POSTED IN Kina

Kina:

Landet er nå i tet.

12 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Denne artikkelen av A. Vltchek er lett å oppfatte som ensidig og overfladisk. På den andre siden kan en ikke komme fra at utviklingen i Kina de siste 30 årene har vært enorm. På stort sett alle viktige områder er livet til den vanlige kineser blitt vesentlig forbedret. 

Dette gjenspeiles ikke den informasjonen som tilflyter befolkningen i vestlige land og i hvert fall ikke i Norge. Her fremheves og fremføres stort sett bare negativ informasjon om landet.

Det er dette bildet kapitalistene ønsker at befolkningen skal ha av «kommunisme».

I hvilken grad det kinesiske kommunistpartiet har ansvaret for det som skjer med landet kan naturligvis diskuteres. Men at det har spilt en vesentlig rolle er det ikke tvil om. Dette skal det naturligvis ikke informeres om for da får ordet «kommunisme» en positiv valør og det er farlig.

Det er en grense for hvor lenge en kan la være å informere befolkningen om utviklingen i Kina. Derfor er denne artikkelen på sin plass til tross for sin panegyrikk.

Knut Lindtner

Grunnen til at Vesten er bestemt på å ignorere Kinas suksess.

Av Andre Vltchek.

Andre Vltchek.

Det pleide å være komisk, men det er det ikke lenger. Fortidens blinde hat mot Kina kan ha ført til denne ignoreringen. Eller iallfall den vestlige propagandaens indoktrinering og massemedias skriverier.

Men nå? Kinas enorme framskritt, deres glimrende sosiale politikk og deres forskning orientert mot folket, og også deres marsj mot såkalt «økologisk sivilisasjon» er godt dokumentert. Så pass at dersom noen virkelig vil vite om det, så er det nok av muligheter til å få vite sannheten.

Men det viser seg at svært få er interessert i å få vite. Iallfall svært få i Vesten.

Nesten alle vestlige land og deres «satellitter» ser negativt på Kina. Når de ser på steder i Afrika, der Kina samarbeider intenst med befolkningen for å hjelpe dem til å bryte avhengighets-lenkene til  de nykolonialistiske herrene fra Europa og Nord-Amerika, så blir det både likt og beundret der.

En oversikt fra det innflytelsesrike Pew Research Center («Fem diagrammer om globale syn på Kina») fra 2018 slår fast at Kina blir betraktet som det mest positive i ikke-vestlige land. Det viser  67 prosent i Kenya, der Kina er involvert i betydelige prosjekter for infrastruktur og sosialprosjekter.

Bidrar Kina til utviklingen i Afrika eller er de bare ute etter å utnytte kontinentet?

I Afrikas folkerikeste nasjon, Nigeria er 61 prosent positive. 70 prosent i det arabiske landet Tunisia. 53 prosent på Filippinene til tross for at Vesten stadig fyrer opp om øyene i Sør-Kina-Havet. 65 prosent av russerne er positive. Og Russland er nå Kinas nærmeste allierte.

I Storbritannia er 49 prosent av innbyggerne positive til Kina, i Australia 48 prosent. Men bare 39 prosent i Tyskland og 38 prosent i USA.

Men det som er virkelig sjokkerende er Vestens holdning til Kinas lederskap – president Xi Jinping. Han er en bestemt tenker som vil lede Kina mot sann sosialisme med kinesisk karakter. Han vil stort sett fjerne ekstrem fattigdom (i år 2020 skal det ikke være noen fattige steder igjen på kinesisk territorium). Han vil sette kultur, høy livskvalitet, økologi og allmenn velvære for det kinesiske folket foran økonomiske mål.

Det konservative anti-kommunistiske Polen leder an i Vesten. Bare 9 prosent av polakkene «har tillit» til president Xis lederskap, 11% av grekerne, 14% av italienerne og 15% av spanjolene. 

Det sier noe om Europa. Og til og med Canada, der antallet er 42 prosent, mot USAs 39 prosent.

