POSTED IN Endring av politikken

Johan Galtungs fredsmekling.

Hva førte det til?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Om Johan Galtung

Av Jan Hårstad

Om man fra en marxistisk type tenkning skal vurdere fredsforsker Johan Galtungs rolle i samtidshistorien nytter det ikke å henvise til at han var vittig på verdens auditorier og den slags.

Gramsci kalte marxismen for praksisfilosofien. Det vi interesserer oss for er dette; «Galtung meglet i mer enn 150 konflikter». Det er dette tre av vennene til Galtung skriver i sin nekrolog i Aftenposten 21. feb.

De som ellers har skrevet rosende om Galtung nevner heller ikke Galtungs praktiske innsatser i konkret virkelighet. En skulle tro at fans og venner ville ile til med beretninger om hvilken kraft Galtung var for undertrykte folk og nasjoner.

Noe sånt finnes ikke. Ser vi på utviklingen av Nato er det jo et faktum at mens Galtung jobbet på universitet der, ble hele Asia Natoisert under navnet AUKUS. Her forberedes storkrigen mot Kina.

Var Galtungs megling anstrengelser for å stoppe denne? Noen kan sikkert finne dette spørsmålet tåpelig, men det dukker opp på bakgrunn av at dagens størrelser i fredsforskningens PRIO, støttet av Nato-staten Norge, bekymrer seg for tafatt europeisk krigsbygging mot Russland. I stort er «fredsforskerne» i PRIO sentrale kronikkskribenter i krigsgale Aftenposten. De mobiliserer for krig.

Noen burde selvfølgelig lage en studie i hvordan denne utviklingen kunne skje, men enn så lenge ber vi Galtung-fansen og venner redegjøre for hvilke anti-imperialistiske resultater Galtungs «fredsmegling» har ført til. Av de 150 konfliktene må det jo være noen å løfte fram.

Forsidebilde: Fernando Botero

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Husker godt fra tidligere år at Galtung som ofte var på forelesingsoppdrag i utlandet snakket om at føderasjonen USA ville revne og bli oppdelt i flere mindre selvstendige stater. Får han rett nå som landet ser ut til å nærme seg en borgerkrig?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Operasjon Warp Speed.

Var alle pandemi-tiltakene i virkeligheten en kamuflert militær operasjon?

Forrige innlegg

De snakker om klimakrise:

Hvordan ser den ut?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.