POSTED IN Latin-Amerika

Kaoset på Haiti fortsetter.

Den USA-insatte presidenten har gjemt seg i USA. Gjenger overtar i landet.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

USA vil aldri tillate Haiti å bli et nytt Cuba i Karibien. Derfor vil verdens første slavestat fortsette som nå, med politisk kaos, utplyndring og elendighet helt til de politiske forholdene i USA muliggjør en mer demokratisk utvikling til det beste for den lidende befolkningen i landet.

Knut Lindtner
Redaktør

Gjenger overtar den politiske makten på Haiti.

Gjenger ledet av G9-gruppens Jimmy Cherizier, også kalt «Barbecue», har angrepet Haitis to største fengsler, den nasjonale  fengselsanstalten i Port-au-Prince, og det sivile fengselet Croix des Bouquets. De har også angrepet politistasjoner og politiakademiet.

En koalisjon av gjenger har prøvd å kidnappe politisjefen. Og de forlanger at landets leder, president Ariel Henry må gå av. Han har reist til Kenya for å prøve å overbevise regjeringen der til å delta i prosjektet «Multinational Security Support Mission» på Haiti. Det er samsvar med det forslaget De Forente Stater har lagt fram for FNs sikkerhetsråd. Men høyesterett i Nairobi bestemt at å dø på Haiti ikke hadde noe med grunnlovs-oppdragene til det kenyanske politiet gjøre. Det meste president Henry fikk til var å få underskrevet en avtale som spesifiserer hva disse skal gjøre om de noen gang blir sendt dit.

Jovenel Moïse var en haitisk entreprenør og politiker som var Haitis president fra 7. februar 2017 til 7. juli 2021. Han vant presidentvalget 20. november 2016 og ble myrdet i sin bolig 7. juli 2021. Wikipedia

USA har nektet å be sin protesjé president Ariel Henry å gå av. Men nå ser det ut som om han har gått i eksil i USA. Hans legitimitet som president har blitt bestridt helt fra begynnelsen av. Men han ble innsatt av vestlige makter etter drapet på president Jovenel Moïse. Henrys presidentskap har aldri blitt bekreftet gjennom valg. Daniel Foote som er president Biden spesielle utsending, har fordømt denne innblandingen:

«Jeg tror at Haiti aldri vil oppleve stabilitet før innbyggerne blir sett på verdige nok til å velge sine egne  ledere, rettferdig og ærlig …

Vi kan bare bli forferdet over denne illusjonen av allmakt som kan overlate til oss, ja, at det vil være opp til oss, nok en gang, å utpeke en vinner».

Fra 1957 til 2005 har USA konstant blandet seg inn i Haiti, de har ødelagt all demokratisk orden. Deres siste trekk fram til i dag var å få styrtet president Jean Bertrand Aristide med hjelp fra Frankrike, og særlig fra Regis Debray i 2004.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Susan Mohr

https://www.voltairenet.org/article220539.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • En må undre seg. Haiti er eneste landet utenfor Afrika befolket og styrt av svarte, men heller ikke denne staten fungerer. Hva er det som gjør at afrikanere ikke makter organisere sine liv og land på en fredelig måte? I det kontinentale Afrika er det kultursmitte fra naboland men på Haiti finnes ikke afrikanske naboland. Man husker jordskjelvet som la Haiti nesten i ruiner 10-15 år senere bodde folk fortsatt i ruiner å rustne bølgeblikkhauger å ropte om hjelp fra omverdenen. I Japan kunne man året etter tsunamien lete for å finne spor av katastrofen. Bør man ikke erkjenne kulturforskjeller mellom folk å sette Haiti under administrasjon?

  Svar
  • Det jeg for stod av en afrikaner på femtitallet var at «u-hjelpen»/misjonærene var totalt kunskapsløse overfor de sosiale «komandolinjer» som hadde utviklet seg gjennom generasjoner, det førte til kaos innad. Og vi vet jo at kaos gir muligheter for visse….

   Svar
 • De ville nok ha klart seg helt fint både der og i Afrika hvis det ikke var for zio innblanding.

  Svar
 • Da Bill Clinton i sin tid var president (og i årene deretter) kunne man lese i Aftenposten at Bill Clinton uttalte til pressen at USA hadde ødelagt og undergravd økonomien på Haiti. Ganske ærlig. Men slik type info gjengis ikke lenger i Aftenposten i vår tid.

