POSTED IN Kina, USA, Økonomi

Kampen om den globale makten:

Hong Kong er nå i fokus.

0
Print Friendly, PDF & Email

Ny slagmark i økonomisk krig-føring. USA retter siktet mot Hong Kong.  

Neste angrep fra USA i kamp for stillingen som verdens supermakt er i gang. 

Når US-president Trump avsluttet sin pressekonferanse om konflikt med Kina 29/5-20, er det foreløpig uklart hvordan de siste US-tvangstiltakene mot Kina vil se ut i detalj. Men en ting er klart: USA sikter mot Hong Kong. «Blant flere represalier vil USA slutte med å gi den gamle britiske kolonien «fortrinn»», sier Trump. I krigføring mot Kina legges en ny slagmark til alle sanksjoner som alt er i gang; teknologi-krig mot Huawei og andre selskap i høy-teknologi og diverse andre angrep, deriblant «dropp» fra «dypstatens» e-tjenester i mediene som melder om «Kinas uansvarlige håndtering av korona-epidemien».

Shenzhen er en kinesisk storby i provinsen Guangdong ved Kinas kyst mot Sørkinahavet. Byen ligger tett opp mot Hongkong. Befolkningen anslås til 4 millioner, men hele storbyområdet, innenfor administrasjonsenheten som er en subprovinsiell by, har 8,27 millioner innbyggere, det vil si flere enn Hongkong. Wikipedia

Så lenge konkrete US-tiltak ennå ikke er fastsatt, er følgene for Kina vanskelig å vurdere. De kan være drastiske. Hong Kong har ikke lenger samme spesielle betydning som før for folke-republikkens økonomi: Hong Kong-havnen er ikke lenger største container-havn i Kina, bare nummer 5; Senteret for vekst er for lengst overført til IT-metropolen Shenzhen rett utenfor den gamle britiske kolonien, men Hong Kong er ennå et attraktivt finanssenter for vestlig kapital. Kinesiske selskap på New York-børsen som i det siste frykter for å bli ekskludert, sikrer seg stadig med sekundær notering på Hong Kong-børsen. Så det er potensielle skader i tillegg til dagens: Straffetoll-slag fra USA er krevende, spesielt Trump-administrasjonens siste forsøk på å kutte ut Huawei fra flest mulig brikke-leverandører. Det er tungt når produksjon av halvledere tydeligvis er en farlig akilleshæl for kinesisk industri.

Men handelskrig er også farlig for USA. Rundt 1300 US-selskap er nå aktive i den gamle britiske kolonien. Ikke minst betjener de sine lønnsomme investeringer i Kina via storbyen. Om USA skader byen, får det negativ effekt for selskapene. Derfor er det gode grunner bak advarsler fra US-handelskammer mot å stanse Hong Kongs «fortrinn». Kammeret kaller det «alvorlige feil». Trumps handelskrig påfører USA selv svært negative bivirkninger, fra US-bøndenes soya som råtner i store mengder når den ikke kan selges i Kina – til US-forbrukere i form av høyere priser på kinesiske varer. I siste instans må de betale for presidentens straffe-toll. Et ofte oversett, men mer langsiktig problem: Hva om kineserne lykkes om noen år med å lage halvledere de ennå mangler? Da vil ikke US-industri kun tape verdens største marked, der den nå tjener mye. Den får sterk kinesisk konkurranse, der det ennå ikke er tilfelle.

Halvledere er stoffer som ikke er gode elektriske ledere i ren form, men som under visse omstendigheter vil kunne lede strøm godt. Wikipedia

Så forvirrende som situasjonen er vil handelskrigen mellom to verdensmakter sannsynligvis øke ytterligere. USA kan sanksjonere kinesiske banker. Motsatt er US-selskap med anlegg i Kina på displayet utsatt for omhyggelig, tidkrevende kontroller i fabrikker som produserer Apple-produkt. Disse selskap kan påføres alvorlige skader, ifølge bransje-eksperter. Så langt holder Kina tommelfingrene tilbake: Trusler kan være langvarige å følge dem opp virker bare en gang. Men advarende kinesiske røster blir høyere når Trump åpner Pandoras eske. Det er  mulig at Beijing snart vil ha mer omfattende mottiltak. Potensialet til å utvide konflikten er overveldende til stede.

  Jörg Kronauer, UZ, 5/6-2020, oversettelse: Per Lothar Lindtner, 14/6-20. 

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Verdens fokus flyttes nå til Øst-Asia:

Konfliktene i Korea og USA to sider av samme sak?

Forrige innlegg

Ensretting

Universitetene politiseres og eser ut

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.