POSTED IN Diverse

Kina/Cuba og Venezuela sender helsehjelp til Korona-land.

USA forsterker straffetiltak.

0
Print Friendly, PDF & Email

Kina, Cuba og Venezuela hjelper mot corona. USA fortsetter sanksjoner.

Av Ben Northon 

Ben Norton er journalist, skribent, filmprodusent og med-redaktør i Grayzone. 

Storbritannia (UK) og Italia får corona-hjelp fra Cuba, Kina og Venezuela, mens USAs regjering intensiverer sine brutale sanksjoner. Italia ber fortvilet om lege-hjelp og utstyr fra Kina, Cuba og Venezuela for å demme opp mot corona.  USAs straffetiltak mot 10-talls land for å styrte uavhengige regjeringer, gjør pandemien verre, men noen av landene, som USAs handelskrig rettes mot, er i spissen for å stanse epidemien. 

Faktisk ber regional-ledelsen i Nord-Italia (Italia er et EU- og NATO-land) om hjelp fra Kina, Cuba og Venezuela. Dette er 3 land som straffes og demoniseres av USA/ EU. De siste (USA/EU) stiller heller ikke mye hjelp til Italia, der regjeringen beklager at «ikke et eneste EU-land» svarer på deres bønn om hjelp. Men Kina svarer straks. Og ikke bare Italia, men også UK får cubansk hjelp mot viruset. 

Nord-Italias Lombardia-region, rundt Milano, rammes sterkt med ti-tusener smittete og over 5000 døde. Dette er Italias mest velstående og folketette region (418 pr km², mot Norges 15 pr km2). Midt i mars er området hardest rammet i verden. Kinas Wuhan er først ute, men antallet smittete er på retur der. 

Cubansk helsepersonell i Italia

Lombardia-regjeringen ber Kina, Cuba og Venezuela om leger og utstyr for å stanse viruset. Helseråd i Lombardia, Giulio Gallera, sier i pressekonferanse: «Vi er i kontakt med Cuba, Venezuela og Kina. De vil stille leger og medisinsk personale». 

Cubas ambassadør: «Vår solidaritet går til Italia». Cubas UD melder at Galleras henvendelse bekreftes: «Vi sender cubanske helse-team med spesialister på virus-smitte». Dessuten ser vi at CNN nå melder om russisk og kinesisk hjelp til Milano-regionen. Kinesiske leger kommer til Italia 12/3. 14/3 melder Xinhua News i Beijing, også om kinesiske helse-eksperter i Irak. 

EU overlater Italia til seg selv, særlig fordi unionen selv drifter privatisering av helsevesenet, som tørker inn Italias offentlige tjenester og svekker beredskap. Italias EU-ambassadør, Maurizio Massari: «Vi ber EU-mekanismen for katastrofe-hjelp mot pandemi. Dessverre reagerer ikke et eneste EU-land, kun Kina». 

Svekking av offentlig helsevern forverrer krisen.

Faktisk gjør EU det motsatte. Mellom 2011 og 2018 ber EU-kommisjonen om kutt i offentlige utgifter og åpner for privatiserte tjenester minst 63 ganger.  Der er de besatt av ideer om privatisering, som svekker helsevesen og gjør alle land dårligere rustet for kamp mot pandemier av denne typen.  

Fra 1960 er Cuba under illegal US-handelsboikott. De fleste FN-land, unntatt Israel/ USA, reagerer mot det hvert år ved stemmegiving i FN. Blokaden hindrer likevel ikke Cuba i å utvikle det beste helsevesen i Latin-Amerika. Selv regjeringen i UK, et av verdens rikeste land, baserer seg på Cuba-hjelp når andre Karibia-land ikke lar cruise-skipet MS Braemar gå til havn når de oppdages corona blant 1000 passasjerer. 

US-mediet CNN: «Intensiv diplomatisk innsats fra UK for å finne land som lar skipet gå inn», men det får nei, så vel fra Barbados som Bahamas, begge land er med britisk tilknytning. 16/3 sier Cuba seg villig til å hjelpe UK og gi MS Braemer lov til å gå til cubansk havn og la passasjerer fly hjem. Cubas utenriksminister: «Det er tid for solidaritet og forståelse for helse som menneskerett og internasjonalt samarbeid i innsats for felles verdier og utfordringer. Det er avgjørende del av en praktisk humanisme i vårt folks revolusjon». 

USA kjemper for kontroll med vaksine mot corona. Mens Cuba, Kina og Venezuela – som er rammet av US-handelskrig – hjelper verden mot smitten, jobber US-ledelsen på spreng for å monopolisere tilgang til mulige behandlingsformer det kan profitteres på. 

US-sanksjoner hindrer Venezuelas og Irans import av medisin og utstyr. Mens Trump og US-amerikanske farmasi-bedrifter vil profittere på pandemien, forsterkes USAs handels-kriger.

USA-sanksjoner mot Iran forverrer helsesituasjonen i Iran

 

US-sanksjoner spiller en negativ rolle i Irans kamp mot viruset. Snart er 2000 iranere døde og flere tusen rammes mens USA hindrer landet i å kjøpe medisin og utstyr. Javad Zarif, Irans utenriksminister, fordømmer USA som «medisinsk terrorist». 

Kina tar avstand fra US-sanksjoner mot Venezuela og Iran. I pressekonferanse, 13/3, omtaler kinesisk UDs Geng Shuang USAs blokader: «I en tid når folk og regjeringer kjemper mot pandemi utløst av nytt virus, går US-alliansen likevel inn for flere dødelige sanksjoner mot Venezuela, i åpen strid med et minstemål av global humanisme». Omsanksjoner mot Iran sier kineserne at de sender et team av spesialister for å stanse corona: «USA må oppheve ensidige straffetiltak mot Iran straks. De er anti-humane og gjør det vanskeligere å stanse pandemien og skape beredskap for hjelp via FN og andre humanitære organisasjoner».  

Oversettelse, Per Lothar Lindtner, 24/3-20. Kilde: Ben Norton/The Grayzone, USA.  Artikkelen er noe forkortet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Lederen for verdens meteorolog-organisasjon:

Advarer mot dommedagsprofeter.

Forrige innlegg

Den såkalte Korona-krisen:

EU er fullstendig handlingslammet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.