  Bakgrunnen var at USA med tvang hadde påtvunget Haiti import av ris fra USA tollfritt. Dette var ris til lave priser og alle risdyrkere i Haiti gikk dermed konkurs. Dette rammet veldig mange bønder i Haiti og for Haiti var dette en katastrofe for jordbruket. Bøndene mfl gjorde mottiltak og stoppet lastebilene som fraktet importert ris og satte fyr disse biler. Deretter ble bilfrakten bevoktet av militær styrker. Og elendigheten var et faktum på Haiti. Men i vår tid nevnes ikke disse forhold når krisen på Haiti omtales i media. I vår tid har det blitt veldig vanskelig å kritisere USA i mainstream media (selv i form av en uttalelse fra Bill Clinton).

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  14 mars 2024 14:00

  «Den USA-insatte presidenten har gjemt seg i USA»
  Merkelig hvordan ulike ledere får «asyl» i USA. Her er flere:

  • Guatemalas tidligere forsvarsminister Hector Gramajo Mora-les, ansvarlig for tortur og massakre, var utdannet ved Kenne-dy School of Government ved Harvard.
  • Tidligere general José Guillermo Garcia var leder av El Salva-dors militære på 80-tallet. Han har vært bosatt i Florida siden 1990-tallet.
  • Hans etterfølger, general Carlos Vides Casanova, kjent for tortur og drap og leder av den fryktede Nasjonalgarden, bor nå også i Florida.
  • General Prosper Avril, Haitis diktator som likte å vise frem sine torturofre på TV, ble av den amerikanske regjeringen flydd til Florida da han ble styrtet.
  • Leder av dødsskvadronen på Haiti, Emanuell Constant, bor i New York
  • Armando Fernandez Larios, medlem av en chilensk militær-avdeling som var ansvarlig for tortur og henrettelser etter Sal-vador Allendes fall i 1973, bor i Miami.
  • Den argentinske admiralen Jorge Enrico, kjent for tortur, drap og forsvinninger på 70-tallet, bor på Hawaii.
  • Thiounn Prasith, Pol Pots bøddel, bor i Mount Vernon i New York.
  • Fire vietnamesere som var snikmordere i USAs Operation Phoenix, som var finansiert og planlagt av CIA og ansvarlig for opp imot 50.000 drap, bor i California.
  • Fort Brenning i Georgia er verdens ledende universitet for terrorisme, tidligere kjent som School of the Americas, og har trent opp rundt 60.000 latinamerikanske soldater, politifolk, paramilitære og etterretningsagenter.
  • 40 % av statsrådene som satt i regimene til Lucas Garcia, Rios Montt og Mejia Victores og bedrev folkemord i Guatemala, gikk på Fort Brenning i Georgia.
  • De to offiserene som begikk de verste ugjerningene i borger-krigen i El Salvador gikk også på Fort Brenning i Georgia.
  • Elever fra Fort Brenning drev Pionochets hemmelige politi i Chile samt de tre viktigste konsentrasjonsleirene.
  • Fort Brenning (omdøpt til Western Hemisphere Institute for Security Cooperations eller Whisc) anbefalte sine elever bruk av utpressing, tortur, henrettelser og arrestasjon av vitners slektninger.

  Fra boka «20 år etter 11. september 2001», gratis på
  https://hvamenerpartiene.com/vedlegg/20_years.pdf

  Svar
 • «Barbecue» kalles gjenglederen, og kannibalisme er demonstrert på video; da er samfunnet brutt sammen. Stakkars folk!

  Svar
 • Northern Light.
  30 mars 2024 15:00

  Den menneskelige tragedien i Haiti er USAs ansvar.

  Av Tyler Durden.
  Siden slutten av februar har gjengvolden på Haiti økt, og overveldet regjeringen og sikkerhetsstyrkene og kastet nasjonen ut i ytterligere uro. FN anslår at væpnede gjenger nå kontrollerer 80 prosent av landets hovedstad, Port-au-Prince.

  Den nylige voldsbølgen i den karibiske nasjonens pågående gjengkriger, brøt ut da flere væpnede grupper slo seg sammen og lovet å avsette statsminister Ariel Henry, som kom til makten etter mordet på president Jovenel Moïse i 2021 og kunngjorde utsettelse av Haitis valg igjen i fjor.

  Med henvisning til pågående gjengvold som en av grunnene til å avverge nye valg, fløy Henry til Kenya i februar for å prøve å få FN-støttet politistyrke til landet, for å støtte det haitiske nasjonale politiet i kampen mot gjengene. De væpnede gruppene svarte med å sette i gang en serie koordinerte angrep i Port-au-Prince, og hindre Henrys retur til Haiti. I ukene som fulgte herjet gjenger i to fengsler og løslot mer enn 4000 innsatte i landet, ødela kraftstasjoner; angrep flyplasser, politistasjoner og boligstrøk, og tok kontroll over store havner og vannanlegg.

