POSTED IN NATO, Syria

Jens Stoltenberg:

Nato støtter Tyrkias invasjon og okkupasjon av Syria.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Situasjonen i Syria innbyr til latter og hoderysting – hadde det ikke vært for at våre medier klarer å snu det hele på hodet nok en gang. Med god hjalp av Nato og Jens Stoltenberg. Tyrkia har invadert nabolandene sine, Irak og Syria ved flere anledninger de siste årene. Nå står de med tropper og leiesoldater langs hele den syriske grensen – inne i Syria – som okkupanter.

Dette har de kunnet gjøre fordi begge landene var betydelig svekket av de krigene USA har påført dem, Irak gjennom en direkte invasjon og oppløsning av landets sentrale maktapparat – noe som ga grunnlaget for IS sin fremgang i landet. Syria har de nesten klart å ødelegge gjennom bruk av leietropper av ulike slag, Al-Qaida og andre tilliggende grupper. Dette har i stor grad vært fanatiske jihadister i ulike avskygninger – ikke mors beste barn sett med norske briller.

Det var Al-Qaida som ifølge USAs regjering stod bak ødeleggelsen av tre tårn i New York og drepte flere tusen USA-borgere i 2001. USA/Nato er glad for at Tyrkia beskytter disse folkene i den syriske provinsen Idlib i dag.

For å skjule hvem disse er  – de finnes først og fremt i Idlib i dag – kaller norske medier dem for «opprørere» for å kamuflere virkeligheten for den norske befolkningen. Det er disse den syriske regjeringen med hjelp fra Russland, Iran og Hesbollah prøver å drive ut fra Idlib. Og det er disse tyrkiske tropper hjelper så godt de kan. 

______________________________________________________________________________

USAs UD: «Vi støtter var NATO-allierte Tyrkia og fortsetter å etterlyse en øyeblikkelig slutt på på denne avskyelige offensiven fra Addads regime«

______________________________________________________________________________

Når tyrkiske soldater blir drept i krigen inne i Syria er det som okkupanter og hjepestyrker til jihadistene de har sendt inn i landet og forsynt med våpen og annet utstyr i 8 år nå. De risikerer nå å få disse folkene med familier på flukt inn i landet. Og det er videresendingen av disse folkene Tyrkia nå truer Europa med.

Det er flyforbudsone over store deler av Syria som Russland og Syria håndhever, men i motsetning til den Nato håndhevet med sine fly (også norske) over Libya, er det den syriske regjeringen denne gangen som har kontrollen over forbudet med stor hjelp av Russland. Men i Nato gjelder bare flyforbud så lenge de kan bombe landet med egne fly slik de gjorde i Libya.

Det er slike folk som nå den syriske regjeringshæren driver ut av Idlib og som Tyrkia truer med å videresende til Europa: Takk for sist!

Det er et svarteperspill som pågår i Idlib og svarteperen er de fanatiske jihadistene m/familier som nå drives ut av Syria – og som hverken Tyrkia eller EU vil ha inn i sine områder. Det er befengt med krig, voldsomheter, en fanatisk ideologi og ugjerninger som gjør dem uegnet som samfunnsborgere i nesten ethvert land.

Men Tyrkia vil lage en ny krig for å holde disse i Idlib. Og Nato – de som sendte dem inn i Syria for å ødlegge landet – støtter dem i det med Jens Stoltenberg som talsperson. En må nesten knipe seg i armen og lure på om en er kommet i bakvendtland.

Knut Lindtner

Artikkel 5 eller «herregud»? Hva vil USA gjøre etter at tyrkiske tropper dør i et syrisk angrep.

Tyrkia har henvendt seg til NATO og USA etter at noen av deres soldater døde i et syrisk angrep i Idlib-provinsen.

Det får en til å lure på om artikkel 5 kan utløses og få alliansen involvert i en real krig mot Damaskus – og Russland.

Omer Celik

«Et angrep på Tyrkia er et angrep på NATO. Vi forventer at det blir tatt visse skritt for å innføre en flyforbudssone over Idlib», sa talsmann for AKP-partiet Omer Celik til reportere i Ankara på fredag.

President Recep Tayyip Erdogan sammenkalte et nødsmøte med sine sikkerhetsfolk på torsdag kveld etter luftangrepet. Møtet handlet om den syriske regjeringen – som hadde drept minst 33 tyrkiske soldater i Idlib, og i tillegg såret et ukjent antall.

Telefonene ringte også i NATOs hovedkvarter, i Det Hvite Hus og i Pentagon. Tyrkiske medier rapporterer om kontakt med alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg, med USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O’Brien og med forsvarsminister Mark Esper.

Esper og hans tyrkiske motpart Hulusi Akar «utforsket måter De Forente Stater kan samarbeide med Tyrkia og det internasjonale samfunnet på» sa Pentagons pressesekretær Alyssa Farah på torsdag, men ga ingen flere detaljer.

«Vi støtter var NATO-allierte Tyrkia og fortsetter å etterlyse en øyeblikkelig slutt på på denne avskyelige offensiven fra Addads regime, og fra russiske og iransk-støttede styrker», sa USAs utenriksdepartement i en uttalelse.

