POSTED IN Midt-Østen

Kaukasuskonflikten sprer seg:

Mange arabiske land støtter Armenia.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det pågår en rivalisering om det ideologiske hegemoniet i den muslimske verden, en rivalisering mellom Tyrkia og Saudi-Arabia. Og konflikten er meget sammensatt og følger ikke den tradisjonelle shia-sunni dimensjonen. Det fortelle meldingen under om.

Ar muslimske land støtter det kristne Armenia overrasker kanskje, men det er nok snarere en motstand mot Tyrkia og deres ekspansjon. Det største arabisk muslimske landet, Egypt, er i nesten i krig med Tyrkia i Libya-konflikten hvor de støtter hver sin side.

At motsetningene nå går over til bruk økonomiske virkemidler er ikke overraskende. Tyrkia har støttet Qatar overfor Saudi-Arabiske trusler og det forklarer Qatars posisjon. Lederne der er avhengig av tyrkiske bajonetter og kanoner.

Det viktigste dette forteller er at den muslimske verden ikke er noen enhet men at hvert land følger sine egne interesser (dvs. den styrende elitens interesser). Det forteller dessuten at Tyrkia er relativt isolert i den muslimske/arabiske verden.

Artikkelen antyder dessuten at Tyrkia vil kunne få økende økonomiske problemer med en økonomi som allerede sliter. Er Erdogan og folkene rundt han i ferd med å forstrekke seg?

Knut Lindtner

Araberne boikotter tyrkiske varer.

Fra Voltaire Network

Etter en appell fra en gruppe Saudi-Arabiske personligheter sprer det seg nå en bevegelse for å boikotte tyrkiske produkter i  den arabiske verden. Dette har spredt seg, spesielt i Bahrain, Egypt, De Forente Arabiske Emirater, det østlige Libya og i Syria.

Tyrkias ettterretning snappet opp lydopptak av drapet på Jamal Khashoggi (til venstre) på det saudiske konsulatet i Istanbul. De lekket detaljer til mediene og det endte i en stor skandale for Saudi-Arabia. Mye tyder på at Saudi-Arabias kronprins (til høyre) stod bak.

Boikotten ble lansert under Kashoggi-saken (desember 2018), men har blusset opp igjen i solidaritet med armenerne i Nagorno Karabakh.

Det fører til vanskeligheter for tyrkisk økonomi i øyeblikket. Det er virkelig fare for mange typer forretningsvirksomhet, spesielt innen matvarer og tekstiler.

Det vil bli katastrofe om det skulle treffe EU også.

For sin del har den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan bedt om boikott av franske produkter i den muslimske verden. Men så langt er det bare Qatar som har fulgt oppfordringen.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Osman Köycü

https://www.voltairenet.org/article211489.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Presidentvalget i USA, 2:

Trump taper? USA mot sammenbrudd? Mot nederlag for vestlig folkelig motstand som Brexit?

Forrige innlegg

Fædrelandsvennen kamp for kommunesammenslåing:

Lukter stygt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.