Er dette bare uvitenhet?`

Når jeg blir intervjuet av forskjellige kinesiske medier blir jeg ofte stilt det samme spørsmålet: «Hvorfor bli vi hele tiden kritisert i Vesten, når vi prøver å følge deres spilleregler, og gjør vårt beste for å forbedre planeten?».

Svaret sier seg selv: «Det er nettopp derfor».

Kinas storbyer er svært forvandlet etter 30 år.

For 20 år siden var Kina og deres sosialist-prosjekt stadig «uferdig». Det var store forskjeller i levestandard mellom byområdene i øst og de som bodde på landet. Transporten var utilstrekkelig. Forurensningen i industribyene var forferdelig. Titusener av millioner mennesker prøvde å flytte fra landområdene til byene på jakt etter jobb og bedre levestandard. Dette førte til stort press på landets sosiale systemer.

De som ikke likte Kina hadde mer enn nok «ammunisjon» når de kom med kritikk den gangen. Men landet beveget seg framover, selv om oppgaven for å gjøre det framgangsrikt, rent og sunt kunne se ut som en Sysifos-oppgave. (han som i gresk mytologi var dømt til å rulle en sten opp et fjell, men den rullet alltid ned igjen så han måtte hele tiden starte på nytt. overs.)

Fra Shanghai

Det som fulgte var et absolutt mirakel, uten like i menneskenes historie. Bare Sovjet-Unionen før andre verdenskrig kunne registrere større vekst og forbedring i befolkningens levestandard enn Kina har vist i de to siste tiårene.

Alt i Kina er forandret. Byene har blitt renere, grønnere, mer økologiske, fulle av parker og med treningsapparater for voksne og barn. Bysentrene flommer nå over av førsteklasses offentlig transport (alle økologiske). Det finne imponerende museer, konserthaller, utmerkete universiteter og medisinske sentre. Subsidierte høyhastighetstog forbinder alle de største byene i landet.

I Kommunist-Kina er alt planlagt av regjeringen og av kommunist-partiet. Privat sektor er der for å tjene landet, ikke omvendt. Og det virker bemerkelsesverdig bra. Innbyggerne har mer å si om hvordan landet blir styrt enn de i Vesten har.

Byene er rene og effektive, bygget for folket. Du ser ingen tiggere og ingen slum. Ingen elendighet. Tingene blir bare bedre og bedre.

Utlendinger som kommer til Kina for første gang blir sjokkert. Kina ser mye med velstående ut enn USA og Storbritannia. Gatene, flyplassene, metro-systemene, høyhastighetstogene, teatrene, fortauene, parkene kan få de i New York og Paris til å skjemmes.

Men Kina er ikke rikt. Langt  ifra. Kinas BNP per innbygger er fremdeles relativt lavt. Men det er nettopp det som gjør «sosialisme med kinesisk karakter» så imponerende og overlegent vestlig kapitalisme som er fyrt opp av imperialisme.

Kina trenger ikke å ha en gjennomsnittsinntekt på 50 000 dollar eller mer for å blomstre, for å gi sine innbyggere et bedre liv, for å beskytte miljøet og for å fremme sin store kultur. 

Kan der være nøyaktig derfor Vesten skjelver av frykt?

Antallet kilometer med høyhastighets-bane øker raskt i China. Har USA noen i det hele tatt?

I Vesten, betyr økonomisk vekst alt, folk lever i konstant frykt i stedet for håp for framtiden. Vesten der billioner av dollar og euro blir kastet bort hvert år slik at eliten kan leve i bisarr luksus og  føre til irrasjonell unødvendig overproduksjon og stadig flere våpen, noe som slett ikke fører til velstand for majoriteten.

Kina og deres sentral-planlegging tilbyr et mye bedre og logisk system, både for innbyggerne sine og for verden.

Mesteparten av forskningen deres er innstilt på å bedre livet på denne planeten, ikke på kald  profitt.

