POSTED IN Kina, NATO

Jens Stoltenberg: Vi må straffe Kina!

Hvem skal gjøre det, hvem skal betale for det?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

USA har lenge planlagt å innføre økonomiske sanksjoner mot Kina, USAs største kreditor. Det har vært klart i lang tid og USA har nå bestemt seg for at det skal gjennomføres. Til det bruker de puddelen, Jens Stoltenberg, men naturligvis også mange andre personer i ledende posisjoner.

Hvorfor vi henger oss opp i Stoltenberg?

Han har vært norsk statsminister og i den posisjonen lederen for Norge som stat. Han er på en måte Norges internasjonale ansikt i utlandet.

Tidligere AUF-leder og erklært Nato-motstander. Den politiske snuoperasjonen var nødvendig for karrieren.

Det blir derfor pinlig å se hvordan han opptrer som en lydig bikkje for krigshisserne i Washington. Fremferden hans er uten perspektiver for de fleste i verden ser stadig tydeligere at USAs globale dominans forvitrer i dag som følge av den politikken landet følger. Men Jens Stoltenberg følger lydig det manus han får utlevert fra Washington som Nato-sjef.

Kina må straffes, sier han. Han er ikke snau, det skal han ha. Det er kanskje han som skal gjøre det?

Knut Lindtner
Redaktør

Kina må straffes – sier NATO-sjefen.

Jens Stoltenberg har argumentert med at Beijing må betale prisen for at de hjelper Russland midt i Ukraina-krisen.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har sagt at Kina må betale en pris for at de støtter opp om Russlands militære kampanje i Ukraina.vHan sier at Beijing «fyrer opp» under konflikten ved å forsyne Moskva med mikro-elektronikk og andre nøkkel-komponenter. 

«Faktum er at Kina fyrer opp under den største væpnede konflikten Europa har sett siden andre verdenskrig», sa Stoltenberg på mandag i en tale ved Wilson Center i Washington. «Samtidig ønsker de å beholde de gode forholdene til Vesten. 

Vel, Beijing kan ikke  støtte begge sider. På et eller annet punkt må Kina bestemme seg. Det må koste noe for dem».

Stoltenberg har gjentatte ganger angrepet Kina etter at Ukraina-krisen oppsto i februar 2022. Han argumenterer med at Beijing setter Russland i stand til å kjempe mot Kiev, som er en «europeisk NATO-venn». Han kommer med slike kommentarer, selv om det er NATO-stater som stadig forlenger konflikten ved å forsyne Ukraina med hundrevis av milliarder dollar i økonomisk og militær hjelp.

Mandagens irettesettelse er hans skarpeste kritikk så langt. Han foreslår at NATO må komme med sterkere sanksjoner mot Kina. Han nevner også Nord-Korea og Iran som støttespillere for Russlands forsvars-industrielle kompleks.

Stoltenberg gjentar påstanden om at NATO – en militær blokk som opprinnelig ble dannet mot Sovjet-Unionen – må bli mer involvert i det indo-stillehavs-området, som en motvekt til «den stadig økende alliansen mellom Russland og deres autoritære venner i Asia». Han sier at han har invitert ledere fra Japan, Sør-Korea, Australia og New Zealand til å delta på neste måneds NATO-toppmøte i Washington for å arbeide sammen for å «opprettholde de internasjonale reglene vi styrer etter».

Kina forsyner Russland med halvledere og annen nøkkel-teknologi som det militære trenger. Det inkludere deler som trengs for å produsere missiler og tanks, sier Stoltenberg. Han legger til at Beijing også har forsynt Russland med forbedrede satellitter og bedre bildebehandling.

Ukrainakrigen hadde vært over på kort tid hvis penger og våpen fra Nato hadde opphørt. Det er Nato som driver krigen i dag.

«Alt dette setter Moskva i stand til å spre mer død og ødeleggelse i Ukraina. Det styrker Russlands forsvarsindustri og omgår alle sanksjoner og alle eksport-kontroller som er innført mot Russland».

NATO-sjefen snakket også om sine bekymringer rundt Kina i et intervju med BBC på mandag. Han ble spurt om hva den vestlige militære blokken kan gjøre med dette. Han sa det foregår en «stadige samtaler» om mulige sanksjoner.

«På et eller annet punkt må vi vurdere å innføre økonomiske tiltak mot Kina om de ikke slutter å oppføre seg slik», sa han.

Beijing har gjentatte ganger forsvart kravene fra USA og de andre NATO-landene om å slutte seg til sanksjonene som kan isolere Russland. Kinesiske ledere har kommet med en fredsplan for å få slutt på kampene, og har pekt på at Russlands legitime sikkerhets-bekymringer ikke kan bli ignorert.

Tidligere i år har den kinesiske utenriksministeren fordømt NATO som en «vandrende krigsmaskin som skaper kaos uansett hvor de er». Beijing har beskyldt NATO for å blande seg inn i Asia-saker. De sier at NATO er «et forferdelig monster», og at de nå «oppfører seg som en terroristorganisasjon» overfor regionen.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Lexica
Redaksjonen har lagt til bilde m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Som om Russland er den store stygge ulven! De forstår ikke konsekvensen av å velge side. Visst, USA har vært stor og sterk. Men nå rakner deres livsløgner. Og Russland gjøres til syndebukk for vestens ledere og maktelitens syke menneskesyn og deres drapsbølge.

  Svar
 • Nå gikk det jo lett som en plett når vesten tvang Russland i kne økonomisk med sanksjoner og stjeling av Russlands penger. (?) Nå må Kina passe seg for ikke å bli knelt på samme måte. . ;-)

  Hybris er gresk og betyr ‘overmot, hovmot; vold’.
  I gresk mytologi er hybris overmotet et menneske viser når det prøver å heve seg over de begrensningene gudene har satt, eller på annen måte vil heve seg opp over menneskelige mål.
  Personen som begår hybris, vil rammes av gudenes hevn, nemesis.
  snl.no/hybris

  Svar
 • wasan Totland
  22 juni 2024 8:45

  Stoltenberg må vel stille til valg i USA?

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   22 juni 2024 8:57

   Ein god idé. Stoltenberg er sterkt oppteken av USA som verdsdiktator. Difor ville han stilla sterkt i eit USA-val.

   Hatet han uttrykkjer mot Kina og Russland kan derimot slå begge vegar. So ville er ikkje eingong alle amerikanarar.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Prideuken.

Er det noe å reagere på?

Forrige innlegg

Tiden er inne for en ny retning:

Mer krig i Gaza? Eller våpenhvile?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.