POSTED IN Media

Kampen om reklameinntektene:

Australia vil skattlegge de digitale mediegigantene.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det er på tide at nasjonale regjeringer og folkevalgte organer tar kontroll over informasjonsflyten og samtaler i det offentlige rom. Dette skjer nå i Polen og Ungarn hvor det fremmes lovforslag om at det ikke skal være mulig å sensurere meninger om ikke er i strid med landets lover. 

For mange mennesker er dette selvsagt, men ikke for de store mediegigantene. De vil selv bestemt rommet for ytringsfrihet på egne plattformer. Noen meninger skal ikke være tillatte. Å gi dem slike rettigheter er i praksis å gi dem sensur-rett når plattformer er så store at de brukes av alle.

Nå reagerer Australias regjering og sier at Facebook og Googles må betale for noe av innholdet de formidler som er produsert av australske nyhetskanaler. Googles svarer med trusler, men forstår åpenbart at det ikke er en lur strategi.

Dette dreier seg lite om prinsipper som ytringsfrihet. Det dreier seg om reklame. Om penger.

For alle de private mediekanalene, nyhetsformidlerne og digitale plattformene dreier dette seg ikke om sensur, men først og fremst om penger. Facebook og Googles stikker av med betydelige reklamebeløp som eller ville gått til andre.

For disse aktørene har ikke andre prinsipper enn at fortjente går foran alt.

Knut Lindtner

Australia slår tilbake mot Big Techs trusler som sier at det er «utenkelig» at Facebook og Google vil betale for innholdet.

Australias finansminister har kommet med råd til teknologigigantene  og bedt gå med på at deres plattformer må begynne å betale for innholdet, og det midt mot trusler fra Facebook og Google som vil begrense sine tjenester der i landet dersom en slik politikk blir innført.

Canberra ert nå i ferd med å legge siste hånd på lovgivningen som vil kreve at internett-selskaper må ha lisenser for å kunne bruke nyheter fra australske nyhetskanaler.

Begge de nevnte selskapene har kommet med advarsler om at de vil komme med mottiltak mot planen om å ta betaling. Google sa forrige uke at de vil fjerne sin søkemotor fra Australia, og Facebook erklærer at de vil utelate nyheter fra australske nyhetskilder fra australske brukere.

Josh Frydenberg

På søndag slo finansminister Josh Frydenberg tilbake mot truslene. Han signaliserte at den australske regjeringen ikke ville ombestemme seg.

«Mitt syn er at det er uunngåelig at disse digitale gigantene bør betale for originale nyheter», sa han, og forslo at Australia bør gå foran i noe som snart vil bli en standard i hele verden.

Han formante også Facebook og Google på grunn av deres fiendtlighet mot den foreslåtte reguleringen, og beskrev deres trusler om å trekke seg ut av Australia som «en stor bjørnetjeneste».

Google har vært spesielt lite mottakelig overfor den foreslåtte loven. 

Tidligere denne måneden er det avslørt at denne Silicon Valleys gigant allerede har eksperimentert med å svarteliste noen australske nyhetsstedet fra sine søkemotorer, antakelig som en framtidig strategi for å slippe å måtte betale for å formidle nyheter fra landet.

Dette trekket sjokkerte australske mediehus. De beskyldte Google for å drive med et direkte maktkamp-show  for å stanse forslaget om betaling å bli en lov.

En talsmann for Nine, de samlede eierne av Sydney Morning Herald beskyldte teknologi-selskapet for å «eksperimentere» som en «kjølig illustrasjon på sin ekstraordinære makt over markedet».

Et utkast til den foreslåtte loven kom sist juli, fulgt av ev en høring med Australian Competition og Consumer Commission (ACCC).

Kommisjonen konkluderte med at en stor del av Australias medier stoler på referanser fra Google og Facebook, til tross for det faktum at nyhetskildene hadde liten eller ingen innflytelse over de mektige selskapene.

Facebook har argumenter med at lovforslaget ikke er i overensstemmelse med deres forretningsmodell, og har bedt om seks måneder for å kunne forhandle direkte med nyhetskildene.

Google har også signalisert at de er åpne for samtaler, men har insistert på at den australske loven vil være urettferdig fordi den ikke beregner kostnadene som Google vil få.

I forrige uke ba Washington Canberra å revurdere lovforslaget. De foreslår en «frivillig» kompensasjon i stedet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Joshua Earle

https://www.rt.com/news/513457-australia-facebook-google-pay-inevitable-content/



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 122 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Reidar Kaarbø
    26 januar 2021 19:21

    Norge har snakket om dette i 8 år nå, uten merkbar evne eller vilje til å gjøre noe med problemet.
    Frankrike har iverksatt en 3 % omsetningsavgift på disse selskapene (genialt, for det skattlegger reell omsetning, ikke kreativt resultat – og bør komme også i Norge), og nå Australia.
    Men Norge? Neitakk. Skatt er for vanlige folk !

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Et opprinnelig CIA-produsert begrep for å stanse kritiske stemmer:

Konspirasjonsteori.

Previous Post

Det er her det viktigste nå skjer:

Brennpunkt Asia.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.