POSTED IN Helse

Kampen for markedene er ikke ny:

Legemiddelfirma kjemper for å få USAs befolkning på dop.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Den tredje opiumskrigen er ikke slutt

KRONIKK 20/5 – 21: De to første opiumskrigene ble ført av den britiske imperialismen på 1800-tallet for å tvinge opium på det kinesiske folket. Den tredje opiumskrigen er ført av legemiddelfirmaene mot det amerikanske folket i vårt århundre. Dette hadde ikke vært mulig om ikke en rekke korrupte mennesker hadde solgt seg til legemiddelfirmaene.

Illustrasjon: T. Vestaas

Av Øyvind Andresen, publisert 20/5 – 2021

Den tredje opiumskrigen startet i 1996 da legemiddelfirmaet Perdue Pharma begynte å produsere det sterkt avhengighetsskapende smertestillende opiumspreparatet OxyContin. Dette åpnet for opioid-epidemien i USA som har tatt livet av en halv million mennesker og ført til avhengighetslidelser for millioner. Etter Perdue Pharma fulgte en rekke andre produsenter og distributører av legemidler som øste milliarder av livsfarlige piller ut på markedet.
_______________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Argument Agder
_______________________________________________________________________________

HBO har nettopp sluppet dokumentaren «The Crime of The Century» i to deler. Gjennom fire timer avslører Alex Gibney den aggressive markedføringa av OxyContin og andre opiumspreparater.

Perdue Pharma har ført en aggressiv markedskampanje overfor amerikanske leger, og mange har latt seg bestikke til å bli soldater i opiumskrigen mot sine egne pasienter. OxyContin ble markedsført som et ufarlig, ikke-avhengighetsskapende medikament som kunne lege enhver smerte, og ble særlig solgt i områder prega av avindustrialisering og høy ledighet. Det var i første rekke arbeiderklassen som ble ramma, men etter hvert også mennesker fra alle sosiale lag.

Opiumskrigen som sikret britene Hongkong – E24
Opiumkrigene var mot Kina for å få tilgang til å selge opium til den kinesiske befolkningen

Filmen setter søkelyset på den søkkrike og kyniske Sackler-familien som er eierne av Perdue Pharma. Daværende direktør Richard Sackler skreiv i en e-post til sjefene i Perdue Pharma i 2001: «Vi må hamre løs på de narkomane ved hver eneste mulighet vi får. De er problemet. De er skjødesløse kriminelle.»

Sackler-familien er kjent for å ha gitt pengegaver gjennom sin stiftelse til museer og universiteter over hele verden. Dette blir markedsført gjennom logoer og egne rom og skilt i institusjonene. Deres kriminelle virksomhet ble forsøkt skjult med generøse gaver.

Korrupsjon legger grunnlaget for mafia

Det er ingen hemmelighet at legemiddelindustrien om nødvendig går over lik for profitt. Men deres kriminelle virksomhet er avhengig av støttespillere – i politikken, i helsevesenet, i PR-byråer og på advokatkontorer. Folk som er til salgs finner vi overalt. Blir det for mange av dem overtar mafiaen.

OxyContin ble på midten av 1990–tallet tillatt av U.S. Food and Drug Administration (FDA) som smertestillende middel for allmenne, kroniske sykdommer, ikke bare for folk med aktiv og alvorlig kreft. Perdue utarbeidet søknaden sammen med en av FDAs egne ansatte, som kort tid etter godkjennelsen fikk en høyt betalt stilling i Perdue Pharma.

«Vi må hamre løs på de narkomane ved hver eneste mulighet vi får. De er problemet. De er skjødesløse kriminelle.»

I 2016 klarte legemiddelindustrien å få enstemmig godkjent en lov i Kongressen som ga pasienter lettere tilgang på opiumspreparatene. Forkjemperne for loven fikk donert millioner av «Big Pharma».

Det har blitt reist en rekke saker mot produsentene og distributørene av opiumspreparatene. I fjor erklærte Perdue Pharma seg skyldig i brudd på lover som skal hindre bestikkelser og smøring. Etter å ha betalt over 8 milliarder dollar – cirka 77 milliarder kroner – i bøter og erstatninger begjærte selskapet seg konkurs. Tidligere i år inngikk konsulentselskapet McKinsey et forlik som innebar å betale rundt 5 milliarder kroner for å ha gitt råd til et legemiddelselskap om opioider.

Under rettsakene har Sackler-famlien flyttet rundt på formuen sin, milliarder av dollar, til selskaper registrert i kjente skatteparadiser i Delaware, De britiske jomfruøyene og Luxembourg. De er fremdeles en av USAs rikeste familier med en formue på nær 11 milliarder dollar, ifølge Forbes.

