POSTED IN Kina

Kina månelander og bringer hjem en romsonde:

Den hadde med seg materiale fra baksiden av månen.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Kinas suksess og tekniske fremgang fortsetter. Landet har nå sendt en automatisk romsonde til månen og hentet materiale fra overflaten. Dette er et signal om landets store tekniske fremgang men også om en voksende økonomisk evne til å gjennomføre slike prosjekter.

Jeg har alltid vært interessert i astronomi og romfart helt tilbake til en russisk romsonde fotograferte baksiden av månen. Nå har Kina klart å lande en romsonde på baksiden av månen og bringe den tilbake til jorden med månemateriale. Det er stort skritt fremover for Kina, ikke minst teknologisk.

Slik forestille noen seg at en fremtidig månebase vil kunne se ut.

Kineserne snakker nå om å sende mennesker til månen og etablere en månebase der. USA landet mennesker på månen allerede i 1969 og jeg opplevde det som en fantastisk teknisk bragd da vi kunne følge landingen på tv. 

Stadig flere hevder nå at dette var en bløff siden ingen har vært i nærheten av noe lignende før nå, i og med den kinesiske landingen. Med nye landinger på overflaten vil den diskusjonen kunne avgjøres. Enten finner en deler av landingsfartøyet eller så eksisterer det ikke. Kanskje det blir kineserne som avklarer saken. De nærmer seg et punkt hvor dette er mulig for dem.

Knut Lindtner

RT:Kinas Chang’e-5 månesonde er trygt tilbake på jorden med måneprøver (VIDEO)

Månesonden, Chang’e-5, har hatt suksess og er kommet tilbake til jorden, rapporterte kinesiske statsmedier. Bragden gjør Kina til den tredje nasjonen  som henter ut måneprøver noensinne, etter USA og Russland.

Returkapselen med sonden falt ned i Kinas Indre Mongolia tidlig på torsdag, rapporterte nyhetsbyrået Xinhua, med henvisning til China National Space Administration.

President Xi Jinping har allerede gratulert teamet som var involvert i måneprosjektet, og beskrev Chang’e-5-oppdraget som en “fullstendig suksess.”

En bærerakett med Chang’e-5-romfartøyet tok av fra Wenchang Space Launch Center på den sørlige kinesiske øya Hainan 24 november. I begynnelsen av desember landet romfartøyet et kjøretøy som kom i gang med å samle prøver av månen fra bergarter og jord.

Planen var å samle 2 kg prøver før den forlot månens overflate. Det er foreløpig ikke klart hvor mye materiale sonden lyktes med å føre tilbake til jorden.

Chang’e-5 gjør Kina til den tredje nasjonen i historien som henter måneprøver – og den første som gjør det på 44 år. Sist et slikt oppdrag ble gjennomført var med sovjetiske Luna 24 i 1976.

Oversatt av: J Bjoerkmo

https://www.rt.com/news/509898-china-lunar-probe-landing-return/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Lovforslag i USA:

Cubas helsehjelp til fattige land skal defineres som menneskehandel.

Forrige innlegg

Jukset med virkeligheten fortsetter.

Nå brukes friske til internering og økonomisk nedstengning.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.