President Xis hjertebarn – BRI (Belt and Road Initiative)- er designet for å løfte milliarder av mennesker verden over ut av fattigdom, og binde sammen verden i stedet for å splitte den.

Så hvorfor er president Xi så mislikt i Europa?

Kan det være nettopp fordi han slik gigantisk suksess i Kina?

La oss gå tilbake til Kina for 20 år siden. Da hadde de enorme sosiale og miljømessige problemer. Vesten som ikke likte kommunistpartiet på noen måte kom og satte fingeren på flere ting. «Vi forstår at Shanghai og Shenzhen nå er framgangsrike. Men se på de andre byene langs kysten. Kan dere se kontrasten?».

Men så begynte byene langs kysten å forbedre seg. De plantet parker, grunnla universiteter, metroer og vakre gater.

Men kritikken fra Vesten fortsatte:» Se bort fra kysten – dra vestover og se hvor store forskjellene i Kina er!»

Men nå er det vestlige Kina blitt så forbedret at det så å si ikke er noen forskjell på livet i byene i innlandet og byene langs kysten.

«Det er så kynisk» fortsatte Vesten med tiradene sine. «Forskjellene mellom byene og landsbygda er så enorm at bøndene er tvunget til å forlate landsbyene sine og søke arbeid i de store byene».

Under president Xis ledelse har hele landsbygda fått en enorm overhaling. Transport, helsestell, undervisnings-fasiliteter og muligheter for arbeid er blitt forbedret så mye at i 2018, for første gang i historien, har folk begynt å flytte tilbake fra storbyene og ut på landet.

Sporløst tog.

Og så da? Hva mere? «Menneskerettigheter?» Ikke mye å bry seg om lenger om man ser på det med åpne øyne.

Men jo bedre Kina blir, desto mer bryr Kina seg om innbyggerne sine, og folk i hele verden, uansett hvor harde anklagene er.

Det kommer aldri noe «Wow» fra vestlige regimer og deres mainstream media. Ikke én som kan si:»Kina er nå i ledelse i verden på økologi, sosialpolitikk, forskning, ja så å si alt».

Og hvorfor ikke?

Svaret er åpenbart og dessverre nokså deprimerende: Det er fordi Vesten ikke vil at Kina og Kinas president skal ha suksess. Eller om de lykkes, så skal det  hysjes ned.

De to systemene er så forskjellige, dersom det Kina holder på med er rett, så er det Vesten holder på med galt.

Og Vesten leter ikke etter ideer som er bra for verden. De ønsker bare å overleve og dominere planeten. Punktum!

Det er derfor Kina er så populært i landene som ønsker å redde befolkningen sin fra elendighet, og å bygge et nytt og bedre samfunn. 

Det er derfor Kina blir diskreditert og mislikt, til og med hatet i Vesten, og i en håndfull land utenfor Vesten der folk fra Vesten og deres etterkommere både styrer og kontrollerer massemedia, (Argentina)

På den positive siden, tross den bestemte og ondskapsfulle propagandaen som blir spredt av vestlige og vestlig-kontrollerte massemedier, så er det mange mennesker som har mer tro på president Xi enn på USAs president Donald Trump. Han inspirerer kun 27 prosent av verdens befolkning.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Tidligere publisert på derimot.no

http://www.unz.com/avltchek/reason-why-west-is-determined-to-ignore-chinas-success/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

12 kommentarer. Leave new

 • Ola Henriksen
  24 juli 2019 19:11

  Dreier dette seg om «Solens rike» eller «Det tredje riket» ?
  Både vekst og demonisering er ganske lik.

  «Eller iallfall den vestlige propagandaens indoktrinering og massemedias skriverier.
  Men nå? Kinas enorme framskritt, deres glimrende sosiale politikk og deres forskning orientert mot folket, og også deres marsj mot såkalt «økologisk sivilisasjon» er godt dokumentert. Så pass at dersom noen virkelig vil vite om det, så er det nok av muligheter til å få vite sannheten.

