POSTED IN Norge

Jan Herdal

Jorda blir grønnere

Er det et problem?

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Økt CO2 i atmosfæren er et massivt plantekick.

En grønnere klode

Sequoia – verdens mest massive tre. (Wikipedia commons)

Av Jan Herdal


At CO2 er planteføde er ingen bombe. I drivhus mer enn dobles CO2-innholdet i forhold til naturlig forekomst i atmosfæren for å stimulere planteveksten. Dette grunntrekket i selve livets prosess, fotosyntesen, er likevel blitt et så brennbart og ubehagelig faktum at det helst ikke bør omtales, fordi det kolliderer med gjeldende klimadogme.

CO2-innholdet i klodens atmosfære har økt fra 315 til vel 400 ppm (milliondeler) siden 1960. Årsaken til dette skal jeg la ligge her. Det har skapt en grønnere planet, noe ingen forsøker å bestride. Men flere har forgjeves påpekt dette, uten å få ørens lyd verken hos politikere eller medier. Det er nesten blitt noe som man ikke snakker om i dannet lag.

Studien «Greening of the Earth and its Drivers» er utarbeidet av 32 forfattere fra 24 institusjoner i 8 land. Den ble publisert i tidsskriftet Nature Climate Change i fjor vår, og påviste ved hjelp av satellittdata at den økte planteveksten på kloden de siste 33 år tilsvarer et bladdekke på 18 millioner kvadratkilometer, to ganger USAs areal. Eller 4,4 MILLIARDER gigantiske sequoia-trær, verdens mest massive tre og kanskje den største levende organisme på jorda.

25 til 50 prosent av klodens bevokste areal er blitt grønnere, mens bare 4 prosent er blitt brunere. Det er flere grunner til denne økningen, bl. a. økt nedfall av nitrogen fra lufta (nitrogengjødsling), men forskerne fant at økningen i atmosfærisk CO2 var den ubstridt viktigste enkeltfaktoren, og utgjorde 70 prosent av virkningen.

Dette er godt nytt, og en skulle tro at det ble mottatt med åpne armer av medier, klimakommentariat og politikere. Niks. Studien ble omtalt internasjonalt, bl.a. av BBC, men samtidig pakket så grundig inn i klimakorrekt whatabout-nonsense at målet åpenbart mer var å ta livet av den enn å informere noenlunde balansert om resultatene. NRKs dekning er et typisk eksempel.

Matt Ridley traff spikeren på hodet i Spectator: Verden blir grønnere. Hvorfor vil ingen høre om det?
Den som nøyer seg med norske medier, har trolig ikke hørt om studien en gang. Med NRK som unntak ble den så vidt jeg kan se ikke omtalt i mainstream i det hele tatt (forbehold om at googlingen kanskje ikke er tilstrekkelig). Stikkord «grønnere klode» får treff på oljekrisa.no og forskning.no.

Forskning.no lenket også til en tidligere artikkel som viser at den norske skogen vokser langt mer enn ventet. Forskerne var ikke «helt sikre», men av mulige årsaker som ble listet var høyere temperatur, lengre vekstsesong, mer CO2 i lufta og mer nitrogennedfall fra lufta.

Det påstås at CO2 medfører global oppvarming. Dette bestrides på vitenskapelig grunnlag, og korrelasjonen mellom temperatur og økning i atmosfærisk CO2 opphørte for flere år siden. Forskning viser at sammenhengen også i tidligere tider har vært tilfeldig, og at oppvarmingen kommer før økningen i CO2.

Likevel brukes dette som «bevis» for påstander om at CO2 er årsak til global oppvarming, og dermed gjør mer skade enn nytte. Det er dårlig belagt. CO2 sin positive effekt som planteføde er godt belagt. Men det er visst likevel uinteressant.

Dette innlegget er hentet fra oljekrisa.no

Tidligere publisert på derimot.no1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 2 674 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Helge Jakobsen
  31 desember 2018 16:06

  Grønne bladet på landjorden produserer oksygen, men det er organismen prochlorococcus som i løpet av millioner av år har produsert den mengde oksygen som i dag er i luften, og som i dag fortsatt er den egentlige oksygen-produsent.

  På et tidspunkt kom produksjonen av oksygen (fotosyntesen) i likevekt med motsatte kjemiske reaksjon, åndingen.
  Likevekt mellom produksjon og forbruk skjedde på ca 21%.

  Svar
 • Northern Light.
  31 desember 2018 18:12

  Forsøk i lukkede drivhus hvor de har økt mengden CO2, har gikk større mengde frukt per areal, og tilsetting av CO2 i drivhusluft er en metode nå brukt av en del fruktdyrkere som dyrker tomat, agurk og salatblader. Økningen har vært hele 25-30 prosent(!).
  http://magasinet.aga.no/storre-bedre-og-mer-smakfulle-tomater-med-co2/

  Svar
 • Frihetsforkjemper1
  12 januar 2022 1:00

  Klima og korona hysteriet handler om det samme… Svindel og bedrag for makt og penger, eller kort sagt korrupsjon.

  Svar
 • På 1700 – 1800 tallet dyrket man korn i Alta. Karelene (Kvenene) brukte korndyrkningen (bygg) til eget forbruk fordi man ville ikke være avhengig av den tilfeldige og ofte dårlige kornkvalitet som det danske kornet var. Når pomorhandelen (handelen med nordvest-Russland) tok til fikk man så mye billig korn av godt kvalitet at den norske (kvenske) dyrkningen gradvis ble utfaset. Samtidig ble poteter tatt i bruk. Man forsøkte også korndyrkning i Kautokeino, uten at det ble noen varig aktivitet. Hvordan var klimaet da? Kokte jordkloden? Noen år senere, i 1879 såg man iskanten i havet fra Berlevåg og Nordkapp. Norskehavet, Nordishavet, Barentshavet var nesten dekket av is. Island var utilgjengelig med båt. Klima endrer seg konstant, har alltid gjort og vil gjøre. Derfor er dette en svindel i Covid-klassen.

  Svar
 • Og her er ‘klimakrisen’ vi frykter.
  Man kan fantasere om hva slags oppslag det hadde blitt i media om dette antallet drepte skyldes varme:

  ‘Minst 166 mennesker har mistet livet som følge av vinterværet den siste tiden. ( og 170 000 kuer)
  Enkelte steder i landet har temperaturen ligget på 33 minusgrader siden 10. januar. I tillegg har det snødd store mengder, vært iskald kuling og regelmessige strømbrudd.
  Hjelpeorganisasjoner advarte før kulden inntraff at mer enn halvparten av Afghanistans nesten 38 millioner innbyggere står i fare for å sulte. I tillegg lider nesten fire millioner barn av underernæring.
  Departementet for krisehåndtering sier lørdag at dødstallene har steget med 88 omkomne den siste uken, basert på tall fra 24 av landets 34 provinser.’
  nrk.no/nyheter/afghanistan-1.11100792

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Vil føre til totalovervåkning av alle:

De planlagte 15-minutters byene.

Previous Post

Vindkraft og naturen

Regjeringen gir blaffen i samenes rettigheter

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.