Ifølge den norske Felleskatalogen er det nå Mundipharma som produserer OxyContin. Dette firmaet har også Sackler-familien stått bak. Så opiumskrigen er ikke over.

Knut Lindtner har lagt til bilde m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Det var kanskje bra at Venstre ikke fikk gjennomslag for å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotiske stoffer? Hvorfor kom dette forslaget fra Venstre akkurat nå i en situasjon hvor feks hver femte student har vurdert å begå selvmord.

  Svar
 • John Enebak
  23 mai 2021 16:43

  Årsaken til at folk trenger smertestillende, er ofte at de opplever såkalte uspesifikke smerter i kroppen. Smerter som ikke har noen klar årsak og ofte blir forklart med psykososiale årsaker. Smertestillende medisin er en hylende enkel løsning på problemet.

  Hvis du googler litt rundt i de vitenskapelige databasene, vil du finne titusenvis publiserte studier om sammenhengen mellom mangel på vitamin D og nettopp uspesifikke smerter i bein og muskler. Den biologiske sammenhengen med årsak/virkning er godt kartlagt rent tekninsk. Denne kunnskapen arbeider big pharma hardt for å undertrykke og tåkelegge.

  Metoden big pharma bruker er å pøse ut studier som beviser at tilskudd med vitamin D ikke kan helbrede verken sykdom eller smerter.

  Myten om at vitamin D er farlig blir også bygget større og større med propaganda fra big pharma, med ivrig hjelp fra konsernpressa og statlige propagandaorgan som Forskning.no.

  Det finnes ikke vitenskapelig dokumentasjon på at tilskudd med vitamin D under 10.000 IE pr. dag er skadelig, men propagandaen er massiv. Nasjonalt råd for ernæring påstår i en uttalelse fra 2018 at tilskudd med vitamin D over 400 IE kan føre til «kramper, koma og død».

  Alt er farlig i for store mengde. Drikker du seks liter vann har du 50% sjanse for å dø. Derfor drikker vi ikke seks liter vann.

  Det er det samme med vitamin D også. For store mengder kan skade deg, men all dokumentasjon viser at normalt friske folk må ha i seg ekstreme mengder over måneder og år for å oppleve negative bivirkninger.

  Det er mangel på vitamin D som fører til sykdom. Vitamin D er et hormon som aktiverer gener som styrer blant annet celledeling. Spesielt i celler i membranene i kroppen, immunforsvaret og nervebanene. Hormonforstyrrelsen vi kaller D-vitaminmangel fører til blant annrt hjerte-/karsykdommer, depresjoner og kreft.

  Big pharma og myndighetene «motbeviser» dette med studier som viser at anbefalte doser med D-vitamin-tilskudd ikke helbreder høyt blodtrykk, kreft og depresjon i løpet av noen uker. Konklusjonen er alltid at vitamin D ikke virker og at det er potensielt livsfarlig å ta større tilskudd enn de anbefalte dosene på 400-800 IE.

  Så til poenget:
  – Det naturlige blodnivået for vitamin D (målt hos folk som bor ved ekvator) er ca. 120 nmol/L.
  – For å oppnå et blodnivå over 120 nmol/L, må du så langt nord som Norge ha et tilskudd mellom 4 og 10.000 IE, avhengig av BMI og sykdomsbilde.
  – Det finnes mange studier som konkluderer med at en normalisering av blodvivået vitamin D for de fleste løser problemet med uspesifikke smerter (og mange andre lidelser og plager).
  – Big pharma pøser ut propaganda som sier at dette er livsfarlig.

  Min påstand:
  Hvis vi skal ta igjen kontrollen over kroppene våre og hindre big pharma i å bruke oss som prøvekaniner for stadig mer avhengighetsskapende medisiner, er vi nødt til å få ut vitenskapelig dokumentert informasjon om den egentlige faren med vitamin D. Den kalles D-vitaminmangel!

  Den andre hovedoppgaven er å vedlikeholde kalkbalansen og her kommer uspesifikke smerter inn.

  Hvis du trenger dokumentasjon, finner du presentasjon av publiserte, vitenskapelige studier av vitamin D her:
  http://www.enebak.no

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Mediekrigen går å for fullt:

Hvordan bekjempe Folkerepublikken Kina?

Forrige innlegg

Intervju: Hendrik Weber intervjuer Bjørn Ditlef Nistad:

Koronadiktur?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.