  Han er en bestemt tenker som vil lede Kina mot sann sosialisme med kinesisk karakter. Han vil stort sett fjerne ekstrem fattigdom (i år 2020 skal det ikke være noen fattige steder igjen på kinesisk territorium) «

  Det som fulgte var et absolutt mirakel, uten like i menneskenes historie. Bare Sovjet-Unionen før andre verdenskrig kunne registrere større vekst og forbedring i befolkningens levestandard enn Kina har vist i de to siste tiårene. «

  Mer lik velferdsoppbyggingen i Tyskland fra 1933-1949. (?)

  Svar
 • Ola Henriksen
  24 juli 2019 19:12

  «I Kommunist-Kina er alt planlagt av regjeringen og av kommunist-partiet. Privat sektor er der for å tjene landet, ikke omvendt. «

  Også lik nasjonalsosialistene sin plan for Tyskland .

  Svar
 • Ola Henriksen
  24 juli 2019 19:16

  «Kina trenger ikke å ha en gjennomsnittsinntekt på 50 000 dollar eller mer for å blomstre, for å gi sine innbyggere et bedre liv, for å beskytte miljøet og for å fremme sin store kultur. 
  Kan der være nøyaktig derfor Vesten skjelver av frykt?
  Kina og deres sentral-planlegging tilbyr et mye bedre og logisk system, både for innbyggerne sine og for verden.
  Mesteparten av forskningen deres er innstilt på å bedre livet på denne planeten, ikke på kald  profitt.»

  Svar
 • Ola Henriksen
  24 juli 2019 19:16

  Den 2. verdenskrig og bankierene:
  Hitler hadde neppe kommet til makten uten den støtte han fikk fra bankierkretsen i Wall Street . Sentrale deler av verdens storfinans gikk likevel mot Hitler fordi han gikk vekk fra gullstandarden og fordi han tok i bruk fripenger. De erklærte økonomisk krig mot ham så tidlig som i mars 1933. Den engelske avisa Daily Express skrev den 24. mars 1933: «Judea declares war on Germany», «Jødene erklærer Tyskland krig». Den jødiske historiker R. G. Dommerque Tobacci de Menasse forteller oss at «Krigen mot Hitler ble erklært fordi han ville innføre en ny økonomisk samfunnsordning»

  Svar
 • Ola Henriksen
  24 juli 2019 19:17

  Så hvorfor er president Xi så mislikt i Europa?

  «Tysklands utilgivelige forbrytelse i tiden før den 2. verdenskrig var å trekke sin store økonomiske virksomhet vekk fra verdens handelssystem og utvikle sine egne vekslingssystemer for utenlandsk valuta slik at de som kontrollerer verdens finanser ikke lenger fikk tjene penger på den tyske handel». Kilde: Churchill til lord Robert Boothby i Winston Churchill «The Second World War,» Scherz, München 1960.

  Tyskland/nasjonalsosialistene gjorde det, derfor 2 verdenskrig.
  Libya /Gadaffi gjorde det, men ble lokket til å avslutte sitt våpenprogram, og ble bombet. – Også fordi landet var lite nok til å bombes i stykker uten en verdenskrig.
  Kina er for stort, med store militære samarbeidspartnere. Derfor må Russland og Iran stykkes opp først ?

  Svar
 • Jan Magne Skogan
  10 februar 2020 10:12

  Kommunisme er som kjent et begrep som inneholder et alternativt økonomisk system vis a’ vis kapitalismen. I tillegg utgjør kommunismen et alternativt politisk system vis a’ vis det representative partidemokratiet.

  Marx og hans like må forstås utifra sin samtid, da arbeiderklassen i realiteten var en rettsløs undertrykket slaveklasse. Den virkelig store slavehandelen foregikk innenfor de kapitalistiske/føydale landene, lenge etter Marx død, og selv i vår tid ser vi at slavehold ligger rett under overflaten, jfr såkalt sosial dumping.

