POSTED IN Krig-fred, Russland

Kaukasus-konflikten:

Putin bekrefter at Russland vil forsvare Armenia.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Denne meldingen er egentlig ganske foruroligende for den forteller om det potensialet for en farlig eskalering som ligger i Aserbajdsjan-Armenia konflikten. Tyrkia som  under Erdogan åpenbart går med ambisjoner om det gamle Ottomanske imperiet som kollapset som følge av 1. Verdenskrig har konflikter gående i hele sitt nasjonale nabolag: Syria, Irak, Kypros, Hellas og Libya. Og nå overfor Armenia.

Det Ottomanske imperiet på sitt største

I en konflikt mot Russland er Tyrkia sjanseløse militært, men hvis Nato involveres (Tyrkia er fortsatt Nato-medlem selv om det ikke ser slik ut akkurat nå) kan det oppstå en vanskelig og farlig  situasjon.

Men enhver lokal konflikt bærer i seg muligheten til å eskalere fra regional til en større konflikt på det globale sjakkbrettet. For de store statene er småstater som Armenia og  Aserbajdsjan som bønder på dette sjakkbrettet å betraktes. De brukes og kan være verdifulle i gitte situasjoner, men de kan også ofres hvis noen ser seg tjent med det.

Overført til Norge gir det seg selv at hvis vi ikke handler politisk ut fra egne nasjonale interesser vil andre handle for oss og bruke oss – ut fra deres nasjonale interesser. Det er ikke gitt at det alltid er samsvar mellom USAs nasjonale interesser og de norske. Tvert imot er vi tjent med lavspenning i Nord mens det ser ut til at USA nå øker det militære trykket mot Russland i Barentshavet.

Krangelen om ubåtbasen i Tromsø er et uttrykk for dette.

I konflikten i Kaukasus vil alle parter ville måtte ta hensyn til Russlands nasjonale interesser. 

Knut Lindtner

Russland er klar til å forsvare Armenia.

Fra Voltaire Network

Den 7. oktober ble general Valery Gerasimov, leder for generalstaben til de russiske væpnede styrkene intervjuet på fjernsynet.

Der fortalte han at president Vladimir Putin hadde bekreftet av landet vil fastholde sine forpliktelser dersom Armenia blir angrepet. 

The Collective Security Treaty Organization (STO) er det russiske motstykket til NATO. Det bringer sammen Armenia, Hviterussland, Kasakhstan, Kirgisistan, Russland og Tadsjikistan. 

Til forskjell fra NATO som er som en slags fremmedlegion som skal tjene De Forente Stater og Storbritannia, så er CSTO en enhet der alle medlemmene står på like fot. 

Tyrkia, som væpner og beskytter Aserbajdsjan, er medlem av NATO. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Paul van Harten

https://www.voltairenet.org/article211075.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • NRK melder i dag at Olavsvern igjen skal bli ubåt/marine base – ikke for Norge – for USA. Avtalen ventes å være underskrevet 15.oktober. Den kan lagre nødvendige forsyninger/våpen. Dette er atomubåter og sett i sammenheng med «fiskeri radaren» i Vardø er det hele fullendt.
    Forsvarsministeren synes det er helt greit.
    Jeg synes ikke det og håper flertallet av det norske folket er enig i det standpunktet – men er redd den slags problemstillinger ikke er alle manns diskusjon.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Et flertall i USA:

Stor fare for borgerkrig.

Forrige innlegg

Terroren mot Charlie Hebdo:

Seier for islamismen: Venstreorienterte slutter sterkere opp om islam

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.