POSTED IN Jemen, Norge, Saudi-Arabia

Jemenkrigen fortsetter.

Faller Marib vil det ryste Saudia-Arabia.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Kampene rundt denne byen begynner å få symbolsk karakter på samme måte om kampene rundt Dien Bien Phu i sin tid i Vietnam eller Stalingrad under 2, verdenskrig. Ikke at de har det samme omfang og betydning, men de representerer åpenbart en form for vannskille i denne krigen.

Og Jemenkrigen har større betydning enn det mange i vår del av verden forstår. Den kan være tuen som velter et stort lass. Krigen dreier seg ikke lenger bare om kontrollen over Jemen men om det store sjakkbrettet i Midt-Østen. Krigen dreier seg om Saudi-Arabias eksistens som samlet stat og kongedømme.

Saudi-Arabia er en konstruksjon som i dagens verden er utdatert.

Begge deler (både stat og kongedømme) er egentlig utdatert av ulike grunner men en har klart å holde konstruksjonen opp ved hjelp av oljepenger. Men faller Saudienes siste brohode i Jemen vil det ført til alvorlig politisk knaking innad i Saudi-Arabia. Da har hele krigsprosjektet vært mislykket – en fiasko.

Og da vil noen hoder måtte falle. Det mest nærliggende hodet er kronprinsens som var arkitekten og initiativtakeren til krigen. Men det er nok av hoder å kappe. Og hodekapping kan saudiene til fulle.

Knut Lindtner

Minst 65 drept idet houthiene nærmer seg den nord-jemenittiske byen Marib.

Det offisielle Jemen påstår at media har som mål å øke houthienes moral.

Av Jason Ditz

Mengder av krigere er blitt drept i løpet av helgen i de pågående kampene rundt byen Marib i Nord-Jemen.

Det blir rapportert om houthi-framgang på den nordvestlige fronten rundt byen, til tross for alvorlige luftangrep fra saudi-araberne.

Marib er den siste regjerings-kontrollerte byen i Nord-Jemen, og det sies at houthi-styrkene nærmer seg selve byen.

Who are the Houthies? – On My Way…
Houthier er en sjia-muslimsk opprørsgruppe som opererer i Jemen. Organisasjonen kalles også «den mektige klanen» eller «Ash-Shabab al-Muminin». Gruppen tar sitt navn fra sin grunnlegger og tidligere leder Hussein Badreddin al-Houthi, som ble drept av jemenittiske sikkerhetsstyrker i september 2004. Wikipedia

Men regjeringen bestrider denne rapporten.

Informasjonsminister Moammar al-Eryani benekter houthi-framgangen. Han er rasende på Agence France Press for å rapportere dette. 

Han kaller houthiene for «en kollapset milits»og beskylder AFP for å komme med desinformasjon for å styrke houthienes moral.

Kontrollen over Marib har stått i fokus for denne krigen de siste månedene. Det har visst vært svake forsøk på å få til en ny runde med fredssamtaler. Men det ser ut som om begge sider først vil se hvordan disse kampene utvikler seg.

Hvordan den nøyaktige stillingen på bakken egentlig er, det er ikke klart. Og det mest sannsynlige er at begge sider vil fortsette å kjempe.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Konspirasjoner og konspirasjonsteorier.

Russiagate var en konspirasjonsteori.

Forrige innlegg

Trangboddhet og fattigdom som koronaårsak:

Motbevises — det er kultur og sukkersjuke

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.