Kathryn Ann «Kay» Bailey Hutchison er en amerikansk republikansk politiker. Wikipedia

«Herregud», var reaksjonen fra USAs utsending til NATO, Kay Bailey Hutchinson da journalister fortalte henne om luftangrepet på torsdag. «Dette er en ny utvikling. Dette er en alvorlig utvikling», sa hun, og la til «naturligvis sjekker vi alt som er mulig».

Hennes kommentar førte til spekulasjoner om NATO kan vurdere å bruke Artikkel 5, forsikringen i NATO-charteret som sier at angrep på ett medlem er et angrep på alle medlemmene.

Problemet med Artikkel 5 er at den dessverre ikke dekker aksjoner allianse-medlemmene foretar seg på utenlandsk område – noe Idlib påviselig er.

______________________________________________________________________________

Stoltenberg: «…stanse denne offensiven, å respektere internasjonal lov og å støtte FNs anstrengelser for å få til en fredelig løsning»

______________________________________________________________________________

Men «Ingenting har foreløpig blitt bestemt i NATO», sa hun . Hun skiftet tema fort og håpet at Ankara nå forsto at USA og NATO er sanne og virkelige allierte – ikke Russland, som Erdogan har samarbeidet med i økende grad de siste årene.

I mellomtiden har NATOs Stoltenberg «fordømt de stadige kritikkløse luftangrepene fra det syriske regimet og deres støttespiller Russland i Idlib-provinsen».

Han har også henvendt seg til Moskva og Damaskus for å «stanse denne offensive, å respektere internasjonal lov og å støtte FNs anstrengelser for å få til en fredelig løsning» i Syria, og han bønnfalt «alle parter om å  trappe ned denne farlige situasjonen».

Lindsey Olin Graham er en amerikansk politiker fra Sør-Carolina og medlem av Det republikanske partiet, han er senator fra Sør-Carolina. (Fra Wikipedia)

I USA har hauker som Marco Rubio og Lindsey Graham allerede etterlyst en innblanding. Graham kom med en uttalelse på torsdag kveld – Washington-tid – der han ville at USA skulle gå foran i å etablere en flyforbuds-sone over Syria.

«Verden sitter på hendene og ser på at  Assad, Iran og Russland ødelegger Idlib», sa Graham. «Jeg er sikker på at verden, ledet av De Forente Stater, kan drive ut Iran og Russland, og Assad vil måtte gå av. Dette kan legge veien åpen for politiske forhandlinger for å få slutt på krigen i Syria».

Rubio sluttet seg til dette i Washington Posts etterlysning  i deres leder, der de ber om USAs innblanding i Syria «som burde skjedd i går». De anklager også Moskva og Damaskus samtidig som de erklærer at «Erdogan står på den riktige siden her».

Rubio og Graham har gått inn for innblanding i Syria i årevis. Samtidig har president Trump prøvd få trukket USAs soldater tilbake fra landet etter at IS nå er borte.

Trump har så langt ikke uttalt seg om situasjonen i Tyrkia. Hans siste tweet kom på torsdag morgen. Men der annonserte han for valgkampmøte i Sør-Carolina. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://rt.com/usa/481865-turkey-washington-idlib-syria-nato/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • […] Denne artikkelen ble først publisert på Derimot.no […]

  Svar
 • Jan Magne Skogan
  29 februar 2020 9:06

  Uansett hva man ellers måtte mene om Syria, Iran og Russland, så er det krevende å vri den aktuelle situasjonen over til Tyrkias fordel. En henvisning til internasjonal lov og folkerett hjelper lite. Det blir kun fraser, i all den tid det er Tyrkia som er den angripende part.

  Det man egentlig sier, er at Syria ihht internasjonal lov ikke har anledning til å forsvare seg. Påstanden er absurd. Det vil være en fullgod sammenligning å hevde at Norge ikke hadde rett til å forsvare seg da Tyskland angrep Norge 9. april 1940.

  Dette er selvsagt kun et spill for galleriet. Alle vet/forstår at det er Erdogan som må ta ansvaret for at tyrkiske soldater blir drept og skadet – når han beordrer dem til å angripe nabolandet Syria.

  Nå busser Erdogan flyktninger inn mot Europas grense for å tvinge frem støtte fra EU. Det er en rå maktpolitikk, og igjen vil vi bli vitne til et servilt lederskap i Europa.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  29 februar 2020 11:22

  «Norge» støtter NATO-landet Tyrkia sin ulovlige invasjon i Syria. Jeg vet ikke hvem Jens Stoltenberg «vi»-er seg med, men jeg tror realiteten er at flertallet av det norske folket sterkt misliker denne okkupasjonen og er møkka lei knefall for NATO.

  Svar
 • […] Nato inn i krigen mot Syria […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Rettssaken mot Julian Assange dag 4.

«Fektekamp» om jus med partisk dommer.

Forrige innlegg

Assange-saken:

Journalistenes manglende engasjement forteller at demokratiet er døende.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.