  Mer enn 15000 mennesker har flyktet fra hjemmene sine de siste ukene. I følge en anonym kvinne som snakket med CBS News, «De går inn i huset ditt, dreper, voldtar, alt dette også brenner de huset ditt». Amerikanere har blitt oppfordret til å forlate landet. Nesten 1000 har bedt om hjelp eller assistanse for å unnslippe uroen. Når dette skrives, har hundrevis av amerikanere ikke vært i stand til å evakuere.

  Under en orientering 12 mars kunngjorde det amerikanske utenriksdepartementet at USA i tillegg til å gi et samlet bidrag på 300 millioner dollar, hjalp til med å megle en avtale som vil danne «et nytt presidentråd, som vil velge en ny midlertidig statsminister og bane ut veien for valg, så vel som utplasseringen av den multinasjonale sikkerhetsstøttestyrken». Når overgangs-rådet er etablert, vil Kenya utplassere politistyrker og Henry vil tre til side. Til tross for denne utviklingen er situasjonen på bakken for befolkningen i Haiti fortsatt desperat. En talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet sa under en pressebriefing mandag: «Det er ikke overdrevet å si at dette er en av de mest alvorlige humanitære situasjonene i verden».

  Tragisk nok er frykt og lidelse fra gjengvold i Haiti ikke nytt – men er en daglig realitet for mange haitiere. Det er anslagsvis 200 gjenger som opererer i Haiti, og omtrent 95 opererer i nærheten av Port-au-Prince. I 2023 ble mer enn 8400 mennesker rapportert drept, skadet eller kidnappet, mer enn to ganger så mye som året før. I tillegg, sammenlignet med 2022, økte voldtektssakene med 49 prosent fra januar til august 2023. Gjengene krever beskyttelsespenger fra innbyggerne i boligområdene, og når de ikke kan betale, truer de fattige sivile. I tillegg til gjengvold har kronisk politisk ustabilitet, naturkatastrofer, utenlandsk intervensjon og gjeld ødelagt Haitis økonomi, drevet frem volden og hindret utvikling.

  Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule, og over halvparten av befolkningen lever under Verdensbankens fattigdomsgrense. Av befolkning på 11,7 millioner mennesker trenger omtrent 5,5 millioner humanitær hjelp, mer enn 4 millioner er berørt av matusikkerhet, og 19 000 opplever hungersnød. «Jeg våkner om morgenen, og hvis vi har sukker i huset, lager vi sukkervann og legger litt salt i det, bare for å drikke det og stoppe smerten av sult», sa Kerby til BBC, en haitier som flyktet fra Port-au-Prince på grunn av trusler fra gjenger.

  Midt i den siste utviklingen er det uklart hvordan styringen av Haiti vil se ut og hvordan den vil påvirke fremtiden til den karibiske nasjonen. Ettersom gjengvold fortsetter å skape kaos, må det verdenssamfunnet arbeide for å bringe fred og stabilitet til Haiti.

  Fra ZeroHedge, publisert 29 mars 2024.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikelen.
  Orginalartikkel: The Human Tragedy In Haiti.

  Kommentar:
  Som alltid er det USA, (les Wall Street) med sine finansielle våpen Verdensbanken og IMF, som er ansvarlig for situasjonen for karibiske land og andre land i sør. De vil også ha Haitis gullforekomster verdsatt til over 20 milliarder dollar.
  «USA har historisk støttet statskupp i Haiti og presidenter som er vennlige mot USA økonomiske og politiske interesser. USA har okkupert landet militært, enten direkte eller via multinasjonale «pasifiserende» styrker. Haitis risproduksjon kollapset, offer for en lang og bevisst amerikansk kampanje ført mot haitiske bønder i samarbeid med haitiske diktatorer og militærregimer. Importert Miami-ris utgjorde 80 % av Haitis innenlandske forbruk. Jordskjelvet i 2010 ble nok en forretningsmulighet for USAs selskaper til å overkjøre Haitis økonomi. Matvarehjelp, som ble kastet av lastebiler til desperate haitiere, betydde mer inntekter for amerikanske selskaper.
  Kilde: haitisolidarity net, utdrag fra artikkelen: How the United States Crippled Haiti’s Rice Industry.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Russland ut mot vesten:

«USA og Storbritannia sprengte Nord Stream»

Forrige innlegg

Derimot.no var i Mariupol. Her er intervjuer av tilfeldige vi møtte:

«Det viktigste er at vi er hjemme!»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.