POSTED IN Jemen

Jemen:

Houtiene har ny fremgang.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det har pågått svært hadde kamper i Jemen om Saudi-Arabias siste brohode i landet rundt byen Maarib og houthiene har så langt ikke klart å ta byen. Det meldes om store tap av menneskeliv på begge sider. 

Men meldingen under forteller at det rakner i Jemen for de saudiske styrkene. Krigen har pågått nå i 6 år med forferdelige konsekvenser ikke bare som følge av den direkte krigføringen men ikke minst som er resultat av blokaden av landet som Saudi-Arabia med hjelp fra Israel og USA står bak.

Houthis launch offensive east of Sana'a | Atalayar - Las claves del mundo  en tus manos
Houthier er en sjia-muslimsk opprørsgruppe som opererer i Jemen. Organisasjonen kalles også «den mektige klanen» eller «Ash-Shabab al-Muminin». (Fra Wikipedia)

Mange har hevdet at Saudia-Arabia helt bevisst har prøvet gjennom sine utallige bombetokter å ødelegge de eksisterende sykehusene og helsesentrene som har befunnet seg på houthi-kontrollerte områder.

Blokaden har ført til hungersnød, noe som særlig har rammet barna i landet. Når en vet at Saudi-Arabia er et brutalt kongedømme hvor befolkningen, ikke minst kvinnene er fratatt borgerrettigher og mindre forbrytelser straffes meningsløst hardt, er det vanskelig å ha noen forståelse for deres angrepskrig inn i et fattig naboland. De som driver denne krigen er ikke humanister akkurat.

USAs mange kriger tidligere er begrunnet med demokrati, men med slik retorikk kan en ikke forsvare dette som skjer i Jemen. USA ser på krigen som en del av spillet mot Iran, på det geopolitiske sjakkbrettet. Saudi-Arabia er interessert i olje som finnes i Jemen. 

Houthiene driver en forsvarskrig og har dermed en større moralsk styrke enn angriperne. Men Saudi-Arabia er et av verdens rikeste land på grunn av oljen de disponerer og selger. Og de har USA i ryggen… Krigen blir ikke avsluttet før saudiene får et avgjørende nederlag, tror jeg.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Houtiene tar nøkkeldistrikt i sentrale Jemen.

Sivile blir fordrevet når houtiene jager ut pro-saudiske styrker.

Av Jason Ditz.

Det se ut til at heftige kamper i sentrale Jemen tar seg opp. Den pro-saudiske regjeringen haster forstrekninger inn i Bayda mens houtiene har hatt betydelig framgang i området.

Strategic district, several areas in al-Bayda liberated by Yemeni forces

På søndag tok houtiene Nateh og Namandistriktene i Bayda. De vant raskt over de saudiske sikkerhetsstyrkene, og sendte den sivile befolkningen på flukt når den nå forventer kraftige kamper. Houtiene ser ut til å erobre Bayhan. Det vil føre dem enda nærmere til å vinne byen Maarib.

Bayhan-distriktet ser ut til å ble den neste slagmarken, der begge sider vil sette inn store styrker. I kampene rundt Bayda (for det meste houti-kontrollert) og Maarib (for det meste regjerings-kontrollert) håper begge sider å vinne. De håper å vinne terreng der. 

Disse nye rundene med kamper fører til utsettelse av forsøket på samtaler om en øyeblikkelig fred, siden begge sider nå tror at de vil oppnå en mer fordelaktig posisjon om de vinner disse neste kampene. Den som vinner kan forhandle seg til en gunstigere avtale.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvem påvirker hvem?

Pågående amerikansk påvirkning av Stortingsvalget.

Forrige innlegg

Etter Utøya.

Toleransens paradoks.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.