POSTED IN Klima, Miljøpolitikk

Kamuflert som klimatiltak.

Men er en Miljøkatastrofe!

0
Print Friendly, PDF & Email

Vindturbiner ved Hästkullen i Sverige har kollapset

Av red. PSt 

Ved 12-tiden lørdag kollapset en vindturbin i den kjente vindparken i Viksjö utenfor Härnösand. Ingen ble skadet og vindparken vil være stengt inntil et ulykkesteam undersøker vindparken, melder det svenske SVT.

– Vi stiller oss også spørsmålet om hvordan dette kunne skje. Det håper vi etterforskningen kan finne ut av, sier Per Nordlund, styremedlem og rådgiver i Nysäter Wind.

En 220 meter høy vindturbin med en navhøyde på 145 meter gikk av på midten og krasjet i skogen lørdag. Området rundt den berørte vindturbinen er nå stengt.

– Deler av turbinen står opp og lener seg mot hverandre. Derfor nærmer vi oss varsomt og sperrer av, sier Per Nordlund.

Nysäter Wind, som eier vindparken, mistenker at olje fra girkassen kan ha lekket ut og oppfordrer derfor publikum til å holde seg unna stedet.

Illustrasjonsfoto fra iStock

Ifølge selskapet er et ulykkesteam på vei for å undersøke vindturbinen og forventes å starte arbeidet mandag. Frem til da er vindparken stengt.

Tidligere kritisert vindkraftverk

Vindmølla i Viksjö er tidligere beskrevet, SVTs Oppdrag anmeldelse viste en rekke problemer da parken ble bygget i anmeldelsen Borte med vinden. Den viste at underleverandører ikke fikk betalt for arbeidet sitt, noe som førte til at de ble truet av konkurs og rundt 30 selskaper hadde ubetalte regninger på minst 60 millioner svenske kroner.

Kommentar

Nysäter Wind eies 80% av skatteparadisselskapet Energy Infrastructure Partners” og 20% av det tyskeide energiinvesteringsselskapet RWE Renewables Sweden AB.

Som overalt ellers tyner finansielle investorer grunnrente og profitt ut av land etter land gjennom å maltraktere naturressursene deres. Dette ranet kalles «grønt» og «bæerekraftig», men det er naturligvis ingen av delene. Vindturbiner er ikke bærekraftige.

Vindkraft krever masseproduksjon av metaller

Vindkraftanlegget i Midt-Norge omfatter 278 vindturbiner, hver med en effekt på 3,6 MW. Kraftanlegget skal være på 1000 MW. Hver vindturbin i de seks parkene får en tårnhøyde på 87 meter og et vingespenn på 117 meter.

Hver enkelt vindturbin trenger i gjennomsnitt 475 tonn stål, 36 tonn kobber, 2,6 tonn bly, 1,3 tonn aluminium, 400 kilo nikkel, 400 kilo neodym og 80 kilo dysprosium. Utvinninga av disse råvarene er alt annet enn miljøvennlig, men det bryr ikke presteskapet for «det grønne skiftet» seg om.

2000 tonn kasserte glassfibervinger ligger i en hall utenfor Aalborg og venter på gjenvinning. I prinsippet skulle de kunne inngå i sementproduksjon, hvis eieren skulle få viljen sin. Men det er ingen interesse for avfallet, skriver Teknologiens Mediehus – Ing.

Vindturbinen til Nysäter Wind knakk som en fyrstikk, en gigantisk og ressurskrevende fyrstikk, og føyer seg da til ei svært lang internasjonal liste av tilsvarende hendeler.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Forsidebilde: Brian Wangenheim

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Inflasjonen tatt av som en rakett

USA har ødelagt sin økonomi

Forrige innlegg

Pepe Escobar:

EU presenterer sommerens «Spektakulære Selvmordsshow».

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.