban har stoppet afghanske kvinner fra å gå på universiteter og videregående skoler. FNs høykommissær for flyktninger sa i en fersk rapport at Afghanistans økonomi har «lidt sterkt» under Taliban-styret, og har blitt redusert med 30 til 35 prosent mellom 2021 og 2022. To tredjedeler av afghanske husholdninger slet med å dekke sine grunnleggende behov, heter det.

I et separat møte med Amir Khan Muttaqi 6. mai sa Qin Gang at Kina vil «stå fast» med det afghanske folket og støtte Afghanistan i å følge en utvikling tilpasset landets nasjonale forhold, «uansett hvordan den internasjonale og regionale situasjonen endres».

Forholdet mellom Kina og Afghanistan

Kina og Pakistan har tidligere diskutert utvidelse av CPEC-prosjektene til Afghanistan. I en felles uttalelse 6. mai ble de to landene enige om å styrke utviklingen i Afghanistan, blant annet gjennom utvidelse av CPEC. De understreket behovet for at det internasjonale samfunnet gir støtte til Afghanistan «slik at Afghanistans får tilbake sine utenlandske finansielle eiendeler». CPEC er en del av BRI som ble lansert av den kinesiske lederen Xi Jinping i 2013. USA har kritisert BRI-infrastruktur-programmet som en «gjeldsfelle» for mindre nasjoner.

Kina har investert over 62 milliarder dollar i infrastruktur under CPEC, inkludert byggingen av en dypvannshavn i Gwadar som utløste massive protester i november 2021. Taliban har ikke blitt anerkjent som et legitimt regime av noen nasjon, inkludert Kina, men Beijing har forsøkt å utdype økonomiske bånd med Taliban, med et øye på Afghanistans anslåtte mineralforekomster verdt mer enn 1 billion dollar. (norsk billion) Siden Taliban kom tilbake til makten i 2021, har observatører uttrykt bekymring for at maktvakuumet vil bli fylt av det kinesiske regimet, som utvider sin innflytelse i Sentral-Asia og Midtøsten.

Afghanistans fungerende første visestatsminister Abdul Ghani Baradar og Kinas ambassadør i Kabul, Wang Yu, kunngjorde en oljeutvinnings-kontrakt med et kinesisk selskap i Kabul 5. januar 2023. I januar inngikk Taliban en oljeavtale på 540 millioner dollar med Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Company (CAPEIC), basert i Kina, den største avtalen siden overtakelsen av landet.
Avtalen vil gi CAPEIC en 25-års kontrakt for å utvinne olje fra mer enn 1700 kvadratkilometer av Amu Darya-bassenget i Afghanistan, og gir Taliban en eierandel på 20 prosent i dette projektet. Dette blir sett på av analytikere som en del av en bredere innsats fra det kommunistiske Kina for å dra nytte av den kaotiske amerikanske tilbaketrekningen, og å presentere en alternativ modell for internasjonale relasjoner i Midtøsten.


Fra The Epoch Times, publisert 8. mai 2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i originalartikkelen.
Originalartikkel: Taliban Agrees With China, Pakistan to Bring Belt and Road Initiative to Afghanistan.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Drag-artister og barn:

Vi får amerikanske tilstander her i Norge

Forrige innlegg

Russisk analyse:

Er det en sammenheng mellom den grønne politikken og «pandemien»?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.