POSTED IN Sanksjoner

Kamp om kontrakter: Våpenmarkedet.

USA truer India hvis de kjøper russisk utstyr.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Når USA begynner å true et land som India med sanksjoner – da kan vi regne med at USA er ille ute. India er snart verdens mest folkerike stat og er inne i en rivende økonomisk utvikling. De er sentralt plassert i Asia som nå er verdens økonomiske sentrum.

USAs missil forsvar-system, Patriot

Etter flere fiaskoer med USAs missil-forsvarsystem Patriot, i Saudi-Arabia høsten 2019 og nå i Irak – og med gode erfaringer med de russiske forsvarssystemene i Syria, er det ikke vanskelig å forstå Indias valg. Dette valget ble gjort før missilangrepet i Iran nettopp nå. Det som skjedde viste ineffektiviteten til Patriot-systemet i å forsvare US-baser i Irak.

Dermed gir valget av luftforsvarsystemer seg selv. Det russiske er best. Og som en meget stor stat med store ambisjoner kan ikke India la seg presse i en slik sak. Men for USA er dette politisk en dårlig sak, for jo flere stater som USA «presser» med sanksjoner, desto flere uvenner skaffer de seg. Indirekte svekker de samtidig sin egen globale innflytelse.

Det er grenser for hvor mange stater USA kan påføre sanksjoner før hele sanksjon-våpenet blir meningsløst og de som utsettes for det organiserer seg i forhold til felles interesser. Særlig gjelder dette stater som India.

S-400 missil-systemet

En annen side ved denne saken som jeg bare vil nevne er at USA som verdens største krigsflyprodusent er truet av det russiske S-400 forsvarssystemet. Hvis det viser seg at det kan skyte ned, f.eks. såkalte usynlige fly fra USA vil disse bli mindre attraktive. Effektive defensive forsvarsmidler truer offensive angrepsmidler og motsatt. Hvem vil kjøpe fly som russiske missiler lett kan skyte ned?

Det er konkurranse på våpenmarkedet, kanskje mer viktig enn mange forstår, for det er store summer dette dreier seg om. De beste våpnene gir politisk gevinst.

Knut Lindtner

«Tyrkia er et perfekt eksempel»: USAs utenriksdepartement advarer India om at INGEN har «spesiell beskyttelse» fra USAs sanksjoner om de kjøper S-400 forsvarssystemet fra Russland.

USAs utenriksdepartement har kommet med en ikke så tilslørt advarsel til New Dehli. De ber innstendig indiske offisielle i tenke seg om igjen mot å skaffe seg det russiske S-400 rakettsystemet. Ellers kan de få føle amerikansk vrede i form av sanksjoner.

Indias statsminister og USAs president.

 En senior-ansatt i USAs utenriksdepartement forhørte seg onsdag om hvordan det ligger an når det gjelder Indias anskaffelse av S-400. Han understreket at de ikke vil ha noen beskyttelse mot amerikanske sanksjoner, slik Washington allerede har pålagt Tyrkia fordi de hadde kjøpt dette rakettforsvaret.

«Det finnes ingen unntak. Kongressen vil aldri verden gjøre noen unntak, og det vil heller ikke administrasjonen» sa han, og la til:

Det offisielle India vet at det er en risiko for at de kan bli utsatt for sanksjoner».

Men umiddelbart etter denne lavmælte trusselen bemerket denne USA-ansatte at det ikke finnes «noen unntak» når det gjelder sanksjoner for India heller. Han antydet at de ville bli innført «litt etter litt» og i teorien kan de justeres til å bli mindre alvorlige.

Utfordringen vi har er når et land som India skaffer seg et spesielt forsvarssystem som kan utgjøre en risiko får våre systemer eller utsette vår teknologi  for en motpart. Så vi sier ganske enkelt – Tyrkia var et eksempel.

Den frie konkurransen gjelder bare når det passer USAs interesser

New Dehli kan bli tildelt enhver straff som er regnet opp i Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA – på kort varsel. Denne loven ble vedtatt i 2017. 

Til tross for lovforslagets navn har Washington brukt denne loven i stor utstrekning som en advarsel overfor allierte nasjoner som tenker på å kjøpe våpen fra Russland, nemlig Tyrkia og India. Men de har i noen tilfeller brukt loven mot såkalte «motstandere», som Kina,der de brukte CAATSA i 2018.

India har insistert på at de må få kjøpe våpen fra hvilket land de vil. Landets minister for utenrikssaker understreket sist november at New Dehli «ikke vil la seg påvirke av andre land når det er snakk om vår nasjonale sikkerhet og vårt forsvar».

S-400 er Russlands mest avanserte lang-distanse luftforsvars-system. De er villige til å eksportere det. Det er designet til å avskjære fiendtlige fly og raketter.

Washington argumenterer med at dette systemet «ikke er kompatibelt» med NATOs forsvars-infrastruktur. De påstår at det utgjør en «trussel» mot deres femtegenerasjons F-35 stealth jagerfly.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/477779-state-department-sanctions-india-s400/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Wasan Totland
  11 januar 2020 15:48

  Hvordan ligger så russerne i løypa ved utviklingen av nye laserbaserte missilforsvar? Israel var først ute med å bekrefte at de hadde utviklet noe slikt. India og USA kan være i ferd med det samme. Et slikt våpen, kombinert med en delvis utplassering i vedensrommet vil nok endre bildet i løpet av det neste tiåret.

  Svar
  • Willy Hansen
   11 januar 2020 18:05

   Russland har utviklet et laservåpen, men det er neppe operativt ennå. USA har jobbet lenge med det og de har en versjon som er installert ombord i et skip. Men det krever mye energi og har klare begrensninger. Kan ikke brukes når det er overskyet.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Spartakus.no:

Norsk okkupasjon av Irak #2?

Forrige innlegg

Iran demonstrerer for hele verden USAs svakhet:

De er ute av stand til å forsvare seg.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.