  Det forhold at Marx tok utgangspunkt i de rådende omstendigheter da han utformet kommunismen, er essensielt for å forstå hvorfor han introduserte revolt/revolusjon som middel til å frigi arbeiderklassen fra sine slavelenker.

  Svar
  • Jan Magne Skogan
   10 februar 2020 10:35

   /fortsetter/

   Kommunismens militante tilsnitt var sannsynligvis den viktigste faktor knyttet til demokratisering, sosiale reformer, rettsliggjøring av arbeidsliv, m.m., nettopp for å unngå/motvirke økt tilslutning til kommunismen.

   Kommunismen har med andre ord spilt en større rolle som ris bak speilet, enn det som har kommet kommunismen til ære. Men det skyldes nok også at kommunismen feilet der den faktisk ble innført.

   Det vil kreve for mye plass her å gå videre inn på kommunismens feil, men det er all grunn til å hevde at dersom de intellektuelle komponister bak kommunismen hadde levd i dag, og ikke på 1800-tallet, ville kommunismen fått en helt annen utforming.

   I så måte kan man betrakte Kina som en kommunistisk modernisering, men fortsatt har Kina en lang vei å gå før landet eventuelt kan erklæres som en kommunistisk suksesshistorie.

   Svar
 • Olav Sæther
  10 februar 2020 15:17

  Kina har hatt barnebegrensning og det var ikke for å ta inn fremmede innvandrere som ikke har noe der å gjøre. En grunn til Kinas suksess er landets egen befolkning. Det er en liten gruppe med muslimer der som kan bli brukt til å destabilisere landet.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  27 august 2020 8:02

  Kinas økonomiske suksess skyldes at dollar fra handelsoverskuddet med USA er investert i landet. Motorveier, høyhastighetsjernbaner, broer, bygg, byer, infrastruktur, satsing på fremtidige områder (jada, også overvåkning!) og å bygge landet for fremtiden – i motsetning til lille Norge.

  Om ikke i samme målestokk som Kina, var Irak, Libya og Syria land som hadde kommet langt sammenlignet med omgivelsene. De ble bombet tilbake til steinalderen av USA. Kina vil trolig møte samme skjebne, dersom USA ikke anser at Kina faktisk kan forsvare seg og påføre USA store tap.

  Dagens mantra er «kritiser Kina» når vår utenriksminister skal møte Kinas utenriksminister. Mantraet kommer fra USA, hun sier nøyaktig det hun får beskjed om. Samtidig vet vi at USA ikke har noen problemer med despoter verden over som støtter USA, de har til og med bidratt til å avsette folkelig valgte ledere for å innsette egne despoter.

  Svar
 • Bjørnar Bolsøy
  30 august 2020 18:11

  «De ble bombet tilbake til steinalderen av USA»

  På ingen måte. For det første var bombingen konsentrert om militære mål. Liten sivil infrastruktur ble påvirket. Det er borgerkrigen som har satt landet tilbake, noe som opprettholdes av proksy-krigene til andre nasjoner. For det annet. foruten USA deltok også flere land i NATO, Den Arabiske Liga og Sverige i operasjonen.

  Svar
 • Vesten, dødens budbringer ?
  Hva hadde Kina vært om vestens maktapparat hadde styrt?
  Bør ikke alle nasjoner få tid og rom til å utvikle sin egen kultur?
  Hver sin kultur og religion ut fra sin historie og sine forutsetninger.
  Uten styring fra vesten, militæristisk, kulturelt eller økonomisk. Så kan vesten utvikle sin kapitalistiske kultur videre, om de evner.
  Nasjonal styring. Ikke globalisme, uansett hva styrerne av verdensvalutaen ( og Norge?) ønsker.
  https://tv.nrk.no/direkte/nrk2

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Tusenvis av tyskere i gatene:

Protest mot Koronatiltakene.

Previous Post

Demokratisk senator:

Ikke kritiser Biden. Da kan du være et russisk troll.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.